Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Kost & Vikt

Tunnis med styrka

Lock48

You must login to join this group. If you are not a member yet please register for free using the button below.

    AddthisDel   FeedRSS feed

User Mouve

Page_code

Document Tunnis med styrka Skrevet 30. mar 2005 08:20
No_medium_image Fra: Norrköping
Indlæg: 3
Medlem: 6059
Först och främst: hej! Ny här och första posten. Nog om er, nu pratar vi om mig istället. :) Jag har lite funderingar kring mat kring träning. Jag är smal (65 kg på 178 cm), och har vääääääääldigt svårt att öka (och minska) i vikt, oavsett vad jag äter. Jag har styrketränat i ungefär ett år, men jag tycker inte att jag varken ökar i massa och framför allt inte i styrka. Det som jag kommit fram till är att det måste vara kosten som skiter sig. Eftersom jag äter enligt stenåldersteorin (villken är proteinrik), anser jag att maten som jag äter är tillfredsställande. Men det hjälper ju inte... Jag tränar ungefär en timme varje pass (2-3 ggr/vecka), vad ska jag äta direkt efter? Protein eller kolhydrater? Tips på mat/tillskott? Ska jag äta något innan eller under passet? Ska jag tänka på något annat resten av dagen, ska jag proppa i mig protein? Läste någon stans att 2g protein/kg kroppsvikt var bra... hur vet jag hur mycket protein mat innehåller? Ett ägg = ?? g protein? 100g köttfärs? 100g kycklingfile? Lax? Många frågor... :) Hoppas att ni kan hjälpa mig med några i alla fall! Tacktack!

User acke_t

Page_code

Document Skrevet 30. mar 2005 14:28
4713 Fra: Lund
Indlæg: 370
Medlem: 4713
Tja! Välkommen. Jag tycker du ska ligga på ett 500kcal/dag överskott. Dvs om du behöver 2500kcal om dagen så äter du 3000kcal. Går du upp för snabbt så minska intaget och öka om du inte ökar. Efter passet tycker jag du ska ta en gainer, antingen färdigköpt lr hemmagjord. Fördelarna med en egen är dels att den blir billigare och dels att du själv kan välja förhållandet kolhydrater:protein. Ta runt 15-20g protein och 1g kolhydrat / kg kroppsvikts, så för dig 15-20 g protein och ~70g kolhydrat. Kolhydrat då i form av druvsocker lr maltodextrin är lämpligt. Om du vill kan du dela upp drinken och ta halva före passet. Under passet tycker jag du ska dricka vatten. 2g protein / kg kroppsvikt låter väldigt vettigt. Lägg på det till ~1g fett / kg kroppsvikt och resten kolhydrat så ska det nog bli bra. Vad olika livsmedel innehåller hittar du på www.slv.se Sök i livsmedelsdatabasen. Hoppas det hjälper!

User Mouve

Page_code

Document Skrevet 30. mar 2005 17:28
No_medium_image Fra: Norrköping
Indlæg: 3
Medlem: 6059
Tack, men det var lite otydligt...
hemmagjord.
Hur gör jag en sån? Först skriver du:
Ta runt 15-20g protein och 1g kolhydrat / kg kroppsvikts, så för dig 15-20 g protein och ~70g kolhydrat
Och sen:
2g protein / kg kroppsvikt låter väldigt vettigt. Lägg på det till ~1g fett / kg kroppsvikt och resten kolhydrat så ska det nog bli bra.
Är det sista per dag och det första efter träning? Tack för länken också, hittade mycket matnyttigt (försök till att vara rolig...) där! :)

User acke_t

Page_code

Document Skrevet 30. mar 2005 21:45
4713 Fra: Lund
Indlæg: 370
Medlem: 4713
MouveTack, men det var lite otydligt... Hur gör jag en sån? Först skriver du: Och sen: Är det sista per dag och det första efter träning? Tack för länken också, hittade mycket matnyttigt (försök till att vara rolig...) där! :)
ja precis 2g protein, 1g fett / kg kroppsvikt per dag. Efter träning 1g kolhydrat / kg kroppsvikt och 15-20 g protein. Du blandar vassleprotein med druvsocker/maltodextrin. druvsocker finns i vanliga livsmedelsbutiker som dextropur. malto är snäppet bättre, lite billigare med svårare att få tag på. Testa essensbutiker lr bryggerier. Ngn tipsade tidigare på forumet att ÖB skulle ha, men det är inget jag själv kan bekräfta.

User Steve

Page_code

Document Skrevet 30. mar 2005 22:47
4429 Fra: Gävle
Indlæg: 89
Medlem: 4429
Mouvehur vet jag hur mycket protein mat innehåller? Ett ägg = ?? g protein? 100g köttfärs? 100g kycklingfile? Lax?
http://www.paulun.se/paulun.asp där kan du kolla näringsvärdet på olika matsorter

User andypanda76

Page_code

Document Skrevet 31. mar 2005 07:20
No_medium_image Fra: Göteborg
Indlæg: 7
Medlem: 6058
Hej! Tycker definitivt att du skall äta före passen. Du måste ha näring i kroppen för att orka träna effektivt... Ett mellanmål en timme innan passet börjar gör verkligen skillnad, det ska inte vara en jättemåltid utan just ett mellanmål. Gainer efter passet är bra. Riktlinjerna brukar vara att få i sig protein och kolhydrater direkt efter ett träningspass, (inom 30 minuter efter avslutad träning). Det är bra om du får i dig en kombination av snaddare och långsammare proteiner. Alltså en del som tas upp direkt och en del som tas upp senare under kvällen... Lycka till...

User HakanLarsson

Page_code

Document Hmmmmm Skrevet 31. mar 2005 07:27
6061 Fra: Sollentuna
Indlæg: 1639
Medlem: 6061
Fysiologer (Rössner m.fl.) menar att kroppen behöver ca 70g protein per dag. Om du inte är tok-tränad, behöver du inte stoppa i dig mer än 100g per dag. Om du stoppar i dig mer belastar du bara njuren i onödan. Din vikt säger i ärlighetens namn inte så mycket, men när du bygger kan du med fördel ha ca 20% kroppsfett. Du kan skaffa en fettmätare så får du koll på läget. Du ska sprida ut intaget av protein över hela dagen, men se till att få i dig en liten extra dos just efter träning (10g-20g låter rimligt), då suger kroppen upp det som bäst. Jag har testat proteintillskottet Ultra Pro 3 med gott resultat. Men jag är tveksam till det där med kolhydrater. Placeboeffekten är mycket stor inom denna idrott... Och det är många som försöker kränga den ena usla produkten efter den andra... Du behöver knappast köpa druvsocker eller extra kolhydrater, käka en banan eller två direkt efter träningspasset istället! Ät mer och träna hårdare, så växer du!! www.geocities.com/muskelbygge/#Kosttillskott //Håkan
acke_tja precis 2g protein, 1g fett / kg kroppsvikt per dag. Efter träning 1g kolhydrat / kg kroppsvikt och 15-20 g protein. Du blandar vassleprotein med druvsocker/maltodextrin. druvsocker finns i vanliga livsmedelsbutiker som dextropur. malto är snäppet bättre, lite billigare med svårare att få tag på. Testa essensbutiker lr bryggerier. Ngn tipsade tidigare på forumet att ÖB skulle ha, men det är inget jag själv kan bekräfta.

User Mouve

Page_code

Document Skrevet 31. mar 2005 08:28
No_medium_image Fra: Norrköping
Indlæg: 3
Medlem: 6059
HakanLarssonÄt mer och träna hårdare, så växer du!!
D'oh! Jag visste där var en hållhake.. :) Tack för svaren, nu ska jag läsa och lära!

User acke_t

Page_code

Document Skrevet 31. mar 2005 11:40
4713 Fra: Lund
Indlæg: 370
Medlem: 4713
HakanLarssonFysiologer (Rössner m.fl.) menar att kroppen behöver ca 70g protein per dag. Om du inte är tok-tränad, behöver du inte stoppa i dig mer än 100g per dag. Om du stoppar i dig mer belastar du bara njuren i onödan. Din vikt säger i ärlighetens namn inte så mycket, men när du bygger kan du med fördel ha ca 20% kroppsfett. Du kan skaffa en fettmätare så får du koll på läget. Du ska sprida ut intaget av protein över hela dagen, men se till att få i dig en liten extra dos just efter träning (10g-20g låter rimligt), då suger kroppen upp det som bäst. Jag har testat proteintillskottet Ultra Pro 3 med gott resultat. Men jag är tveksam till det där med kolhydrater. Placeboeffekten är mycket stor inom denna idrott... Och det är många som försöker kränga den ena usla produkten efter den andra... Du behöver knappast köpa druvsocker eller extra kolhydrater, käka en banan eller två direkt efter träningspasset istället! Ät mer och träna hårdare, så växer du!! www.geocities.com/muskelbygge/#Kosttillskott //Håkan
här har du en studie att läsa om högglykemiska kolhydrater kontra lågglykemiska efter träning: Muscle glycogen storage after prolonged exercise: effect of the glycemic index of carbohydrate feedings. Burke LM, Collier GR, Hargreaves M. Visar tydligt att glykogen inlagrningen blir bättre om man äter kolhydrater med högt GI. Finns även studier som belyser skillnaden i proteinsyntes vid lågt, medel och högt intag av protein. Mouve, jag skulle rekommendera dig ett intag på mellan 100 och 130 g protein per dag.

    AddthisDel   FeedRSS feed