Logo

Conectado

Conectarse automaticamente la proxima vez

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Nickiz Link Blog

KvinnaVicktoria Ågren, 40Años

Nickiz's Blog

Hjälp jag blir fet av frukt!! Jag ska aldrig mer äta frukt!

Så löd kommentarerna från 2 damer jag passerade i mataffären. Så tragiskt!

Att fruktos är fettbildande är ingen nyhet, det har vi som iaf jobbar eller lever inom hälsovärlden vetat sedan länge. Vad vi därremot också vet är att fruktos ger en ganska stark söttma varpå ett äpple inte innehåller särskillt mycket.


I Spanien där jag är ofta, har man en helt annan förbrukning av fruktos som är så hög att det kanske skulle kunna skapa en liten egen fruktos-fettma-epidimi. Här handlar det om att kunna skriva "SOCKERFRITT" och "NATURLIGT SÖTAT" på förpackningen och ALLT finns sötat med fruksocker. Vart du än går finns Muffins, kakor, bakelser, marmelader, kex, mm, med "slanka linjen" kartonger som skriker ut budskap om hur hälsosamma just deras muffins/kaka/kex är. Den som har smakat dessa kakor kan nog ganska lätt förstå att de kan vara något galet med dem. De är hysteriskt söta! Det är inte fruktsocker från EN frukt utan från ett KILO per kaka (det här har jag inga bevis för utan är endast en smakbeskrivning!) Att ens våga skriva ordet NATURLIGT på en sån kakask är ett HÅN mot konsumenten. Det finns inget naturligt med merparten av de där kakorna. De är så tillsattsstinna och översötade att man blir helt speachless.


När man använder fruktsocker/fruktos i stora mänger att t.ex. ha i kakor blir det fel. Fruktos hör hemma i frukt tillsammans med fibrer, vitaminer och antioxidanter! Det smakar dessutom läskigt i stora mängde i tex söta kakor. Vidrigt! Socker kan man oxå bli fet av..men det kan man ju bli av det mesta...eftersom det då handlar om energi IN vs UT =)


Frukt har visat sig i många vetenskapligt utförda studier ha många hälsofrämjande fördelar, så jag passade på att köpa både frukter och osvavlade torkade aprikoser som jag packade ner i korgen framför nosen på damerna som aldrig mer nåågonsin skulle sätta tänderna i ett äpple igen.


Damerna i fråga hade ett par överskottskilon de bar runt på och jag tvivlar STARKT på att FRUKTEN var boven i dramat. Damerna hade fikabröd o choklad i sin shoppingkorg och det gick bra..men frukt skulle de minsann inte äta igen!! Vad fel det kan bli av en artikel i en tidning?!


Frukt och grönsaker är bland det bästa och nyttigaste som finns!!

Over and out // Kostrådgivaren Vicktoria


______________________________________________________________________


Min "Vanliga" blogg om mat hälsa träning resor mm hittar ni på http://www.vicktoria.com

 
Written 781 weeks ago
11700 781 weeks ago

cicci2

Ha ha! Ja ibland funderar man ... folk väljer att tro på det som passar en för tillfället!
Picture?wid 781 weeks ago

Nickiz

Ja det kan nog vara så, en dam i min släkt som även hon har ett par kilo för mycket äter en GI-Diet just nu...Jag har dels sett det slinka ner både bröd i större mängder även om de är GI-BRÖD och lite chokladkakor och så var det just.....varje dag äter hon
- Cesarsallad med kyckling
Det är bara det att eftersom hon blivit i-tutad att man ska äta mycket fett...fullkomligt dränker hon de stackars salladsbladen i full-fettsmajonäsdressingar med 80% fetthalt. Inte kan man väll tro att man ska gå ner i vikt då? är det bara jag som dessutom tycker de är sjukt osmakligt med 2dl dressing som salladsbladen simmar runt i bunken med. brrr..
10468 781 weeks ago

puppe

Haha. Galet med dressingen. : )

Ang min kollega går det inte att skicka henne vidare tyvärr. Hon är inte mottaglig. Jag har försökt berätta lite fint om vad man ska tänka på och erbjudit mig att peppa henne med träningen, men hon är helt enkelt mer intresserad av sin soffa och sina katter. Den största aha-upplevelsen jag uppnått var när jag tipsade henne om att kolla upp transfetter på livsmedelsverkets hemsida efter att hon försökt bjuda mig på digestivekex där hon hävdade att dessa var nyttiga.