Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Kost & Vikt

Hur slutar jag jojobanta?

Lock48

You must login to join this group. If you are not a member yet please register for free using the button below.

    AddthisDel   FeedRSS feed

User_female camsod8212

Page_code

Document Hur slutar jag jojobanta? Skrevet 12. maj 2015 11:28
Pic Fra: -
Indlæg: 2
Medlem: 240987

Jag är en tjej på 32 år som under många år jojobantat i flera perioder, jag har provat Lchf, GI, pulver, just nu räknar jag kalorier men kommer ingen vart, tror ärligt talat att min kropp blivit otrygg.

I perioder har jag även frossat i mig diverse gosaker...

Jag äter 1300-1500 kcal om dagen och är konstant trött tycker jag, tränar en del styrka, långpromenader med hunden.

Jag vill komma bort från allt vikttänk och hitta en sund livsstil där jag faktiskt inte ska få dåligt samvete att ta en bit tårta på kalas eller ett mål skräp ibland.

Jag är 160cm och väger idag 65 kg, jag vill egentligen tappa lite fettprocent och forma om kroppen, hur ska jag tänka för att komma ur detta bantarträsk med kaloriräknade etc?

Hur ska jag träna? Någon som kan komma med bra och konkreta tips till mig.

User_female backtome

Page_code

Document Re: Hur slutar jag jojobanta? Skrevet 14. maj 2015 13:39
10 Fra: Göteborg
Indlæg: 56
Medlem: 178133

Hej,

förstår dig! Hade ungefär samma utgångsläge (vikt/längd) som du och det tog ett år att gå ner mina 12 kg och ca 20cm i midjan. Ville ha hållbar förändring och inte banta, så ökade på min fysiska aktivitet i första hand, men såg också över vad jag åt, att fördelningen fett, kolhydrater och proteiner blev bra (finns rekommendationer på Livsmedelsverkets hemsida). För att kroppen ska orka, har jag normalt aldrig gått under ca 1500 kcal/dag - haft enstaka lågkaloridagar, men vill hellre äta mig mätt! Förbättra sömnen var också i fokus, eftersom sömnbrist kan påverka vikten.

Vad gäller träning, så har jag senaste året fått ihop:

Cykling - snitt 90 km/månad

Promenad - snitt 108 km/månad (promenader är guld!)

Jogging - har bara börjat där, så inte många km ännu :)

Styrketräning/gympa/yoga - behöver bli bättre där, men har snittat 5 timmar/månad

Enligt statistiken här på Shapelink har jag i snitt tränat bort ca 11840 kcal/månad = i snitt ca 390 kcal/dag.

Och har du inte tid, så "byt tiden": jag cyklar ofta istället för att ta buss/bil och det tar inte mycket längre tid. Och ska jag sätta mig och ringa någon, så tar jag på headset och går en promenad och pratar under tiden istället för att sitta kvar hemma i soffan.

Eftersom allt detta har funkat för mig, kanske det funkar för dig också :) Lycka till!

User_female cakan

Page_code

Document Re: Hur slutar jag jojobanta? Skrevet 16. maj 2015 13:37
Picture?wi Fra: Göteborg
Indlæg: 4
Medlem: 94852

Samma problem, varje gång jag kommer ner på det magiska talet 78 kg, så belönar jag mig själv..... I en hel månad och är tillbaka på 83kg igen. Som att jag mentalt inte fixar mer än två max 4 veckor av en diet, så nu sopar jag skiten åt helvete och försöker vardagsträna och tänka till lite innan jag äter.

Jag tror personligen att mitt jojobantande har sin on off knapp när jag får pms - jag blir arg och irriterad och "Nu skiter jag i allt" mentaliteten och kan proppa i mig för att jag "Skiter i vilket och jag vill ha kakor NU!" Ingen karaktär alls, sedan får man mens och blir som ett bottenlöst hål som tycker hemskt synd om mig själv.

Så ca 2 veckor i månaden har jag en konstig mathjärna, två veckor är jag normal.

Nu när jag kan kartlägga detta så är det lättare, om jag återupprepar mitt mönster så straffar jag inte mig själv lika hårt, utan vet att "Okej detta sög men jag vet att jag kan skärpa mig igen, jag kommer orka och må bra om några dagar". Istället för "Jaha du klarar inget lika bra att ge upp och skita i allt och ligga på soffan, ingen ide att ens försöka jag bara misslyckas."

Ganska dramatiskt, men har en inre taskmört som jag lärt mig kontrollera.

Har fortfarande inte löst mitt "problem" men det är mycket bättre, ändra sin livsstil är bättre än att dieta.. Har infört mycket mer grönt i min kost, det har hjälpt, slutade äta mackor och ha socker i saker, undviker handla på tom mage. Köper inte groteska mängder fredagsmys, hade nästan helg-mys-tvångs-tankar ett tag. Proppa i sig snask tills man mådde illa hela fredag lördag söndag...

Resultatet av småjusteringar blev 8kg mindre på ett år, nu är jag fast mellan 83kg och 78...

Så senaste saken jag införde nu var cykla till skolan, tror det kan hjälpa på traven.

Skit i dieten, försök ändra lite i livsstilen istället :) ät wook ist för pasta, skit i ostmackor och ät gröt, succesivt så går man mot en hälsosammare väg.

User alexandre

Page_code

Document Re: Hur slutar jag jojobanta? Skrevet 25. maj 2015 20:53
No_medium_image Fra: Stockholm
Indlæg: 1232
Medlem: 42850

Regel nr 1: Var ärlig med dig själv.

Gör som du själv skriver, kom bort från dieter (du har provat och vet att de inte fungerar) och hitta en sund livsstil. Det går inte att ändra vanor på en dag. Fortsätt äta saker som du vet skadar din hälsa, men begränsa mängden per dag.

Helt enkelt: "Eat food. Not too much. Mostly plants."

Du behöver inte träna alls för att tappa fettprocent. Träna likadant oavsett om du vill gå ner eller upp i vikt. Vill du forma kroppen så behövs styrketräning (fortfarande oavsett om du vill gå upp eller ner i vikt). Börja träna knäböj och marklyft, du kommer långt på att göra bara dem två övningar 2-3 ggr/vecka. De är två viktigaste övningar även enligt "The ultimate female training guide":

http://www.simplyshredded.com/the-ultimate-female-training-guide.html

De heter på engelska "deadlift" (marklyft) och "squat" (knäböj):

"Deadlifts are a full body exercise, meaning it stimulates just about every muscle in the body. Deadlifts hit the legs, back, traps, abs, obliques, etc. Deadlifts are a must for building a fully developed body. If you don't do them, you are selling your results short."

"Squats are perhaps the most effective exercise you can do for overall leg development. Free-weight barbell squats are a compound exercise that hits the entire upper leg, quadriceps, hamstrings, and glutes. Like deadlifts, if you don't squat you are selling yourself short. These are a must for sexy, toned legs."


    AddthisDel   FeedRSS feed