Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Kost & Vikt

Tänker jag rätt? Kosttillskott samt träning.

Lock48

You must login to join this group. If you are not a member yet please register for free using the button below.

    AddthisDel   FeedRSS feed

User rstu

Page_code

Document Tänker jag rätt? Kosttillskott samt träning. Skrevet 31. aug 2010 17:29
64258 Fra: Falun
Indlæg: 9
Medlem: 64258

Hejsan!

Har tidigare gjort försök att gå ned i vikt men alltid slutat med att jag fallit tillbaka efter ett tag, Knepet jag tänkte använda denna gång är att försöka ändra på mindre saker och försöka få mycket mer förståelse för träning, kost och sömn. Hitills har jag kunnat hålla motivationen uppe i ca 1 månad och känns som att det fungerar ganska bra.

För att det skall bli enklare att se och svara numrerar jag de jag udrar mest om.

Har sedan en tid tillbaka lagt om rutinerna lite, mätt kalorier ett par veckor och fått mycket bättre koll på hur mycket jag bör äta. Kom blandannat fram till att min tidigare frukost som jag tyckte var "lagom" låg på ca 1200Kcal. Nu äter jag havregrynsgröt istället :)

Målet är i första hand att jag med tiden vill minska min nuvarande vikt 92kg till ca 85kg. Jag är 185 lång och har tränat till och från hela livet.

1. Första 10 dagarna minskade vikten från 97kg till runt 93kg, Därefter bromsade minskningen tvärt, Vad beror det egentligen på att det går så fort i början?  

2. Jag har som mål att på något vis röra på mig varenda dag. Vanligtvis hundpromenad, innebandy fotboll, löpning, gym. Självklart blir det en å annan dag då det ej blir något men försöker variera och göra olika saker var dag för att undvika överträning som jag förstått kan ske om man tränar varje dag?

3. Kosttillskott
Innan träning brukar jag ta Fairing Rage vilket för mig har en mycket uppiggande och motiverande effekt som gör det enklare och roligare att träna. jag tränar oftast på kvällen och Efter träning har jag fått för mig att en blandning mellan protein och snabba kolhydrater är bra? Dock saknar jag aptit då så har börjat med att blanda 1dl Whey pepti power (protein) med 1/2 dl rent maltodextrin.
Kan det vara vettigt?

4. Anledningen till viktnedgång är att jag känner mig lite tung i kroppen och spelar seriespel i innebandy och vill bli lite kvickare och får för mig att det blir mycket lättare att vara snabb ifall jag går ner i vikt? Jag bryr mig egentligen ej ifall jag tappar lite muskler och inte bara fett då jag har egna erfarenheter av att jag snabbt kan få tillbaka muskler vid aktiv gymträning.

5. Har även en fundering om PULS. Jag har aldrig varit duktig på distanslöpning men springer ca 3-4 km nu när jag är ute nu. Jag springer med pulsklocka och ser att pulsen ligger mellan 175-190 bpm vid löpning och det går ej speciellt fort. Skall verkligen pulsen vara så hög eller är jag bara extremt otränad? Orkar ca 1km vid ca 185 puls innan jag MÅSTE sänka tempot rejält.

Vet ej ifall denna tråd säger så mycket  men känner att jag behövde lite synpunker och åsikter på mitt sätt att tänka :) Väldigt tacksam för alla kommentarer.

Mvh.



[ Ændret af rstu 2010-08-31 18:13 ]

User peakXp

Page_code

Document Re: Tänker jag rätt? Kosttillskott samt träning. Skrevet 1. sep 2010 14:35
49441 Fra: Köping
Indlæg: 181
Medlem: 49441

Först vill jag bara poängtera att jag inte är någon expert, utbildad inom tränings- och näringslära, läkare eller dylikt. Du får se mitt svar som synpunkter baserade på mina egna erfarenheter och något begränsade kunskaper, men i alla fall, håll till godo:

1. Kan det ha något att göra med det klassiska uttyrycket att "kroppen ställer in sig på svält"? Svårt att säga eftersom du inte berättat mer om vilka förändringar du gjorde dessa tio dagar. Kanske var det mycket vätska som försvann? 4 kg på 10 dagar låter mycket tycker jag.

2. Det ska väl ganska mycket till innan man börjar överträna skulle jag tro, men en klassiker är att immunförsvaret får sig en chock och man lätt blir förkyld eller liknande om man börjar "chocka" kroppen med för mycket träning. Mitt råd är att börja lite lugnt och sedan öka träningsmängden allt efter som. Kroppen behöver vila också. Hundpromenader ser jag dock inte som att man direkt kan få för mycket utav,

3. Fairing Rage har jag ingen åsikt om, däremot låter det bra med protein & kolhydrater efter direkt träning.

4. Släng in ett gympass i veckan kanske?

5. Puls är väldigt individuellt. Du borde kanske ta reda på din maxpuls och se hur du ligger rent procentuellt när du springer. Kolla också din vilopuls, ju lägre desto bättre form är du i. Mät och jämför med tiden, går den ner är det ju bra.

Lycka till!

User Nightdriver

Page_code

Document Re: Tänker jag rätt? Kosttillskott samt träning. Skrevet 1. sep 2010 19:45
73223 Fra: Vinnö
Indlæg: 42
Medlem: 73223

Ett snabbt svar på nr 1:

4 kilo på tio dagar är helt normalt när man går från en skräpkost till en nyttig men näringsrik kost. Du tappar bl a mycket vätska. Glöm inte att om du nu äter mindre så har du en mindre vikt tarminnehåll nu. Om jag får gissa lite grovt så är det 2,5 kilo bunden vätska, 0,5 kilo mindre onödigt tarminnehåll tarminnehåll och 1 kilo rent fett.

Bra jobbat med andra ord! Du lever helt enkelt mycket nyttigare!! :-D

User Hönke

Page_code

Document Re: Tänker jag rätt? Kosttillskott samt träning. Skrevet 2. sep 2010 08:26
16648 Fra: Bollebygd
Indlæg: 221
Medlem: 16648

 

1: Vätska som föregående talare skrev...

2. Du kan alltid ut och promenera med hunden, om du vill röra på dig. Men vila är lika viktigt som träning. Kropp och nerver måste få vila. Man får sitta still och spela tv-spel :D

3.  Jag kör själv med PWO (som Rage) innan styrketräning och tycker de är kanon. Det låter vettigt med 1dl proteinpulver och ½dl malto efter träning. De finns billigt protein på gymvaruhuset eller mmsport.

4. Viktnedgång kan säkert hjälpa dig o bli snabbare. Ett tips är att ha ett högt proteinintag så minskar du risken att bli av med muskler. För man vill ju inte bli av med muskler ;)

5.

User rstu

Page_code

Document Re: Tänker jag rätt? Kosttillskott samt träning. Skrevet 2. sep 2010 11:51
64258 Fra: Falun
Indlæg: 9
Medlem: 64258

Åh vad glad jag blir för all respons!

1. Då var det ju ungefär som jag trodde, Mycket bra svarat från Nightdriver och tack så mycket.

2. Ni säger att vila är viktigt men hur känner man egentligen när kroppen behöver vila? Den har i yngre år varit van vid att träna varenda dag och det känns inte som att kroppen säger ifrån just någonting.
Eftersom jag studerar på högskolan och dessutom gillar mycket data så blir vardagen utöver träning väldigt mycket vila för musklerna. Är det så att hela kroppen måste vila eller går det bra att gymma överkropp om benen sprungit slut på sig dagen före?

3. Tack för svaret, Då fortsätter jag som jag gör. Det står på doseringen utav proteinet att det skall tas flera ggr per dag men är det nödvändigt även om jag kommer upp i 1-2g/kg kroppsvikt protein/dag (som jag förstått ska vara lagom?)

4. Toppen! Ska fortsätta och göra det jag kan för att få i mig tillräckligt med protein.
Ska försöka lägga in lite 10-20m ruscher någon dag i veckan för att få upp snabbheten i vändningar till innebandyn.
Nu låter det kanske lite luddigt med förklarar så gott jag kan.
Ang bli av med muskler så har jag ganska stora muskler och vill hellre ha dem lite mindre och mer tighta istället. Är detta två "olika" typer utav muskler? Så att jag först måste göra mig av med de stora musklerna för att sedan träna mindre vikter eller går det att göra minska stora öka små samtidigt? 

5. tack för ditt svar peakxp, min vilopuls ligger ungefär runt 60, och maxpulsen för en 21 åring ligger väll runt 200bpm. Om jag räknar rätt betyder det att jag löper med en intensitet mellan 82% - 93% utav max som jag får för mig är väldigt mycket för lättare jogging.?
Har tidigare haft en vilopuls på 48 och hoppas på att kunna ta mig i närheten utav den igen.

Tack än en gång för att ni tar er tid att hjälpa mig förstå saker och ting.

Mvh.

User Hönke

Page_code

Document Re: Tänker jag rätt? Kosttillskott samt träning. Skrevet 2. sep 2010 18:49
16648 Fra: Bollebygd
Indlæg: 221
Medlem: 16648

 

2. Du märker de genom att du har svårt o sova, blir lätt sjuk, orkar inte med saker. Trött i kropp och huvudt. m.m. Ja de går bra o springa dagen efter. Lyssna på kroppen helt enkelt. Känner du dig sliten så vila.

3. Om du kommer upp i 2g/kg kroppsvikt så behöver du inget pulver alls. De står så på burken för att den tar slut fortare och du ska köpa mer.

4. Mindre muskler=synliga men utan fett?  De är inte olika typer av muskler. Du kan inte forma musklerna, de ser ut som de gör. Vill du ha mindre muskler så träna kondition och banta.

User_female Miamant

Page_code

Document Re: Tänker jag rätt? Kosttillskott samt träning. Skrevet 30. sep 2010 21:52
51849 Fra: Strängnäs
Indlæg: 10
Medlem: 51849

2. Vid styrketräning bör du ej träna samma muskelgrupper dagarna efter varandra, beroende på hur hårt du kör bör musklerna vila mellan 24-72 h. Det finns en vinst i att behålla muskelmassa om du vill minska kroppsfettet för ju större muskelmassa du har desto större förbränning har du. För att behålla och kunna öka muskelstyrka/massa bör du styrketräna varje muskel minst en ggn/v. Konditionsträning förbränner dock mer under tiden du tränar i regel. Jag brukar rekommendera en vilodag i veckan som minimum. Känner du dig trött efter träningen från gårdagen, men ändå vill röra på dig funkar aktiv vila, dvs lätt aerob (konditions) träning. Men som sagt minst en "riktig" vilodag/v.

4. Det finns inte olika muskler för explosiv kontra uthållig träning, men det finns i musklerna muskelceller (muskelfibrer) ämnade för dessa olika sorters träning. Uthålliga muskelfibrer tränas vid många upprepningar på lägre vikt (Body Pump t.ex.) och dessa muskler blir mer "slimmade" och, vad jag har förstått, ökar inte förbränningen på samma sätt som explosiva muskler (men detta är jag osäker på). Du har nytta av både uthålliga och explosiva muskler. Explosiv träning gör muskler större vilket verkar stabiliserande runt leder (ryggraden inräknad).

Lycka till med viktnedgången!Jag håller på jag med, så jag vet att det kräver sitt fokus!

User Spineless

Page_code

Document Re: Tänker jag rätt? Kosttillskott samt träning. Skrevet 4. nov 2010 16:04
No_medium_image Fra: Nybro
Indlæg: 16
Medlem: 83377

Hönke vet inte vad han pratar om..

Du ska inte ta maltodextrin efter träning. Då förstör du hela träningen.. Insulinproduktionen skjuter i höjden och hämmar din förbränning. Och jo, så är det! för vill du BRÄNNA så ska du inte trycka i dig en massa kolhydrater..

Om du ska bränna så är det bästa att käka proteinrik och fet mat som håller ett lågt kcal intag, lågt antal kolhydrater, du känner bäst själv hur mycket kolhydrater du behöver, du märker först och främst att du blir lite seg i huvudet eftersom att hjärnan vill ha kolhydrater..

Ska du använda proteinpulver så undvik whey. Whey är bra när du ska bygga men om du ska gå ner i vikt så brukar kasein vara att föredra. Ingen slump att Proteinfabrikkens protein med Whey/Kasein är bland det dyraste.


    AddthisDel   FeedRSS feed