Logo

Conectado

Conectarse automaticamente la proxima vez

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Pjodde Link Blog

ManPeter Bengtslin, 47Años, Lund, Suecia

Peters blogg

Simning, löpning, cykling och annat skoj

AddthisCompartir   FeedRSS feed

Página: Primera | Anterior | 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | Siguiente | ültima

Maratonfunderingar

2010-09-16 14:36   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 2 comentarios   Images 0 Images Small_addthisCompartir

Nästa vår/sommar tänkte jag försöka mig på maratondistansen igen men jag har ett litet dilemma. Jag vet inte riktigt vilket lopp jag ska välja att ställa upp i. Hur lång tid bör man vänta mellan två maratonlopp för att kroppen ska hinna återhämta sig? Jag skulle väldigt gärna vilja ha revansch på Luxembourg maran men den är förlagt den en vecka efter Kristi himmelfärdshelgen vilket är synd för tidigare år har jag passat på och vara social med systern när man ändå är där. Det hindrar förståss inte att man tar någon extra semesterdag och åker ner veckan efter men lite synd är det. De lopp som jag funderar mellan är först och främst:


- Köpenhamn 22 maj
- Stockholm 28 maj
- Luxembourg 11 juni


Finns det någon möjlighet att ställa upp i både Köpenhamn och i Luxembourg eller är det för tätt mellan loppen för att kroppen ska kunna återhämta sig bra och man ska kunna ladda om? För jag vill inte ställa upp i ett lopp utan att ha förutsättning att genomföra loppet till belåtenhet. Samtidigt hade det varit kul att springa i Stockholm, det verkar vara ett mycket uppskattat lopp som går längs en vacker bana. Hmm... knepigt

 

Vasaloppet

2010-08-24 13:24   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 7 comentarios   Images 0 Images Small_addthisCompartir

Läste en liten artikel i Sydsvenkan att Vasaloppet är redan fulltecknat. Vilket intresse det är i riket för den typen av lopp. Då får man rikta in sig på Öppet spår i vinter om man vill åka de 90 km mellan Sälen och Mora eller hoppas på att kunna köpa en startplats.

 

Tankar inför hösten

2010-08-19 11:22   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 1 comentario   Images 0 Images Small_addthisCompartir

Sommaren
Nu var det länge sedan jag präntade ner mina tankar och funderingar kring träningen och motionerandet. De senaste månaderna har nästan uteslutande ägnats åt orientering, både här hemma i Skåne och längre norrut i vårt land. Det har varit en väldigt kul och lärorik sommar. Först ut var det en stafett som heter Tjoget utanför Emmaboda, där sprang jag en lätt bana i Lunds andralag. Det gick bra, ett par bommar blev det annars är jag nöjd med min insats. Helgen efter det var det dags att packa väskorna igen och åka till Karlshamns skärgård för att delta i Havs-OL. Väldigt vacker natur men med väldigt svår orientering. Två veckor senare var det dags för höjdpunkten på orienteringsåret, O-ringen. Det arrangerades i Örebro med omnejd. Etapp 1: Kilsbergen, etapp 2 och 3: Dovra sjöar, etapp 4: Kägelborg och etapp 5: Universitetsområdet i Örebro. Jag ställde upp i år i H21 motion. Långa banor men med lite lättare orientering än i tävlingsklass, passade mig perfekt. Etapp ett och fem var det dagar då det gick bäst för mig. Två och tre hade jag väldigt stora problem med vissa kontroller, framför allt i slutet av banan. På det hela taget är jag nöjd med min insats i Örebroskogarna, men till nästa år ska jag springa i tävlingsklass vilket kommer vara fokus nu under hösten och våren.


Hösten
Nu när september står för dörren är det dags att dra upp lite riktlinjer för träningen i höst och sätta upp målen med träningen. Fokus i höst kommer vara att bli bättre på att orientera och blir snabbare på att springa. För att uppnå detta ska jag vara med på så många träningar som möjligt med klubben i höst. Tisdagar är det någon form av orienteringsträning och torsdagar är det löpträning som gäller. Helgerna kommer att innehålla många tävlingar och de helger som är orienteringsfria tänkte jag försöka klämma in vanliga långpass löpning. Förhoppningen är att detta upplägg av träningen ska göra mig bättre på att både hitta i skogen och ta mig snabbare fram. Från att i dag avverka banan i drygt 13 min/km till 10-11 min/km.


Tävlingar
Först och främst vill jag revanschera mig på Luxemburgmaran nästa år. Det primära är att ta mig runt banan snabbare än i år, dvs under 4:42:00, sekundärt blir att göra det under 4:13:00 dvs under 6 minuters tempo. Sen blev jag lite sugen på att åka Vasaloppet igen, pratade lite med tjejen igår om det och hon var inte helt oäven på det heller. Vi får fundera på det lite till, men det är nog snart högtid att bestämma sig innan platserna tar slut det är ca 14 400 anmälda idags läget.

 

Sub 10 på Vättern?

2010-06-21 16:52   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 7 comentarios   Images 0 Images Small_addthisCompartir

Nu så är någon dag efter Vätternrundan har jag analyserat mitt lopp lite mera. Jag har funderat lite på vad som kan tänkas krävas för att fixa loppet på mindre än 10 timmar och jag inser att det blir till och träna mycket och hårt för att det ska vara möjligt. Poängen med tidig start var att det skulle vara mindre vind, färre cyklister och bilister på vägarna och färre människor i depåerna. Det stämde väldigt bra, problemet var bara det att det även var färre cyklister som kunde hjälpa till och dra på slutet. Så frågan är om jag tjänade något på att starta tidigt eller om jag förlorade en massa på det? En annan nackdel med att starta tidigt var sömnen, även om man har svårt att sova innan start så har man några timmar till att ligga och lata sig på ifall man startar vid tre istället för tio som i vårt fall i år. Så nästa gång jag cyklar runt Vättern ska jag starta mellan tre och fyra istället, sen får jag utvärdera det i efterhand.


En annan sak som jag måste blir bättre på är att äta och dricka mera kontinuerligt under loppet, hade jag varit bättre på det i år hade jag nog kunnat hoppa över depån i Hjo, där hade jag sparat 15 minuter och kunnat följa en stor klunga längre. Men eftersom jag var både matt och hungrig stannade jag och det var det rätta beslutet annars hade jag nog tappat ännu mera längre fram.


Så inför nästa Vätternrunda ska jag:
- ha tränat minst 150 mil
- starta mellan tre och fyra
- bli duktigare på att äta och dricka på cykeln
- helst träna tillsammans med andra cyklister för att bli säkrare i klungor


Hur som helst, för att klara cykla de 300 km runt Vättern på mindre än 10 timmar kräver sin man/kvinna. Det är ett riktigt tufft mål att kapa en timme från årets runda känner jag nu, någon gång ska jag lyckas med det men som sagt det krävs en hel del.

 

Vätternrundan 2010

2010-06-20 13:59   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 9 comentarios   Images 0 Images Small_addthisCompartir

I slutet av förra sommaren när det började pratas om Vättern här på SL blev jag också sugen på cykla runt vättern och vi skulle skapa en grupp med mål under 10 timmar runt sjön. Målsättning var att ha cyklat 150-200 mil innan start. Själv fick jag väl ihop 55-60 mil på racer vilket var på tok för lite, så planerna reviderades något när det närmade sig 18e juni. Sub 11 borde vara inom räckhåll.

På morgonen den 18e plockade jag upp Hilda för gemensam transport till Motala. Väl framme hämtade vi ut nummerlappar och träffade Nova78 med familj och Göran. Gemensam middag och genomgång av taktiken för loppet. Planen var att hoppa över första depån i Hästholmen, stanna vid Gyllen Uttern, hoppa över Jönköping och stanna i Fagerhult. Efter det skulle vi känna efter hur det kändes och besluta om stopp.

Strax innan tio började vi samlas vid starten, nu har även Infra och Torpabo anslutet till gruppen. Här dök även Roxen upp, mycket trevligt! 22:16 gick starten för oss, de första kilometerna gick i ganska behagligt tempo för att alla skulle ha chans att gruppera sig, sen ökade vi och i några utförslöpor tappade vi Infra och Torpabo. Jag, Hilda, Göran och Nova körde vidare och turades om att dra men tempot var något högt för Göran och Nova som släppte någonstans vid Ödeshög. Jag och Hilda kämpade på tillsammans, men även Hilda tappade jag i någon uppförsbacke strax innan Gränna. I Gyllne Uttern väntade jag in Hilda som dök upp efter någon minut. Där meddelade hon att hon inte kunde följa mig utan sa till mig att cykla själv. Sagt och gjort på cykeln igen. Strax innan Huskvarna kom en sstor grupp på 15-20 cyklister ifatt mig. Jag la mig längst bak i den klungan och fick en mycket behaglig resa. När vi passerat Bankeryd kom den första regnskuren. Depån i Jönköping hoppades över men i Fagerhult stannade jag och gruppen. Snabb påfyllning av flaskor och lite bullar i magen. Men gruppen dröjde och jag drog i väg i förväg, hittade en annan samling cyklister som körde grymt fort, följde de en stund men var tvungen att släppa. Nu har det börjat regna desto mera och jag stannade och drog på mig min regnjacka. Efter ytterliggare någon minut kom gruppen som jag cyklade med tidigare ifatt mig. Väl framme i Hjo var jag ganska matt och var tvungen att stanna och äta. Dessvärre hoppade gruppen över Hjo. Lasagnen satt fint men liksom förra året började jag frysa någon kopiöst. Värmde mig med en kopp kaffe innan turen fortsatte norrut mot Karlsborg. Mindre grupper kom och gick och jag var grymt sömning. Kändes inte alls bra. Väl framme i Karlsborg fick jag i mig vetebullar och mera kaffe vilket piggade upp ordentligt. Från Karlsborg och vidare var jag mer och mer själv på vägen utan någon större draghjälp. Depån i Boviken passerade jag utan att stanna med siktet inställt på Hammarsundet för att göra ett snabbt stopp där. När jag passerade 60 km kvar skylten började jag kalkylera på om jag skulle fixa sub 11 timmar jag visste att jag var på gränsen, så det fick bli ett snabbt stopp i Hammarsundet för att fylla på flaskor, dricka kaffe och öppna en snickers att ha i tröjan. Men jag såg att tiden för sub 11 rann i väg och målet var att fixa min tid från i fjol som var 11:10. Nu kommer dessutom den jobbigaste delen av banan, mycket långa och hyggligt branta backar som verkligen tog musten ur en. Medevi passerade jag och fortsatte pressa på för att hinna till motala innan 09:26. Vid 20 km skylten kände jag att jag var i hamn med målet att slå tiden från i fjol men fortsatte ändå trycka på så gott det gick. 09:20 passerade jag målmattan i Motala. Vilken känsla!

På kvällen träffades vi allihop och gratulerade varandra till fina prestationer samt hade en gemensam middag. Vid halv-tio styrde jag och Hilda bilen söderut igen.

Loppet i siffror.
Tid 11:04
Depå tid 0:43
Total snittfart 26,7 km/h
Rullfart 28,6 km/h
Placering 5383 av 16750

 

Ringsjön Runt

2010-06-07 12:19   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 3 comentarios   Images 0 Images Small_addthisCompartir

I lördags var det dags för årets upplaga av Ringsjön runt. Även i år hade jag anmält mig till den långa rundan, som enligt utsago ska vara 125 km men snarare är knappt 120. Halv åtta kom jag upp till Höör för att hämta ut nummerlapp och t-shirt. Klockan åtta drog ett hundratal cyklister iväg norrut genom Höör, det var en häftig känsla att vara med en så stor klunga. Väl ute på landsvägen bröts fältet snabbt upp och man kunde lägga sig i ett lagom tempo. Efter ett tag kom jag ikapp en klunga på fyra andra och vi körde ganska hårt, lite för hårt för min del, jag blev tvingad att släppa efter att jag dragit en lång uppförsbacke. Surt. Sen fick cykla själv en stund innan jag blev ikapp åkt av en jätteklunga 20-30 cyklister eller något sånt och med dom hängde jag på. Vilken härlig fart vi hade, det rullade på till en brant backe innan vi var tillbaka i Höör för varvning. Där bröts klunga upp, en del skulle säkert ”bara” cykla 65 km andra kroknade i backen och kom efter. Ut ur Höör igen fast denna gång söderut var det betydligt glesare mellan cyklisterna, efter ett tag kom några cyklister ifatt och vi hjälptes åt, sen kroknade de och jag var åter igen själv. Stannade första gången i depån i Eslöv efter 9 mil. Lite dryck och en vetebulle och jag var åter på cykeln. Efter en mil kom en grupp på tre cyklister ifatt och jag fick lite hjälp igen, men efter ett tag var det min tur att dra. Strax efter det kom en lång uppförsbacke och jag låg på bra när jag vände mig om hade gruppen släppt och var långt efter. Jag trampade på och rullade in i Höör och målet efter 3:53.


Efterspelet av loppet blev inte allt lika angenämt. Väl i mål stoppade jag i mig en hamburgare och en massa dryck, två bananer och sen var jag på väg hemåt i bilen. Väl hemma började jag bli illamående, la mig på en filt i trädgården och halvslumrade ett tag. Började få frossa och fortsatt illamående, några turer på toaletten fick mig att bestämma mig för att hoppa över studentfesten jag var bjuden på till kvällen. Kvällen spenderades i soffan halvsovandes och lyssnades på radio orkade inte ens se på TV. Vid halv nio fick jag i mig en portion havregrynsgröt och halv tio gick jag och la mig och sov. Igår var jag pigg och mådde bra igen. Kan undra vad det var som fick mig att må så dåligt, tog jag ut mig så mycket under loppet och samtidigt fick i mig för lite energi och vätska? Var hamburgaren dålig eller kom den för plötsligt efter målgång? Tål att tänkas på men förmodligen var det för lite enerig under loppet som lade grund för det. En dryg flaska ”sportdryck” som nog snarare var blandsaft, en Vitargo energibar och en vetebulle.


Med loppet är jag nöjd, det gick 18 minuter fortare i år än i fjol och det var grymt kul och inspirerande att cykla tillsammans med andra.

 

Test av vänsterknä

2010-05-25 06:57   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 4 comentarios   Images 0 Images Small_addthisCompartir

Igårkväll var det dags att testa knäet efter maran. Planen var att springa 10-15 minuter runt 2 km för att inte anstränga mig i onödan men samtidigt vara ute tillräckligt länge för att besvären ska komma. Jag lunkade iväg och allt kändes fin fint, efter 500 m kom en nedförsbacke och sen Lidingö och Luxembourg är jag lite rädd för nedförsbackar men denna backe var varken lång eller brant, den gick bra. Resten av den lilla rundan runt kvarteret gick bra, det uppstod inte något i knäet och jag är så nöjd! Var i övrigt ganska stel och så men vad gör det? Knäet funkar att springa med!


Det blir till och lägga på lite distans på varje pass nu framöver inför Broloppet om nitton dagar. Men det kommer framför allt blir fokus på cyklingen och Vättern.

 

Luxembourg marathon

2010-05-16 20:51   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 9 comentarios   Images 2 Images Small_addthisCompartir

Uppladdningen inför årets lopp var inte optimal precis som som för ett år sedan, fast denna gången har det varit vänster knä som strulat för mig. Några långpass har det blivit och ganska många kortare. Så planen var att ta sig den 42,2 km långa rundan runt i stan. Taktiken för loppet var att hålla 6 min tempo de första 30 km och där efter ha 90 minuter till de sista 12,2 km. Strategin funkade fint till och börja med. Ca 58 min på första milen, det samma på andra milen. Nu ligger jag knappt fem minuter före mitt tänkta schema. Till tre mil har jag börjat tappa, denna milen tar mig 62 minuter. Det betyder att jag fortfarande ligger ett par minuter före. Men här börjar problemen komma för mig, för det första är man på banans lägsta punkt, det som väntar är 12 km mer eller mindre uppförsbacke. Vaderna börjar bråka i uppförsbackarna med kramper och jag tvingas till att gå mer och mer. Efter ytterliggare någon kilometer börjar den familjära smärtan i vänster knä komma, jag avbryter löpningen och promenerar ett tag. Provar och jogga lite men smärtan kommer tillbaka ganska fort igen så jag beslutar mig för att promenera i mål. I uppförsbackarna tappar jag nog inte så mycket i förhållande till löparna men när det är plant och utför tappar jag desto mera. Efter att promenerat i några kilometer börjar det göra ont i knäet fast jag bara går. Ljumskarna stretar också emot men det   är bara att nöta på. Siffrorna på skyltarna blir större och större och målet närmar sig. 4 timmar 42 minuter och 6 sekunder efter att jag joggade över startlinjen promenerade jag över mållinjen mycket nöjd men samtidigt orolig för mitt knä om det ska behöva bli en lika lång rehab denna gången. Nu kan jag bocka av maraton på min todo lista fast jag tror och hoppas att jag kommer revanschera mig ett annat år. Förhoppningsvis den 4:e juni 2011 då nästa Luxembourg Marathon går av stapeln.

Nu när jag hunnit fundera lite över loppet inser jag att mitt största misstag var att springa ner för en mycket brant och lång backe vid 29 km för jag tror att det var nedförsbackarna på Lidingö i fjol som orsakade skadan som nu slagits upp. Hade jag istället gått ner och försökt hålla mig mjuk i knäna hade nog loppet gått bättre. Detta ska jag försöka ta med mig till framtida utmaningar och träningar. Till sist vill jag tacka flickvännen som hejade på mig på inte mindre än nio ställen längs banan, det gav mig mycket energi. Ett stort tack till syster med familj för den fina servicen och för att ni var ute och hejade på mig längs banan.

Garmin connect.


 

Imagenes anexadas

5880004c617f529cc2cf896c1c6c60fe 1c25319252f3fb51eeb058497d0d5d96
 

Vulkanaska

2010-05-12 15:25   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 8 comentarios   Images 0 Images Small_addthisCompartir

Det sista löppasset i Sverige innan maran i Luxemburg genomfördes igår. Blev en lugn runda på knappt 6 km, styvt och stelt i början tills jag blev ordentligt varm sen kändes det mycket bra, ser fram emot loppet på lördag. Det ser dessutom ut att bli bra löparväder på lördagkväll. 10-12 grader, mulet och svag vind.


Nu är det hem och packa som gäller och hålla tummarna att det inte ska komma någon ny vulkanaska från Island till imorgon bitti, fast det ser inte så ut. Om nu det skulle vara så att planet blir inställt imorgon så sätter vi oss i bilen och kör dit istället. Fast det är inte så lockande att sitta i bilen i ett halvt dygn men vad gör man inte. Jag vill ju absolut inte missa tävlingen nu när man ställt in sig på den så länge.

 

Sista långpasset innan maran

2010-05-01 21:21   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 5 comentarios   Images 0 Images Small_addthisCompartir


Idag har jag genomfört det sista långpasset innan Luxemburg maran om två veckor. Planen för dagen var 30 km och för att få ihop det var jag tvungen att springa några extra slingor för rundan är inte så lång. Men när jag väl kom tillbaka till Lund och sprang förbi hemmet fattades jag 1 km och det är mycket svårt att lyckas pressa när man är så nära hemmet. Så passet blev lite drygt 29 km idag. Jag är nöjd med dagens insats, det blev trots allt distansrekord utan uppehåll eller promenad. Det här bådar gott inför maran, där man dels får lite hjälp av publiken och av att man har en nummerlapp på bröstet, dessutom finns det flera stopp för att fylla på med energi och vätska. Om inte backarna i Luxemburg knäcker mig ska det gå bra. Jag hade satt klockan på att paca mig i 6:20 tempo, samma tempo som jag tänkte använda mig av under maran för att få en sluttid runt 4:30. När jag stannade på 29 km hade jag ett snittempo på 5:58. Kan jag hålla den farten fram till 30 bör jag fixa de sista 12 på mindre än 90 minuter trots att det är mycket uppför den sista biten. Så det får bli upplägget för maran.


De närmast två veckorna är planen att cykla en hel del men även ta kortare löppass för att hålla löpningen igång, men något pass över milen blir det inte. Dessutom ska jag försöka äta och sova ordentligt sen är det inte mycket mer jag kan för att pricka formen.


Nu sitter jag och håller tummarna för tjejen som snart ska springa startsträckan i herrkaveln i tiomila i Finspång. Heja heja!


10mila


 

 
Página: Primera | Anterior | 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | Siguiente | ültima