Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Kost & Vikt

Rätsida på proteindiet?

Lock48

You must login to join this group. If you are not a member yet please register for free using the button below.

    AddthisDel   FeedRSS feed

User_female Ephedra_OD

Page_code

Document Rätsida på proteindiet? Skrevet 2. jun 2005 08:05
6816 Fra: Stockholm
Indlæg: 36
Medlem: 6816
Okej enligt alla mina nyvunna erfarenheter måste man vara medlem i mensa för å förstå allt i proteindiet världen..? Här är de saker som jag inte förstått; En kompis räknade ut att jag skull göra nånting med 1350kcal. Vad är då kcal? Vad är skillnaden mellan kcal och kalorier? Vart hittar jag ngt som skriver upp i mätningsinnehållet ex kalori mätare vart och vad för kcal värde varan har? Om jag ska ha i mig kolhydrater så får jag inte ta det från annat än sallad,nötter,kesella,kvarg,grönsaker,frukt? Vad står 1350 siffran för max gränsen av vad jag får äta i kcal och/elr det jag ska äta?? Om jag äter kött en hel dag och undviker kolhydrater kan jag äta en glass exempelvis nån gång i bland lr är det som innan att jag bara ska ha dom fett källorna som står?) Spelar fettintaget överhuvudtaget nån roll i det hela? Och gud hjälp mig va snurriga regler :S Hahaha önskade att det fanns en chans att bara äta sunt och bli av med allt.. Men den risken verkar död så jaa nån som har förstått allt?

Deleted user

Page_code

Document Skrevet 2. jun 2005 08:45
Jag förstår dig, har tagit mig åtminstone ett år att få koll på alla begreppen. Först ett kort ord om protein. Protein är främst viktigt då man bygger muskler och utvecklar kroppen. När det gäller att tappa kroppsvikt och få ner fettprocenten är det inte proteinet som är avgörande utan kolhydraterna och fettet. Detta är i alla fall mina erfarenheter och det centrala i de metoder jg använt. När det gäller kcal står det för kilocalorier, det är exakt vad vi menar när vi säger kalorier i vardagstal. De är alltså samma sak, så bli inte förvirrad av detta. Man säger oftast kalorier men förkortar i skrift med kcal. När det gäller din väns uträkning på 1350 låter det lågt men om du är ganska liten till växten och har som mål att tappa i vikt kan det vara rätt. Kolla gärna Håkans sida här: http://www.geocities.com/muskelbygge/#Harris&Benedict När det gäller att hitta kalorieintaget på en matvara finns det 2 enkla sätt. Det första är att kolla innehålldeklarationen där det oftast står antal kalorier (kcal) samt proportionerna mellan protein/kolhyrat/fett. Står det inte (som till exempel på äggkartongerna brukar det saknas) kan man kolla i livmedelsverkets databas som du hittar här: http://www.slv.se/templates/LDB_Search____6242.aspx Personligen räknar jag inte kalorier utan använder mig av viktväktarnas förenklade metoder med points. Men det är en smaksak hur mycket man vill hålla reda på. Det du skriver om kolhydrater och att äta bara kött låter som någon metod typ atkinson eller stenålder eller så. Svaret på din fråga där beror alltså helt på vilken metod du följer. Själv tar jag det mesta av mina kolhydrater från havregryn, ris och pasta. Kroppen bhöver alla byggstenar för att orka prestera. När det gäller glass är den generellt ganska fet, och fett bör man alltid undvika oavsett vilken metod man väljer att hålla koll på sin vikt. Fettintaget är alltid en faktor då det lagras i kroppen om man inte förbränner det ganska fort. Jag är dock väldigt svag för Magnum men brukar "straffa" mig själv med en springrunda då det händer. :( Det är alltid svårt att veta vilken metod som du och din kropp trivs bäst med. Mitt enda råd här blir att när du bestämmer dig för en metod testa den seriöst i 2 månader och se hur resultet blir. Känns det inte rätt gå vidare till nästa. Var observant på om kroppen far illa på något sätt och försök undvik starkare preparat och pulver. Det är ju trots allt ingen brådska, livet är faktiskt ganska långt. :cool:

User acke_t

Page_code

Document Skrevet 2. jun 2005 08:49
4713 Fra: Lund
Indlæg: 370
Medlem: 4713
okej många frågor men jag ska försöka svara på så¨många som möjligt. Först lite snabbt om kalorier. 1 kalori = energin det krävs för att värma 1g vatten från 14,5 grader celsius till 15,5 grader. kalori förkortas cal. kcal är helt enkelt 1000 kalorier och det vanliga måttet som används vid näringsdeklarationer. 1350 kcal låter väldigt lite. Jag skulle gissa på runt 2000kcal om du är idrottsligt aktiv. Använd Benedicts ekvation för att räkna ut hur mycket du behöver. Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder) vad du får fram då är ditt basala energibehov, dvs så mycket energi du behöver bara för att göra absolut ingenting. Sen multiplicerar du detta med en faktor mellan 1.2 och 2.0 beroende på hur mycket du rör på dig. 1.2 motsvarar en dag framför datorn. 2.0 en träningsdag för en elitidrottsman i en konditionsidrott. Utmärkta kolhydratkällor är pasta(förslagsvis fullkorn), ris(fullkorn lr parboiled). potatis (Högst mättnadsindex, dvs man blir mer mätt av att äta 50g kolhydrat från potatis än motsvarande mängd kolhydrat från pasta lr ris). Havregrynsgröt, och bra bröd. Brödmarknaden är dessvärre en djungel. Lite riktmärken man kan ha är att det första mjölet som kommer på innehållsdeklarationen inte ska vara vetemjöl av ngt slag. och innehålla så lite socker som möjligt. Grönsaker innehåller oxå kolhydrater men i så pass små mängder att det är svårt att basera sitt kolhydratintag på enbart grönsaker. Nötter är en utmärkt källa för fett. Undvik dock de vanliga jordnötterna som är rostade i olja, Välj orostade lr torrostade. Ja, man ska definitivt njuta av en glass då och då. Livet är till för att levas. En glass då och då sabbar absolut ingenting. Fett intaget är absolut nödvändigt för att inte stänga av fettförbränningen. Runt 20%E av dagsintaget bör vara fett. Mest omättat fett då. Som jag skrev tidigare är nötter en utmärkt fettkälla. Olivolja och rapsolja är oxå bra. Om det är ner i vikt du vill så kräver det att du äter mindre än vad du behöver. Men för att må så bra som möjligt och bara tappa fett och inte muskler så ska du inte ligga för lågt. 500kcal mindre än vad du behöver är lagom. Sen kan man flytta sig några kcal upp eller ner beroende på hur snabbt viktnedgången går. 0.5kg i veckan är lagom att gå ner. Om man inte går ner en vecka bör man inte misströsta utan vänta en vecka till och se om ngt hänt då. Hoppas detta svarar på de flesta av dina frågor, om ngt var otydligt är det bara att fråga så ska jag försöka svara tydligare.

User_female Ephedra_OD

Page_code

Document hmm? Skrevet 2. jun 2005 09:06
6816 Fra: Stockholm
Indlæg: 36
Medlem: 6816
Jo livet är som du sa (cremytos) ganska långt och det är det som bekymrar mig,livet är långt och att alltid vara rädd för fett och allt annat vad som kan uppkomma i kosten kan inte vara att leva.. Jag hatar allt sånt här...Är trött på det och för mig så är det liksom ganska naturligt sätt att tänka att det är krångligt kräver enormt mycket av en socialt och i livet liksom allt annat förutom att man måste ägna mer tid åt att räkna..Är tyvär enklare att bara strunta i att äta( vet att jag låter ganska brutal,men i min verklighet så är det sant) Jag är kanske lat men faktum är att jag går inte ner alls på de ställen där kroppen lagrar längre jag går bara uppåt mycket säkert tackvare panik kosten jag sätter in /äta/äta ingenting/äta nyttigt/äta lite/äta mycket.. Jaa som ni båda förstår så är jag ganska trasig i huvudet dessutom detta beror på att jag bygger upp hela vardagen kring det här för att hitta ett system som kan fungera på riktigt.. Men jaa frågan är vad som gör det? Det har blivit så att ju fler som lägger sig i min ost desto sämre matvanor får jag.. Helt sjukt men sant.. Jag vet inte vart jag ska ta vägen och har inget jobb jag vill hitta ngt vattentätt men de finns inte..Förutom om vi ska tänka efter hur fåfäng jag är,plastikoperation men dom pengarna kan man ju inte direkt hitta på gatan..Det här börjar trilla från ämnet men hur som haver... Om jag vill bli av med det sista är alltså mitt enda val självsvält lr strikt diet med massa motions träning?

Deleted user

Page_code

Document Skrevet 2. jun 2005 09:38
Jag förstår dig faktiskt i många aspekter av det du säger. Och jag tror också du är nära sanningen att din kropp inte riktigt gör som du vill pga av att den är lite förvirrad av att du byter system så ofta. Eftersom just livet är långt och man inte har tid att tänka på alla detaljer måste man skapa rutiner. Jag äter alltid havregrynsgröt som basen i min frukost. Det är enkelt att laga, snabbt att äta och innehåller 56% kolhydrater, 13% protein och 7% fett vilket är ganska nära den balansen som kroppen behöver. Med detta ger jag kroppen signal att han kommer få mat varje dag när han vaknar och hela dagen på mig att förbränna det. Nästan alla metoder är sedan överrens om att man skall äta 5 gånger till efter frukost innan man går och lägger sig. Detta har jag absolut inte tid med i mitt liv! Jag äter en rejäl lunch och sedan en mindre middag hemma som jag själv kan kontrollera. I mitt system är därför lunchen ganska fri även om jag försöker välja fettsnåla val som Sushi eller Kycklingsallad. 3 dagar i veckan springer jag och dessa dagar kan jag tillåta mig en hel fri lunch. Det blir då oftast McDonalds eller Thaimat för min del. Om jag lagar själv hemma lagar jag helt enkelt det jag tycker utan att tänka på innehållet. Om jag morgonen efter märker att jag gått upp 2-3 hekto av den onyttiga lunchen trots löpningen ( ja, jag väger mig varje dag. Är också lite paranoid) försöker jag äta lunch som vanligt men till middag blir det soppa (vitkålssoppa eller potatissoppa är mina favoriter) Om jag är helt ledig på söndagen så äter jag oftast något extra gott till middag eller unnar mig lite godis framför TVn eller på bion. Kanske är det fest och då står alkoholen för det extra. På söndagen så straffar jag mig själv med att springa 13-16 kilometer på löparspåren. Effekt och konsekvenser. span style="color:DimGray">För att sammanfatta: 1. Frukost alltid samma 2. Fri luncher, lite onyttigare träningsdagar 3. Nyttiga middagar, soppa ifall jag gått upp 4. Fettförbrännaraktiviterer 3 grr / vecka 5. Lördagsgodis ifall ledigt för träning på söndagar. Detta är mitt koncept och det funkar superbra för mig. Om det inte hjälper med bara soppa på kvällarna så kör längre pass på fettförbränningen. Men sluta inte äta för att vara hungrig är inget kul för dig eller omgivningen. Tänk igenom hur din typiska vecka ser ut och försök balansera upp rutiner för dig själv. Sedan skulle jag vilja avsluta med att vara lite kontroversiell för jag tror den mentala biten är viktig också. Ta till dig någon slags tro att finna stöd och tröst i. Det kan vara yoga/meditation, kristen tro, buddism eller kampsport (Kungfu eller Samuraiernas kodex). När jag har det jobbigt och min egna krafter inte räcker till tar jag mina tankar till något jag anser vara starkare än mig själv och hämtar kraft igen.

User Camalcuz

Page_code

Document Skrevet 2. jun 2005 14:16
6603 Fra: Uddevalla
Indlæg: 16
Medlem: 6603
Ursäkta acke vill inte märka ord men jordnötter är ingen nöt utan en bajlväxt. Rostning kan rent tekniskt inte ske i olja. Dock innehåller jordnötterna i sig mycket olja (någon gång hört talas om jordnötsolja?). sorry kude inte låta bli ;)
acke_tNötter är en utmärkt källa för fett. Undvik dock de vanliga jordnötterna som är rostade i olja, Välj orostade lr torrostade.

User acke_t

Page_code

Document Skrevet 2. jun 2005 14:55
4713 Fra: Lund
Indlæg: 370
Medlem: 4713
CamalcuzUrsäkta acke vill inte märka ord men jordnötter är ingen nöt utan en bajlväxt. Rostning kan rent tekniskt inte ske i olja. Dock innehåller jordnötterna i sig mycket olja (någon gång hört talas om jordnötsolja?). sorry kude inte låta bli ;)
du har helt rätt i att det är en baljväxt, men helt fel i övrigt. Kolla på en påse jordnötter, innehållsförtäckningen. Där kommer stå vegitabilisk olja. Det är _inte_ jordnötsolja. Den oljan ska man undvika. Varför tror du det heter _torr_rostade jordnötter? Jo därför att man till skillnad från de vanliga billiga, har rostat dem utan att tillsätta olja. Sen en annan fråga om ditt %upplägg. Jag får inte det till 100%. Var kommer resten av energinifrån?

Deleted user

Page_code

Document Skrevet 2. jun 2005 21:55
Läst och läst och grunnat en stund men hittar ingenting. Vad menar du med "Jag får inte det till 100%. Var kommer resten av energinifrån?" :confused:

User acke_t

Page_code

Document Skrevet 2. jun 2005 22:08
4713 Fra: Lund
Indlæg: 370
Medlem: 4713
sorry, var jag som läste din post fel :o

    AddthisDel   FeedRSS feed