Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
No_image
  • Sider

  • No pages

alexandre Link Blog

ManStockholm, Sverige

Citius Altius Fortius

Förena nytta med nöje!

En vecka i SATS.

AddthisDel   FeedRSS feed  

Vi på vårt jobb fick erbjudande från SATS om att prova-på gratis i en vecka. Jag vet att många av mina kollegor struntade i erbjudandet även de som inte hade träningskort någonstans, men jag passade på och tränade 6 dagar av 7 (tränade 7e dag också men i min "hemkedja" Sportlife). Jag har redan skrivit om första tre dagar i tråden "Idag har jag tränat" och kopierar texten hit till beskrivning av träning torsdaag-söndag för att ha allt på samma ställe.

I måndags har jag tränat i SATS Odenplan knäböj ettor till max, sänkte vikt och tänkte köra 3x5 men orkade bara 5-4-3. Kompletterade det med lätt bänkpress 3x8 och overhead squat 3x10 med lätt vikt bara för rörlighet och ballans (det var länge sen jag tränade det).

Belöning blev Dans Street med känd från youtube vinnare av Nike Top Instructor 2011 Åsa Ingelög:
http://www.youtube.com/watch?v=DSfxW0WrwoY

Jag visste inte att jag kunde boka passen även under prova-på veckan och chansade på spontan plats så ni förstår vilken trevlig överraskning det blev att jag fick en plats till hennes pass kl 17:00 vardag centralt i Sveriges mest kända SATS-anläggning.

Jag tänkte eventuellt anta från och med i måndags Twenty180s utmaning om fetminskning, men bestämde tvärtom att överäta denna vecka för att vara på säkra sidan om att återhämtning är tillräckligt för att kunna träna varje dag i en vecka.

I tisdags tränade jag knäböj 3x5, lätt utfall bakåt 3x8, situps med vikt 3x10. Det var i SATS Tule och kontrast med SATS Odenplan märktes, det liknade istället Sportlife eller Friskis, folk bänkpressade "bara" runt 100 kg. Knäböjrack var upptagen men de hade gott om vanliga skivstångsställ som var lediga för att de har dessutom "bänkpressställ" med fast bänk som de som ville bänkpressa körde på. Såna bänkar finns i alla SATS-gym jag har varit hittills och i alla Sportlife anläggningar, jag tycker att det är synd att ha en så oflexibel anordning, har jag missat något, finns det några fördelar med det?

Jag såg att i jympahallen pågick en variant på medeljympa med styrkedel som bestod både av armhävningar/situps och övningar med viktplattor/skivstänger (alltså de lätta som hör till skivstångsjympa), kondition var annars rumpsparkar/knäupp, grapevine, stålmanshopp och sånt med många repetitioner på raken precis som på dem flesta pass i Friskis.

I onsdags tränade jag lätt knäböj 3x8, bänkpress med hantlar 7-7-6, situps med vikt 3x10 och kettlebell swing 1x9 med 40kg. Det var SATS Spårvagnshallarna. Lokalen är häftig, man kan gå dit bara för att trivas. All utrustning är från Eleiko (stänger, vikter, podiet, kettlebells, hatlar osv, även chinsräcke). Extra fördel är att det är en hangar utan några grannar med 4 podium direkt på betonggolv som gör att man får släppa vikter efter ryck (plus ett till podie vid knäböjrack). Anläggning är hightech, man även väljer temperatur i duschar digitalt med touchknappar. Den är dessutom gigantisk i 3 våningar. Jag tycker man råkade döpa fel anläggning för "JymPalatset".

Belöning för träning blev Dans Street. Ledare berömde oss för att hänga med fort och tyckte att hon skulle göra nästa sekvens svårare (de brukar köra samma sekvens bara 2-3 gånger), för att som hon sa "det ska vara utmaning, hänger ni på första passet, har jag gjort för enkel sekvens". Synd att inte alla friskisledare förstår det:
http://www.traningsdagboken.org/sv/forumtopic/soker-latlistan-till-dance-fuego

Lustigt att jag får träna gratis utan att ha något intyg för provapå vecka. Min enda referens är utskrift av intern mail från vår personalavdelning, men ingen kollar ens det. Bara receptionister i SATS vägg i vägg med vårt kontor visste om erbjudandet, andra receptionister kollade varken om jag jobbade där jag sa eller om företaget fick erbjudandet, de verkade inte lyssna ens till företagets namn, bara vinkade in "välkommen" när jag sa "jag jobbar på 'Ett Företag' och en har gratis vecka denna vecka". De tycker antagligen att ju fler provar träning, speciellt nu i januari, desto fler medlemmar kommer de att få. Jag fick i ett ställe (3-e besök av 5) fylla i "provträningskort" med mitt namn, mobil och mail. Jag tycker det var trevligt bemötande överlag.

I torsdags har jag tränat axelpress med stång stående 3x5, goodmornings 3x8. Jag fortsatt testa olika anläggningar och var denna gång i SATS Medborgarplatsen. Den är också rätt stor, jag gick vilse ett par gånger. Gymmet består av 4-5 stora rum med var sin specialitet (fria vikter, maskiner, löpband, ryggresning/situps/chins och sånt anordningar). De har två jympahallar varav ena är minst lika stor som stora hallen i Lindhagen. De har bara ett podie (vad jag såg) men på plussidan verkar det som man får släppa vikter efter ryck. Jag gillade att de hade stor mängd fria stänger. Det var inte lika effektivt i SATS Marievik där det var en stund att 3 pers körde övningar med var sin fri stång (marklyft, frivändningar, axelpress) som de plockade från respektive knäböjrack, bänkpresställ och "vanlig" skivstånställ som just då var oanvändbara och bara tog plats. Sånt hände också i Friskis Hornstull förut, hur är det nu, finns det gott om stänger så det räcker både för ställningar och för övningar med bara stång? Märkligt att det var bara lagom med folk där trots att jag var samma tid (kom strax innan 17) som i Odenplan som var helt proppfull.

Jag gick så mycket runt i SATS Medborgarplatsen och kollade som i museet att jag hann bara med axelpress och goodmornings tog men inte med rodd som jag också tänkt köra innan belöning som blev Dans Street. De som tycker att Bennys pass är koordinationskrävande har fel, även om man tänker på hans ordinarie pass, inte det nedtråkade av LUF passet som han är tvungen att köra nu. Bennys stammisar som gillar koordinationsutmaningar borde testa SATS. Jag brukar känna mig spänstig och smidig på jympa i Friskis, dvs där man behöver vara varken spänstig eller smidig, men på SATS-jympa märker jag hur slö, stel och okoordinerad jag är. Såna pass ger både roliga utmaningar och förbättringsmöjligheter. Videos i "Nike Top Instructor" är inte "kryddade till", deras ordinarie pass är faktiskt så trixiga och dessutom sekvenser är längre än det de hinner visa på 10 min under tävlingen.
http://www.traningsdagboken.org/sv/forumtopic/nike-top-instructor

Sportlife har på fredagar ett pass som väldigt lik Strösslets pulsjympa, så jag skippade SATS och gick dit istället. Jag unnade mig jympa utan att träna innan, jag hade det tillgodo från förra vecka när jag tränade utan att gå på ett pass som belöning efteråt.

I lördags tränade jag igen i SATS Odenplan. Det var mindre folk än vardagkväll runt kl 18, fans flera lediga skivstångsställ och bänkpresställ. Motionärer utmärkte sig inte heller med styrka. Jag har tränat rodd som jag inte hann med i torsdags, bänkpress och overhead squat. Belöning blev Dans Street. Passet var inte lika trixigt som i torsdags, men övningar var roliga och jag gillade musiken. Helheten liknade Noras intensivjympa från 2009.

Jag såg också i lördags ett nytt pass "Indoor Running" som körs på löppband i gymmet. De har fler än 30 löppband totalt och två rader med 5 band i varje är reserverade för passet. En instruktör går runt och ger uppgifter om att höga/sänka hästighet ungefär som på spinn. Jag föredrar springa ute och FS Utejogg är klart bättre enligt mig men för dem som ändå springer på band i gym måste vara roligare att springa i grupp.

Idag, söndag, tränade jag i SATS Stureplan. Tränade lätt knäböj 3x8, marklyft 3x5, frivändningar, situps 3x10. Jag upptäckte att anläggning var i 4 våningar (jag hittade bara 3 när jag var där förra gången, när jag fick prova-på vecka i höstas). Jag har räknat 6 "vanliga"skivstångsställ, en knäböjrack, 3 bänkpressställ varav 1 lutad.

Belöning för träning blev Dans Street. Passet var imponerande, ett av bästa som jag testade under veckan (kanske bäst, svårt att avgöra då flera var häftiga), ledaren hette Marianne Kjelsson, jag har varit på hennes pass på invigning av SATS Spårvagnshallar och om jag inte hade köpt Sportlife kort precis innan, skulle jag köpa SATS kort då på en gång. Jag såg fram emot att gå på passet igen. Det blev perfekt avslutning för prova-på veckan.

 
Written 587 weeks ago