Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
A7ubnswjq00gc4ko8csc
  • Pages

  • No pages

Ower Link Blog

Daniels blogg

Om löpning och livet i stort

Leva som man lär

AddthisShare   FeedRSS feed  

Gick om funderade på en sak på väg hem från jobbet idag. Hur många föräldrar har inte satt upp tidsgränser för hur länge deras barn får sitta vid datorn/tv osv. Eller kanske till och med har något typ av bytessystem där man samlar timmar av lek, bus, aktivitet mm av fysisk sort för att sedan få byta dem mot stillasittande. Okej, jag är inte helt med på de tankarna, men föräldrarna har i vart fall haft en tanke och låter inte barnen göra som de själva "vill". Nu skulle inte inlägget handla om det här, men det är annars en intressant diskussion att föra vidare.


Hur som helst, barnen har tidsbegränsning eller "bytessystem". Hur göra föräldrarna själva? Tränar en timme efter jobb en fredag för att få se Dansbandskampen eller Idol. Eller kanske ett hårt pass på gymmet på lunchen, för att få ta en afterwork-öl på kvällen? Nja. Det är undantag i så fall.


Hur ska då barnen förstå att de måste göra på ett visst sätt, när inte föräldrarna gör det? "Varför gör de inte som vi säger?" undrar kanske någon. "För att de gör som vi gör", kontrar jag med då. Detta gäller givetvis inte bara barn, men det är ett lätt exempel.


Jag jobbar som sjukgymnast och tänker hela tiden på detta när jag är på jobb och även utanför jobbet. Speciellt på en sån liten plats jag bor på nu. Här kan jag inte förfalla helt, då skulle jag tappa all min trovärdighet. Ska jag säga åt något att träna si, ät så, gör si, gör så, så måste jag väl veta vad jag pratar om och kunna styrka detta genom eget agerande. Hur trovärdig skulle jag vara om jag vräkte i min skräpmat och förslappades i största allmänhet, när jag nästa dag ska hjälpa någon med övervikt, ledsmärter, diabetes typ-2, muskelspänningar osv.


Som en klok man skrev i Runners tidigare i år; "om livet vore ett teoriprov så skulle jag ha MVG". Jag vet allt, men det gäller ju att leva också, få ut det i praktiken.


Vi är många som vet väldigt mycket om hur vi ska göra. Vi är färre som faktiskt gör vad vi vet. Hur ska vi kunna påverka andra att göra vad vi vet, när vi inte ens kan påverka oss själva.


Appropå detta så tar jag en vilodag idag. Blir inte så trovärdigt att springa när jag vet att det inte är bra för halsen. Fick lite känningar redan igår och inte blev det bättre av nattens sömn heller. Passar på att ta en vilodag nu, så mår kroppen kanske lite bättre imorgon. Nu får jag hoppas att någon annan gör som jag gör, eftersom jag lever som jag lär.

 
Written 681 weeks ago
31850 681 weeks ago

proppan2

Mycket kloka och intressanta tankar! Me like! Jag känner många sjukgymnaster som inte tänker som du utan är otränade och överviktiga. Känner självklart motsatsen också, men jag skulle tro att fördelningen däremellan är ungefär 50/50.
Hälsningar från en hyfsat tränad arbetsterapeut ;-)
A7ubnswjq00gc4ko8csc 680 weeks ago

Ower

Tack för att jag inte är ensam om att tänka såhär :) Detta gäller självklart inte bara sjukgymnaster och arbetsterapeuter, utan kan överföras på alla. Att leva som man lär alltså. Men det jag tror är viktigast är att ta medvetna beslut och inte "göra som man alltid har gjort" utan att tänka efter vad det är man faktiskt gör