Logo

Logg inn

Logg meg på automatisk ved neste besøk

eller

Glemt passord?  ·  Opprett konto

HakanLarsson Link Blogg

ManHåkan Larsson, 48år

TriathlonLarssons blogg

- Vi tar det som det kommer...

Vätternrundan o några tankar om ekonomi

AddthisDel   FeedRSS-strøm  

Det har blivit lite små-murrigt att cykla på morgnarna. Men ändå härligt. Det börjar snart bli dags att slänga på dubbdäcken på hojen.


I övrigt börjar jag få riktigt bra tryck i pedalerna nu när jag pendlar. Väldigt skönt. Jag och två kollegor, som också cykelpendlar, har bestämt oss för att köra Vätternrundan i år. Känns faktiskt väldigt skoj! I och man cyklar nästan 4 mil per dag, kommer man vara redo när startskottet går. Och vem vet, går det bra kan man ju köra något annat lopp också.


På ekonomins område är det ömsom vin, ömsom vatten. Starka produktionsländer som Kina, Sverige och Tyskland går som tåget, medan svagare konsumtionsländer, som USA, Grekland och Spanien, hackar. De som trodde sig se en snabb återhämtning, få se sig om i stjärnorna. USA hackar och där ser vi ingen snabb ljusning. Jag tror att det som väntar USA härnäst, är en kollaps av dollarn, vilket gör att en stor exportmarknad för Sverige i ett nafs försvinner. Men det är sånt som händer. Sverige får inrikta sig att exportera till dom nya ekonomiska jättarna istället, som Kina, Indien, Brasilien osv. Inget att göra åt.


Vilka fler orosmoment finns? Ja det mest uppenbara är vår bostadsbubbla. Att vi har en bubbla är självklart, därom finns det väl knappast någon som längre tvivlar, frågan är bara när den briserar och vilka spridningseffekterna blir. Dvs. kommer banksektorn att dras med. Vi får se. Jag tippar att bubblan brister 2014, eftersom reporäntan antagligen ligger markant högre då, för att dämpa kommande inflationstryck. Men det är bara en gissning. En bostadsbubbla är fö. alltid långt värre än en aktiebubbla, eftersom människor lånar till sina bostäder. Brister en aktiebubbla blir man i värsta fall av med sitt sparkapital. Brister en bostadsbubbla blir man ofta satt i väldigt stora skulder, skulder som kan följa med personer resten av livet.


Ett annat orosmomentet som jag börjat oro mig för allt mer, är att Sveriges export gradvis urholkas. Jag läste budgetpropositionen häromdagen, där ser man att exporten minskat i förhållande till importen med 0,5 procentenheter sedan 2000. Det är en trend som måste brytas, annars drabbas vi förr eller senare av samma obalanser som USA. Det man måste göra är att dämpa konsumtionen, samtidigt som man stimulerar sparande och produktion. Höjda skatter på inkomst och konsumtion, i utbyte mot sänkt energiskatt för industrin och sänkt bolagsskatt är en tänkbar åtgärd. Inte så populärt och knappat något som kommer att genomföras, men en lösning. Finns kanske fler.


Det tredje orosmolnet är som tidigare nämnts att USA antagligen kommer att vara uträknat under lång tid framöver. Deras valuta kommer att krascha, vilket gör att USA då drabbas av sk. hyperinflation. Det gör i sin tur att Federal Reserve (centralbanken) måste höja räntan, vilket bromsar in ekonomin. En negativ spiral inled då nedåt. Därtill har USA dragit på sig groteska lån, som måste betalas tillbaka. Räntan på dessa lån är idag låg, men löptiden är väldigt kort, ofta 3 månader, så jag förväntar mig att räntan på dessa statspapper kommer att öka kraftigt när väl dollarn kraschar och inflationen tar fart, vilket i sin tur gör att en stor del av USA:s skatteintäkter kommer att gå till att betala tillbaka lån. Hur man än vrider på det, bör svensk industri inrikta sig på andra marknader än USA.


Ett fjärde orosmoment är Kina. De ekonomer jag brukar lyssna på har här delade meningar. Peter Schiff menar å sin sida att Kina har så hög produktion, att de inte kommer att få en ekonomisk dipp. Marc Faber säger däremot att vi kan förvänta oss en krasch inom 12 månader. Dessa båda gentlemans brukar få rätt, men i detta fall lyssnar jag mer till Marc Faber, eftersom han kan den asiatiska marknaden. Vi får se. Blir kanske ett mellanting. En dipp, men ingen krasch.


Ett femte orosmoment, och lite mer långsiktigt, är Euron. Vi var ett gäng ekonomer som varnade för vad som skulle hända om Euron infördes i allt för många länder. Jag var positivt till en union bestående av Belgien, Finland, Frankrike, Irland , Luxemburg, Nederländerna, Tyskland, Österrike och Sverige, men att ta med icke-mogna länder var inte särskilt klokt. Den breda Euron som infördes kändes som ett politiskt önsketänkande. Jag trodde inte att Euron skulle överleva, och vi ser nu redan efter 10 år vilka obalanser som skapats. Hur Greklands ekonomi ska kunna gå i takt med Tyskland övergår mitt förstånd. Jag tvivlar att den breda Euron överlever ytterligare tio år. Vi vår se. '


Nå... ska inte tråka ut er mer om detta. :-)

 
Skrevet 701 uker siden
35388 701 uker siden

Marcus74

Du är verkligen en förebild när det gäller din cykeldiciplin. Jag vet hur det är att bryta upp en ohälsosam livsstil o ändra vanor. Det är inte alltid helt lätt. Gissar på att det var kämpigast första månaden men att det sedan har gått lite lättare. Gjorde du några investeringar i cykelkläder m.m? vad blev det för ngt?

Angående ekonomin håller jag med dig i mångt o mycket. En fundering, Var verkligen Irland lämplig för EURO från början?