Logo

Logg inn

Logg meg på automatisk ved neste besøk

eller

Glemt passord?  ·  Opprett konto

HakanLarsson Link Blogg

ManHåkan Larsson, 48år

TriathlonLarssons blogg

- Vi tar det som det kommer...

.Recension Garmin 310

AddthisDel   FeedRSS-strøm  

Garmin 310XT är en puls-GPS, framtagen för multisportare och triathleter. Det är en dyr rackare - 4.000kr - men då får man också rätt mycket för pengarna. Den största förbättringen jämfört med tidigare modeller är att Garmin 310XT har hela 20 timmars batteritid, vilket gör den attraktiv för dem som kör Ironman. En skillnad mot tidigare modeller är också att klockan är vattentät, vilket gör att man kan simma med den. Dock så mäter klockan inte pulsen i vatten!


Inte heller GPS:s mottagaren fungerar vidare bra i vatten. Simsträckan överskattas 100-300% eftersom mottagningen i vatten är så dålig. GPS:s signalerna hoppar och far. Jag brukar därför importera passet till programmet "Sport tracks" och sedan överföra banan till "Google Earth" för att sedan manuellt estimera simsträckan genom att använda linjal-funktionen i Google Earth. Det fungerar tillfredsställande:



Garmin 310XT har en "multisportfunktion", vilket gör den perfekt när man ex. kör triathlon. Genom en knapptryckning på "lap", växlar den automatiskt till nästa gren. Mycket smidigt. Man kan också ställa in sport-specifika pulszoner, vilket är bra eftersom tröskelpulsen är olika i de olika grenarna. Ofta ligger man något lägre i puls när man cyklar, än springer.


Garmin gör mycket lättanvända GPS:er och det tog ingen tid att komma igång med den. Man kan enkelt ställa in vad som ska visas på displayen, beroende på vilken gren man kör. Jag har exempelvis valt 4 displayer för löpning (träningstid, distans, tempo, puls) och cykling (kadens, distans, hastighet, puls), medan jag bara har två för simning (totaltid och mellantid).


En bra funktion med Garmin 310XT är att all träningsdata automatiskt överförs till datorn och Garmin Connect när man kommer inom 5m från datorn, så man behöver inte längre skriva in data i träningsdagböcker. Teknikens under. Tyvärr funkar dock inte alltid överförningen och filen försvinner mystiskt. Det är riktigt surt. Se exempel på träningspass här: http://connect.garmin.com/player/10571927 Liksom till Garmin 705 kan man koppla till både kadensmätare och extern wattmätare (SRM, PowerTap eller Quarq).


En riktigt trevlig funktion med Garmin är att man kan tävla mot sig själv (virtual partner). Man matar in hastighet eller tempo. Under passet ser man sedan hur långt före eller efter man ligger. Mycket inspirerande under träning! Dessutom en utmärkt funktion om man vill gå på en viss tid under tävling. Ex. så knappar man in 5:00 min/km om man vill gå på 2h30min på Lidingöloppet.



Att köra med "virtual partner" när man tränar, gör också att man får en rätt tydlig bild av hur formen är. Min tröskelpuls ligger runt 165. Under senaste träningspasset matade jag in olika farter under träningspasset och kunde efter passet - när jag analyserade pulsgrafen - relativt enkelt lokalisera  min tröskelfart (dvs. den fart jag orkar hålla under 1 timmes löpning). Just nu ligger den runt 4:10.



Nackdelar då? Den mest uppenbara är att varken pulsen eller GPS:en fungerar när man simmar. Pulsen blir "0" och distansen överskattas med 100-300%. Lite sunkigt med tanke på att Garmin 310XT marknadsförs för att vara gjord för Triathleter. Jag hoppas att återförsäljarna upplyser kunderna om att man bara kan använda timern i vatten. En annan nackdel är att överförningen inte är 100% stabil. Efter tävlingen Sala Halv Ironman, lyckades jag exempelvis inte överföra datat till Garmin Connect. Har ingen aning varför det inte funkade, men det kändes riktigt surt. Systemet är inte 100% tillförlitligt. Det går inte heller alltid spara nya koordinater (för att använda kompassen). När man trycker "klar" (dvs. spara) så hoppar man i 9 fall av 10 ut i menyn, utan att de nya koordinaterna sparades. Irriterande. Att spara gamla banor fungerar inte heller. Min hänger sig och sen slår den av sig sjä. Irriterande x 2. Ibland slår klockan till och med hux fux av sig själv! I övrigt har jag inte hittat några direkta nackdelar. Förutom priset.


Summa sumarum: Förutom att pulsen inte kan mätas i vatten är detta en bra klocka. Men smakar det, så kostar det. 4.000kr. Utan pulsband. 4.500kr med pulsband. Dyrt! Den kloke väntar kanske tills kronan stärkts i förhållande till dollarn och beställer den sedan från utriket. (I USA kostar den i skrivande stund 2.384kr.) Eller så köper man en Garmin 305. 305:an fungerar visserligen inte i vatten, men å andra sidan mäter ju Garmin 310XT varken puls eller avstånd i vatten.


Sport Tracks

 
Skrevet 764 uker siden