Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Styrketräning

Kolhydrater vid styrketräning

Lock48

You must login to join this group. If you are not a member yet please register for free using the button below.

    AddthisShare   FeedRSS feed

User_female lillan

Page_code

Document Kolhydrater vid styrketräning Written 23 November 2004 8:48
Laf24svegg0404g4k8o8 From: Stockholm
Posts: 12
member: 460
Jag har lyckats gå ner en del i vikt genom att undvika pasta, ris, vitt bröd och potatis under lunch- och middagsmålen (jag äter en fiberrik frukost och i övrigt mkt kolhydratsrika grönsaker). Nu har jag däremot börjar sytrketräna och undrar om jag fortfarande "kommer undan" med att skippa riset och pastan. Kanske räcker det med att jag äter det dom dagar i veckan då jag ska styrketräna? Och ska jag då äta pasta till lunch (innan styrketräningen) eller till middag (efter styrketräningen)? Någon som har koll?

Deleted user

Page_code

Document Written 23 November 2004 16:31
Hej Lillan. Det har tyvärr gått troll i hela den här kolhydratshysterin som sveper över diet-Sverige. Visst kolhydrater är energi och kan lagras som fett men man behöver kolhydrater för att bränna fett! Det är nämligen så att kroppen inte kan bränna enbart fett, det behövs kolhydrater för att omvandla fettet till energi. Har man inga kolhydratsreserver, använder kroppen proteiner (musklerna) istället för kolhydrater när den bränner fett. En vältränad person bränner alltid mer fett än en otränad, därför att muskler konstant bränner fett. Käkar du för lite kolhydrater försvinner musklerna och du bränner mycket lite fett. Därför är Atkins-dieten den största bluffen just nu! Vad du kan tänka på är att käka kolhydrater med lågt glykemiskt index, då går nämligen inte blodsockret upp som en raket. Varför är det viktigt? Därför att när blodsockret skjuter i höjden produceras insulin och det är insulinet som gör att vi kan binda fett. Därför är det viktigt att äta ofta också! Minst fem gånger om dagen (frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag) En person som vill gå ner i vikt behöver ha ett kaloriintag som ligger runt 250 kcal under sitt dagliga behov. En genomsnittlig kvinna behöver ungefär 1700 kcal/dygn, men det går att ta reda på lite exaktare siffror än så: (jag använder mig själv som exempel) Jag väger 68 kg och nu på vintern när jag är mindre deffad har jag circus 10% kroppsfett. Det ger att min fettfria vikt är 58kg. Varje fettfritt kilo förbrukar ca 35 kcal/dygn vilket innebär att jag måste få i mig minst 2030 kcal/dygn om jag inte vill tappa muskelmassa (vi som vill gå upp i vikt bör äta 250 kcal extra/dygn så jag trycker i mig minst 2280 kcal/dygn). Ditt dagliga energiintaget bör bestå av 50-60% kolhydrater , 20-30%fett och 10-20% proteiner, men man kan med fördel öka proteinintaget en smula och sänka fettintaget. Måltiderna bör fördelas så att frukost är utgör ca 25% av dagens kaloriintag, lunch och middag ca 30% och resterande 15% fördelas på mellanmålen. Nu skall du inte stirra dig blind på siffrorna, utan ta dem som ett riktmärke. Lycka till med träningen!

User_female lillan

Page_code

Document Oj... Written 23 November 2004 18:53
Laf24svegg0404g4k8o8 From: Stockholm
Posts: 12
member: 460
Ha ha hade hoppats på att nåt proffs skulle bekräfta att jag gör heeeelt rätt och att det går så bra SÅ att strunta i kolhydraterna... Tack för utförligt svar! Ska ta mig en ordentlig funderare..!

Deleted user

Page_code

Document Written 23 November 2004 19:54
Man kan dra ner lite på kolhydraterna utan att det skadar, många (de flesta?) människor får i sig för mycket kolhydrater och fett utan att de vet om det. Kom bara ihåg att drar du ner på kolhydraterna, ökar sötsuget.

User Gravel

Page_code

Document Written 24 November 2004 11:04
No_medium_image From: Stockholm
Posts: 21
member: 4453
Lysande inlägg Fragile! Jag har aldrig riktigt fattat hur det hänger ihop men ditt inlägg förklarade det jättebra!

Deleted user

Page_code

Document Written 24 November 2004 15:34
Spank you very much! :)

User flip

Page_code

Document Written 9 December 2004 12:57
3976 From: Stockholm
Posts: 29
member: 3976
Jag tycker nog att 15-20 E% fett räcker gott och, som du sade Fragile, så kan du öka protein intaget och minska fettintaget med fördel. Missförstå mig inte nu bara, jag menar att man kan göra det om man redan ligger på ett fettintag som är onödigt högt, t e x över 20-30E%, om du vill gå ner i vikt. En annan sak jag vill passa på att säga är: Lägg märke till att det är Energi procent (E%) Fragile talar om och inte fördelningen av näringsämnena i procent. Så om du får i dig 20% fett från din kost är E% fett du får i dig högre än så. Man brukar avrunda så att det blir lättare att räkna, då ger fett 9 kcal per gram medans kolhydrater och protein ger 4 kcal per gram. För tillfället mår jag inte speciellt bra, är rätt virrig. Låter ju verkligen som om det jag säger är bra då ;) Det jag menar är, rätta mig gärna, jag kommer knappt ihåg vad jag läser för tillfället =/

User Lord_Charles

Page_code

Document Mmm... Written 9 December 2004 13:46
4628 From: Trollhättan
Posts: 14
member: 4628
"Har man inga kolhydratsreserver, använder kroppen proteiner (musklerna) istället för kolhydrater när den bränner fett. En vältränad person bränner alltid mer fett än en otränad, därför att muskler konstant bränner fett. Käkar du för lite kolhydrater försvinner musklerna och du bränner mycket lite fett. Därför är Atkins-dieten den största bluffen just nu!" Proteinerna(musklerna)? Jo men alla proteiner går väl inte åt till muskelbyggandet? Även av den största energin vi får av protein går åt till nedbrytningen så borde det väl inte göra så mycket om fettnedbrytnings enenrgin kommer från proteinerna? krävs väl att man kanske får i sig en oerhörd mängd proteiner då ? Blir lite nyfiken här ser du!! Tror absolut inte på Atkins dieten för oss som tränar men själv idén har fått mig att inta en större portion proteiner när jag äter. Sen så vet jag inte om man kan förkasta idén helt? Hörde att de tog upp ämnet på vetenskapens värld och egentligen inte hittade några ordentliga nackdelar? ( obs! detta vad jag har hört) så man undrar ju?? Men iofs så hörde jag att Atkins själv dog överviktig så ?? väntar ihärdigt!! mvh Calle

User flip

Page_code

Document Written 9 December 2004 13:51
3976 From: Stockholm
Posts: 29
member: 3976
Lord_Charles"Har man inga kolhydratsreserver, använder kroppen proteiner (musklerna) istället för kolhydrater när den bränner fett. En vältränad person bränner alltid mer fett än en otränad, därför att muskler konstant bränner fett. Käkar du för lite kolhydrater försvinner musklerna och du bränner mycket lite fett. Därför är Atkins-dieten den största bluffen just nu!" Proteinerna(musklerna)? Jo men alla proteiner går väl inte åt till muskelbyggandet? Även av den största energin vi får av protein går åt till nedbrytningen så borde det väl inte göra så mycket om fettnedbrytnings enenrgin kommer från proteinerna? krävs väl att man kanske får i sig en oerhörd mängd proteiner då ? Blir lite nyfiken här ser du!! Tror absolut inte på Atkins dieten för oss som tränar men själv idén har fått mig att inta en större portion proteiner när jag äter. Sen så vet jag inte om man kan förkasta idén helt? Hörde att de tog upp ämnet på vetenskapens värld och egentligen inte hittade några ordentliga nackdelar? ( obs! detta vad jag har hört) så man undrar ju?? Men iofs så hörde jag att Atkins själv dog överviktig så ?? väntar ihärdigt!! mvh Calle
Atkins dieten är inte "testad" under en längre tid, den är relativt ny och vi får väl se när folk säckar ihop..

Deleted user

Page_code

Document Jag var otydlig Written 9 December 2004 14:58
Lord_CharlesProteinerna(musklerna)? Jo men alla proteiner går väl inte åt till muskelbyggandet? Även av den största energin vi får av protein går åt till nedbrytningen så borde det väl inte göra så mycket om fettnedbrytnings enenrgin kommer från proteinerna? krävs väl att man kanske får i sig en oerhörd mängd proteiner då ? Blir lite nyfiken här ser du!!
Jag var otydlig som vanligt, jag får väl skylla på min vanliga virrighet. Jag talade om de proteiner som musklerna är uppbyggda av. För att kroppen skall kunna använda fett som energi krävs det en del saker: Först och främst syre används i nedbrytningen av fett, men också kolhydrater. Om kolhydraterna tar slut vid de arbetande cellerna omvandlar kroppen de egna musklerna så att de kan fungera som kolhydrater och användas vid förbränningen. Det går med andra ord inte att öka fettförbränningen genom att utesluta kolhydrater ur kosten. Utesluter du kolhydraterna minskar muskelmassan, men då sänks kroppens grundämnesomsättning då musklerna är de som förbrukar mest energi även vid vila.
Lord_CharlesTror absolut inte på Atkins dieten för oss som tränar men själv idén har fått mig att inta en större portion proteiner när jag äter. Sen så vet jag inte om man kan förkasta idén helt?
Du gör rätt som äter mer proteiner när du tränar, för utan proteiner kan inte kroppen bygga mer muskelmassa, se bara till att träna så hårt att kroppen behöver de extra proteinerna. Mvh -Peter

    AddthisShare   FeedRSS feed