Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Styrketräning

En nybörjares frågor om muskelbyggande

Lock48

You must login to join this group. If you are not a member yet please register for free using the button below.

    AddthisShare   FeedRSS feed

User Ellhad

Page_code

Document En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 3 February 2014 14:07
No_medium_image From: Kristianstad
Posts: 9
member: 183576

Hej, jag är en kille på 16 år (fyller 17 i år) jag här tränat/gymmat i snart ett år. Fram till i somras satsade jg mycket på att gå ner i vikt, men nu skulle jag vilja bygga muskler. Jag här försökt med detta sedan i september men har inte riktigt lyckats. Jag har läst på en hel del, men har några frågor som jag inte riktigt blivit klok på.

vad jag här förstått så är det tre punkter som är väldigt viktiga när man ska försöka bygga muskler. Sömn/vila, själva träningen och självklart kosten. Sömnen tror jag borde vara tillräcklig. Går o lägger mig runt 22, somnar kanske nån kvart senare. Sedan går jag upp runt 06.40 (på vardagar så klart), då borde jag få runt 8 timmars sömn.

När jag tränar så satar jag mest på övre rygg, armar (främst biceps) och bröst. Sedan tränar jag såklart andra delar av överkroppen också. Jag brukar träna tills dessa tre muskler är helt färdiga. Dessa muskler tränar jag två ggr i veckan (mån + fre) och ett sådant pass tar 2 - 2,5 timme. De två andra gångerna som jag tränar blir det mage och ben. Detta brukar bli på söndagar och torsdagar. Jag vet inte om mitt misslyckade muskelbyggarförsök beror på vilka dagar som jag tränar.

När det gäller kosten så äter jag ganska mycket. Och jag äter knappt godis eller chips etc. Så jag skulle vilja kalla mig själv hyffsat nyttig. Dricker jag läsk så blir det light. Socker gör min mage väldigt konstig. Äter proteinrik kost, äter sallad, och trycker gärna ner kolhydrater i form av pasta, bröd m.m. dricker sedan minst 3 proteinshakar om dagen (vassleprotein). Har ingen direkt tid jag tar dem, men försöker ta dem mellan måltiderna + en gång på morgonen, samt en gång innan jag går och lägger mig. Tar även en direkt efter träningen. Detta ser väl rätt bra ut eller?

Till mina frågor då.

- Vad jag har hört ska man ligga på kaloriöverskott, men när är dey viktigast att trycka i sig kalorierna? Under hela dagen, eller efter man tränat? Jag vill ju inte öka i fettmassa.

- När det gäller set och repetioner, hur många bör man göra? Just nu kör jag 3x8, vissa övningar 3x12.

- När bör man dricka sina proteinshakar? Förutom efter träningen. Samt om jag nu kanske ligger på kaloriunderskott någon gång i veckan bör jag kanske satsa på någon blandprotein istället för vassle?

- Jag har också läst att den endast är de två första seten som gör något, men samtidigt har jag också läst att man ska lyfta tills musklerna inte pallar mer, eftersom dem då är så nedbrutna det går, och att man då skulle bygga mer, personligen gillar jag att hålla på tills man är riktigt matt, känns riktigt bra dagen efter då.

- vad är det som gör att musklerna bryts ber vi kaloriunderskott och hur förhindrar proteinet att detta sker? (har googlat som en galning på detta men blir inte klok på det)

Jag tror att detta var allt just nu. Skulle vara roligt med lite feedback på sitt upplägg, samt kanske nån kommentar på hur man kan förbättra det.

Deleted user

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 4 February 2014 11:28

Hej Ellhad!

Bra att du själv försökt söka reda på den fakta som du eftersöker. Kunskap är nyckeln till att träna rätt och få bra resultat.
Jag har kursiverat en del ord som kan vara bra för vidare sökningar om du inte redan känner till dem :)

- Vad jag har hört ska man ligga på kaloriöverskott, men när är dey viktigast att trycka i sig kalorierna? Under hela dagen, eller efter man tränat? Jag vill ju inte öka i fettmassa.

 • Att ligga på kaloriöverskott kontra underskott betyder förenklat att man går ner i vikt eller går upp i vikt. När man tränar mer gör man av med mer energi och kan då ta in mer energi till kroppen än om man inte tränar, vilket kan göra att man känner att man äter väldigt mycket - fast kroppen behöver all den extra energin och man har en balans istället för överskott
 • Energiunderskott = går ner i vikt, Energibalans = man står stilla i vikt, Energiöverskott = man går upp i vikt. Muskler väger mer än fett så vid träning kan man gå upp i vikt utan att lägga på sig fettmassa eller genom att ligga på ett energiöverskott. Men att äta mer är bättre än mindre vid träning då man ger kroppen bra med material att återhämta sig med.
 • Att äta direkt efter träning (upp till ca 45 minuter efter ett pass) är att rekommendera då kroppen är inställd på att direkt föra in energin i musklerna (d.v.s. inte omvandla den till fett). Men på det stora hela rekommenderar jag att äta under hela dagen. Jag kör själv med stadig frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, kvällsmat, mindre kvällsmål. Då får man en bra rytm och struktur på sina måltider samt att kroppen hinner med att ta hand om maten mellan måltiderna - en jämn energitillgång under hela dagen = man blir pigg och glad samt orkar med att träna.

- När det gäller set och repetioner, hur många bör man göra? Just nu kör jag 3x8, vissa övningar 3x12. - Fungerar bra mot ditt träningsmål.

 • För att påverka muskeltillväxten brukar man säga att motståndet (tyngden på vikterna) ska ligga runt 60-85% av max (beroende på hur tränad och säker på teknik i övningarna osv. man är). och göra mellan 6-15 reps i 2-4 set. Tänk på att ha en paus mellan övningarna på ca 1-3 minuter.
 • Tänk på att teknik är det viktigaste när man tränar styrka, att lägga på tung vikt snabbt kan leda till skador. Att fullt ut lära sig tekniken i en övning gör den effektiv och resultatsgivande, inte själva tyngden om övningen utförs felaktigt. Speciellt i din ålder då din kropp inte är färdigutvecklad/färdigväxt - då är teknik A och O = det viktigaste för att undvika skador. Så se till att du kan teknik innan du lyfter tyngre - fråga en instruktör eller personal på ditt gym om du är osäker eller vill ha feedback, de ska kunna ge dig detta.
 • Det är även viktigt att tänka på att arbeta "åt båda hållen" i styrketräningsövingar. Detta kallas för koncentrisk och excentrisk träningsfas vilket menas med att man låter musklerna dra ihop sig (ex. lyft-fasen i en bicep-curl) men att man håller emot när man "släpper ut" muskeln som arbetar, d.v.s. den excentriska fasen (ex. sänker ner hanteln i en bicep-curl. Så tänk på att båda faserna är viktiga att fokusera på, såväl för muskelutveckling som för att undvika skador.

- När bör man dricka sina proteinshakar? Förutom efter träningen. Samt om jag nu kanske ligger på kaloriunderskott någon gång i veckan bör jag kanske satsa på någon blandprotein istället för vassle?

 • För det första tycker jag att du ska överväga att dricka proteinshakes. Se denna filmen på youtube: Riskerna med kosttillskott . Det är en stor marknad och trend med kosttillskott just nu - våga stå emot trenden :)
 • Få i dig proteinrik mat istället: Exempelvis: keso, ägg, kvarg/kesella, proteinberikad yoghurt, kött/fisk (makrill/tonfisk m.m.), ha bönor i dina sallader, drick mjölk m.m. Det finns mycket som kan bidra till proteintillskott genom vanlig mat för att stimulera proteinsyntesen i kroppen för bra träningsresultat.
 • Det finns inga genvägar till en stark och utvecklad kropp, träning tar tid och därför ska man se till så träningen är rolig, motiverande och hälsosam. På så sätt gör man träningen hållbar och kontinuerlig = en livsstil. Allt för snabba resultat och genvägar går oftast via ohälsosamma och skadliga metoder vilka alltid ska undvikas.

- Jag har också läst att den endast är de två första seten som gör något, men samtidigt har jag också läst att man ska lyfta tills musklerna inte pallar mer, eftersom dem då är så nedbrutna det går, och att man då skulle bygga mer, personligen gillar jag att hålla på tills man är riktigt matt, känns riktigt bra dagen efter då.

 • Att bli starkare handlar om att låta kroppen bygga upp sig själv igen efter att den blivit nedbruten, och då bygger sig starkare. Därför måste man betänka hur mycket och hur tungt man tränar. Bryter man ner musklerna kraftigt måste man vila/återhämta under en längre period. Låter man inte musklerna återhämta sig tillräckligt kommer nedbrytningen fortsätta och bli större vilket utelämnar en förbättring s.k. progression.
 • Mer kan du läsa här på träningslära.se (en bra hemsida med mycket fakta om man är intresserad av att lära sig om detta på en högre nivå)

Tänk inte på rubriken (fokusera bara på kurvan)

Baslinje = syrka där man ursprungligen startar/börjar
Start - pass 1 = första tränignspasset - kroppen bryts ner (under baslinje)
Slut - pass 1 - kroppen nedbruten = behov av återhämtning - återhämtar (gul linje) - blir starkare (progression, grön linje).
Slutet av grön linje - pass 2 startar (högre än baslinje = starkare) - bryter ner kroppen igen - sen återhämtning osv.

 • Med tillräcklig återhämtning blir man starkare, med för lite återhämtning hade kurvan gått längre och längre ner för att tillslut innebära skada.

- vad är det som gör att musklerna bryts ber vi kaloriunderskott och hur förhindrar proteinet att detta sker? (har googlat som en galning på detta men blir inte klok på det)

 • Musklerna bryts ned (katabol fas) genom träning och byggs upp (anabol fas) främst av protein ("byggstenarna") vid återhämtning. Kalorier = energi och handlar mer om att musklerna ska orka skapa kraft (ex. till att lyfta, hoppa eller liknande). När vi tränar förbrukar vi det energiförråd som existerar i musklerna (glykogenlager) och när vi intar energi (vilken den främsta energikällan är kolhydrater) lagrar kroppen in energi i dessa lager igen. Ligger vi på ett energiunderskott = kroppen kan inte återhämta förbrukad energi, ligger vi på energiöverskott = kroppen får mer än tillräckligt med energi.
 • Så att införa protein till kroppen genom näring är bra för att kroppen då kan bygga upp sig själv igen och bli starkare.
 • Att inför energi- kolhydrater/fett till kroppen är bra för att kroppen då kan återhämta energi till nästa pass då den behövs - ofullständig återhämtning = mindre ork i träning = mindre motivation = mindre glädje = man slutar tillslut att träna

Jag hoppas att jag har givit dig några bra svar på dina frågor :) och inte för obegripligt ;)

Lycka till med din fortsatta träning!

User Ellhad

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 5 February 2014 9:33
No_medium_image From: Kristianstad
Posts: 9
member: 183576

Tack för ditt svar!

Så lite kortfattat kan man säga att jag ska fortsätta att äta som en häst, fortsätta att träna som jag gör samt vila så bör jag se resultat om ett par veckor?

Rent träningsmässigt har jag tagit runt tre gyminstruktioner nu, så jga känner mig rätt säker på övningarna.

Deleted user

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 5 February 2014 10:10

Så skulle man kunna se det :) Långvarig träning är den enda vägen mot en stark och muskulärt utvecklad kropp.

Styrka kan byggas upp ganska snabbt och man kan märka av stora förändringar till en början (då man lär sig teknik och styra sina muskler på ett bättre sätt - kopplat till nervsystem och signaler via hjärnan m.m.). Denna utveckling stannar efter ett tag och då är det viktigt att inte ge upp bara för att man "står stilla" i sin progression - utan att man istället ser till att variera sin träning. Nya utmaningar - nya arbetssätt - nya muskler - ny muskelutveckling.

Muskelvolym tar däremot lång tid att bygga upp och även det genetiska arvet spelar in här. Vissa har lätt för att lägga på sig muskelvolym medan andra får kämpa tappert år efter år. Vi är alla olika och har olika förutsättningar.

Ur min mening är inte det viktiga hur stora muskler man har, utan det som betyder något är vad de muskler man har kan utföra och det arbete man lagt ner bakom dem :)

Återigen, lycka till med din träning. Hoppas att du uppnår strålande resultat! :)

User_female LionMz

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 20 March 2014 17:37
No_medium_image From: -
Posts: 16
member: 197320

Lite rätt, lite fel ang. ovan användare. Helt enkelt; lyft tungt på gymmet. 4-8, ej fler reps vid då det bara finns fördelar med detta.

Progressive overload, alltså att konstant öka motståndet är extremet viktigt för att bygga muskler.

När det gäller kost; om du ej är överviktigt skall du inte ligga på minus kcal sä länge du växer. Ät 3 stadiga mål + 2-3 mellanmål. Du vill få i dig mestadelen av dagens kolhydrater innan du tränar (det mål du äter innan) och mer protein jämfört med kolhydrater senare på dagen och efter vid mål efter träning.

Här är en bra början: http://www.muscleforlife.com/build-muscle-lose-fat/

User Ellhad

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 20 March 2014 18:56
No_medium_image From: Kristianstad
Posts: 9
member: 183576

Jag har faktiskt ökat en hel del i vilt sedan jag skrev första inlägget runt 7 kg och behållt runt samma fettprocent. Men jag kanske borde köra runt 4-8 rep som du säger. Just nu kör jag till 12-15 och sedan höjer jag vikt och börjar om på 8 rep. varje träning försöker jag också köra en mer rep per set. och jag tycker detta fungerar hyfsat. Har funderat lite på att sänka repantalet lite och köra tyngre. Instruktörerna på gymmet säger att man ska köra runt 12, men internet mindre, man blir lite kluven.

User Fanan

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 21 March 2014 9:42
9d2186acf2b04ea474c6a0aa0f63643ba8e7686b4651cd928857830cdad2fb95 From: Nässjö
Posts: 34
member: 68996

Du skriver att du vill bygga muskler. Förstår jag dig rätt i att om du får välja mellan styrka och att ha stora snygga muskler, är det det senare du vill? För att ge dig råd, behöver man veta hur du tänker. För att framförallt öka i styrka passar ett upplägg, medan ett annat passar bättre om du vill "pumpa upp" kroppen. Det finns inga rätt eller fel, allt utgår från vad man själv vill. Jag har varit inne på båda spåren, men med stigande ålder har jag ändrat fokus från bodybuildning till styrketräning.

User gudabarn

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 21 March 2014 17:32
5a790927c90f463093c0e2b8bba27e9e6f503373e62adf271b4800211f8e1228 From: Uppsala
Posts: 2
member: 79509

http://www.traningslara.se <- Riktigt bra sida för just den typen av information du söker..

Du kan även kika in på bodyradios podcast och lyssna på nått avsnitt med Goudiol.

Optimalt är att äta sitt stora mål mat ca 1-2 timmar INNAN träningspasset (Om du sysslar med hypertrofiträning) Detta är en ny grej som forskning fått fram.

Om du verkligen önskar att öka i muskler så är ledordet variation INTE 10-12 reps och ditten set med datten vila. Googla HIIT, 5-3-1, Wendler, eller kontakta www.axon.se / www.aldrigvila.se så får du bra hjälp.
Man skall alltså inte köra 10-12 reps dag ut och dag in utan man får periodisera sin träning för att lura nervsystemet

User Ellhad

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 22 March 2014 12:52
No_medium_image From: Kristianstad
Posts: 9
member: 183576

Visst är målet att bygg större muskler. Det är målet. Kostbiten känner jag att jag har ett bra upplägg på. tre rejäla måltider samt att jag brukar ta 2-3 måltider där i mellan samt något litet innan jag går och lägger mig. Brukar bli extremt hungrig. Men jag borde alltså sänka mina repsantal och variera mer?

User_female LionMz

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 24 March 2014 14:59
No_medium_image From: -
Posts: 16
member: 197320

För att musklerna skall växa krävs progressive overload, alltså motstånds/volymökning. Dock är störst och mest hållbar effekt vid tyngre lyft. Aktiverar fler fibrer också. Tänk "hur många kg lyfter jag per pass".

"Pump" alltså 10-12 och uppåt så tränar du mer för att förbättra syreupptagning och verkar mot röda (långsamma) muskelfibrer som är 80% mindre i volym än vita. Tar längre tid och fösvinner fortare. Har du 3-4 timmar om dagen att lägga i gymmet så funkar det jättebra. Pratar vi 45-65 min; kör tungt och du får bättre resultat, tro mig.

User_female LionMz

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 24 March 2014 16:15
No_medium_image From: -
Posts: 16
member: 197320

För en mer utförlig och djupare förklaring: http://www.muscleforlife.com/guide-to-muscle-hypertrophy-muscle-growth/

User Ellhad

Page_code

Document Re: En nybörjares frågor om muskelbyggande Written 25 March 2014 8:01
No_medium_image From: Kristianstad
Posts: 9
member: 183576

Ska kanske ta och börja med detta nästa vecka!


    AddthisShare   FeedRSS feed