Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Glenns Link Blog

ManMatthias Amnéus, 43year , Umeå, Sweden

En löpares dagbok

A winner never quits - A quiter never wins

Den om nybörjartipsen

AddthisShare   FeedRSS feed  

Nyligen frågade en vän till mig om nybörjartips för att springa. Jag tyckte inte jag hade så mycket att komma med. Men efter att han förklarat för mig att jag i alla fall har närmare 20års erfarenhet av löpning och tävling på olika nivåer, så var jag väl tvungen att komma med något.

Han hade hört att det ska läggas upp träningsprogram. Att man ska kolla pulsen innan man börjar träna och sedan jämnföra varje vecka. Att man ska köra intervaller. Så han såg lite orolig ut.

Det förstår jag. För om jag ska börja träna lite löpning, då skulle min motivation försvinna om jag skulle börja lägga upp scheman, kontrollera pulsen hela tiden. Och att köra intervaller direkt, känns inte helt skonsamt för kroppen.

Så jag kom bara på en sak att säga. Knyt skorna och stick i väg. Helt enkelt. Inte tänka på hur länge du måste köra eller hur snabbt du ska köra. Bara spring på så länge det känns okej. Kanske gå lite om det behövs i början och springa vidare sen. Att sedan köra regelbundet, kanske 2-3 gånger i veckan i alla fall, är en fördel.

Springa olika vägar. Bara ha roligt där ute. Sedan, efter ett tag, då kommer resultatet att märkas under löpningen och under resterande tid av dagen. Att då börja kolla tider på rundor och dyligt känns mera aktuellt.

Jag vet inte hur det kommer att gå för honom, men han verkade tacksam för tipsen. Tacksam för att slippa köra intervaller och fundera på träningsupplägg. Det är sånt man kan göra när man kör på lite mera. När man börjar bli fanatiker.

Nu är det snart dags för mig att dra på mig löparskorna igen. Och sticka ner till Vilundavallen för dagens pass. 2km lättare jogg. Kanske en tid runt 9.20-9.30. Antagligen går andra km snabbare än första. Jag får hålla på så här med tiderna. Jag är redan fanatiker.

 
Written 838 weeks ago
11700 838 weeks ago

cicci2

Ha ha! Det var sant, från början är det bra nog att man tar sig runt en slinga på några kilometer. Det tar ett tag att bli fanatiker. Nu tycker jag det är superkul att kolla tider, mäta rundor, pulsen osv. Jag är nog också fanatiker! Bra tips tycker jag!
19390 838 weeks ago

Micke68

I början är det bra att inte springa asfalt, det mår inte benhinnorna bra av. Jag har lärt mig det den hårda vägen!
19390 838 weeks ago

Micke68

I början är det bra att inte springa på asfalt, det mår inte benhinnorna bra av. Jag har lärt mig det den hårda vägen!