Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Lews Link Blog

ManChristian Sverrhag, 47year , Lund, Sweden

Hitta tillbaka till löpningen...

2010 är året då jag ska hitta tillbaka till löpträningen och löpformen...

10 km - 48:51 - Lite tempo och lite njutning

AddthisShare   FeedRSS feed  

Då mina fredagsplaner blev inställda hade jag plötsligt inga planer alls. När jag tittade ut vid 19-tiden så kunde jag omöjligt hitta ursäkter till att låta bli att springa i det perfekta vädret.


Sagt och gjort stack ut på hadebergaspåret, ett cykelspår som går mellan åkrarna från Lund till Södra Sandby. Eftersom jag ska springa midnattsloppet 10 km i Göteborg nästa helg så bestämde jag mig för att köra ett snabbt tempopass på 10 km. 5 km ut och 5 km tillbaka samma väg.


Tryckte på rätt bra på vägen ut även om jag har en bit kvar till min toppform efter mitt nästan tvåmånaders skadeuppehåll. Första kilometrarna går lätt uppför och det var rätt tungt. Flåsade på rätt bra.


Efter fyra kilometer tittade jag mig omkring och såg perfekt väder, runt 22 grader, solnedgång, vindstilla och utsikt i flera kilometer åt båda hållen med åkrar och bondgårdar. I samma stund bestämde jag mig för att jag inte kunde njuta av den vackra omgivningen i det tempo jag höll så jag sänkte tempot markant och började springa och bara njuta av hur vackert allt var. Magiskt!


Funderade starkt på att springa 20 km i stället för att kunna njuta längre, men kroppen har varit otroligt sliten senaste dagarna efter att jag tränat brasiliansk jiu-jitsu så jag kom fram till att jag skull nöja mig med 10 km.


Och vid 5-6 km kändes det som helt rätt beslut. Fick en energidipp och tyckte det var ganska jobbigt även om jag höll blygsamt tempo. Är inne på min tredje semestervecka av fyra och utan fasta rutiner blir både mat och sömn lidande vilket gör att tränigen också blir lidande.


Strax innan 8 km började det dock luta lätt utför igen och kroppen ville bara trycka på rejält och komma hem. Sagt och gjort tempot ökade rejält och sista kilometern gick på under fyra minuter.


Därefter gjorde jag en Wissman och la benen i ett isbad i ca 10 minuter för att sen fylla på med varmt vatten och slappna av i jacuzzin. En härlig runda i från början till slut.


Kilometertider:


1 km - 4:20
2 km - 4:27
3 km - 4:43
4 km - 4:40
5 km - 5:33
6 km - 5:44
7 km - 5:50
8 km - 5:19
9 km - 4:16
10 km - 3:55


Totaltid 48:47.


 

 
Written 718 weeks ago
49441 717 weeks ago

peakXp

Funkar det med isbadet tycker du? Har själv kört det ibland, dock närmare 20 min och tycker att det hjälper, brukar i alla fall inte få träningsverk efter det. Lite jobbigt då man gärna vill ha någon som har lite koll så man inte svimmar :)
4772 717 weeks ago

Lews

Svårt att säga om det funkar eller inte men det är rätt skönt tycker jag :). Kör dock bara med väldigt kallt vatten och ingen is, så någon risk att jag skulle svimma har jag aldrig känt :).
49441 717 weeks ago

peakXp

"Allt" blod dras ju in mot de vitala organen i bålen som en överlevnadsinstinkt. Samtidigt följer slaggprodukter (mjölksyra antar jag) som bildats under träningen med. Om det är bra eller inte vet jag inte, men väldigt många elitidrottare kör ju med isbad efter träningen.