Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
56176
  • Pages

  • No pages

tombjo Link Blog

ManTomas Björklund

Varför göra det enkelt när man kan göra det svårt?

Kalorier - del 2

AddthisShare   FeedRSS feed  

Efter en kommentar från Lindbladet (på Facebook) så fick jag lust att ta bort mitt föregående inlägg då jag inte kände att jag riktigt kunde stå för anledningen att jag skrev det. Men istället för att rätt och slätt ta bort det, låt mig förklara bakgrunden.


Friskis och Communityn har länge varit en fristad från vikthets men jag blev ikväll uppmärksammad på att det nyligen dykt upp en del bloggar som handlar just om vikt. Vi diskuterade det hela lite grann på FB och jag bestämde mig för att göra chokladmousse och skriva om det som en motpol. Men nu så här i efterhand känner jag att jag använde en ganska förlöjligande ton som inte alls var meningen från början (jag var ju mest sugen på chokladmousse). Så för det första, låt mig be om ursäkt för det.


Sen, istället för att gå som katten runt het gröt och samtidigt snubbla över mina tassar på tangentbordet, låt mig faktiskt ta upp ämnet och förklara vad jag faktiskt tycker.


Faktum är att jag har den största respekt för de som som försöker gå ner i vikt. Inte för att handlar om just att gå ner i vikt utan för att det handlar om vara i kontroll över sin kropp.


Vad det egentligen handlar om är kroppsmodifikation. Vissa skaffar sig en tatuering, andra färgar håret i den där coola färgen de alltid önskat och nån tredje fyller på med massa silikon och botox och någon fjärde går ner i vikt. Själv har jag tränat upp min kondition rejält under de senaste 15 åren och , som alla som har träffat mig vet, två stora hål i öronen. Det tog mig fruktansvärd lång tid att våga göra dem, just för att jag inte vågade ta kontroll över min egen kropp och göra vad jag ville med den utan att bry mig om vad andra tyckte eller kanske snarare vad jag trodde andra tyckte. Det är något jag fortfarande arbetar mycket på och jag har en lång bit kvar. Jag räknar inte med att de som väljer att gå ner i vikt gör det av samma anledning som jag har tagit hål i öronen eller jobba upp en rejäl kondition men det betyder inte att jag ska respektera deras anledningar mindre eller uppmuntra dem mindre.


Så varför vänder sig då Communityn mot inläggen om viktnedgång. Som Lindbladet skrev precis i sin blogg så handlar det till en viss del om Friskis verkar ha en policy mot just att prata om vikt. Fast att prata om hälsa är tydligen helt OK bara man inte fokuserar på att viktnedgång kan vara en del i god hälsa. Så oavsett hur rationellt eller irrationellt det är så har Friskis och communityn blivit en fristad för att träning utan viktnedgångsfokusering. Vilket vissa, inklusive mig själv då det inte varit mitt mål, tycker har varit skönt.


Lindbladet skriver också att det de antagligen vänder sig emot är kroppsmodifikation för att uppnå ett ideal för att "passa in" men man får fokusera på att träna för att bygga muskler, kondition eller koordination (som alla ju är sätt att passa in i mallen av den perfekta människan) men inte för tappa vikt. Tydligen. Inte helt rationellt tycker jag själv när jag nu tänker efter.


Jag kan inte annat än säga att jag har varit en del i detta. Jag har inte skrivit uppmuntrande kommentarer för de som försöker tappa vikt men jag har hejat på de som försöker träna upp konditionen till absurda nivåer (liksom jag själv har gjort på ett sådant sätt att jag skadat benen såpass att jag antagligen behöver en operation för att kunna springa igen). Guilty as charged.


Jag är inte den som kan, bör eller ska kritisera andra för de ideal de vill uppnå eller varför så länge de inte är direkt skadliga. Nä, från och med nu ska jag uppmuntra alla att uppnå sina egna mål - och om jag kan - uppmuntra dem att göra det på ett förnuftigt, hälsosamt sätt och samtidigt ha roligt under tiden.


Jag säger fram för en förening där alla kan uppnå sina egna mål och ideal oavsett hur mycket eller lite ideala de är i andras ögon.


/Tomas

 
Written 716 weeks ago
56176 716 weeks ago

tombjo

Lindbladet och smile_clara: Ni har verkligen en poäng att negativ sak med att prata om viktnedgång är att andra kan känna sig tvungna att göra det för att passa in. Och det är verkligen otroligt negativt.

Men att kritisera folk för att skriva om sin viktnedgång vore som om jag skulle kritisera folk som skriver om sin konditionsträning för att jag tränade så hårt att mina ben pajade.
56176 716 weeks ago

tombjo

KenB: Ja, där ser man. Kanske är det så att friskis inte vill stå hjälpa folk att förändra sig alls - bara hjälpa folk att ha skoj. Bara ett konstaterande.
56176 716 weeks ago

tombjo

Kungsälvsmaria: Jag skrev faktiskt ett stycke om att det tydligen är OK att prata om att man har gått ner i vikt fastän det är tabu att prata om själva processen, men tog bort det stycket sen för att korta ner inlägget. Och ja, jag hade lite svagt i bakhuvudet just att någon/några hade skrivit att de gått ner mycket i vikt, men jag hade inte i bakhuvudet att det var just du.

I alla fall, personligen älskar jag att läsa om folk som skryter om sig själva och vad de uppnått. Kanske är det för att jag själv gärna skryter om mig själv. Jag tycker skryt enbart är positivt.

Och som du skrev och som jag faktiskt också skrev, så vill jag uppmana folk att nå sina mål på ett hälsosamt sätt. Så jag tänker absolut kritisera folk som tänker försöka följa kvällspressens råd att gå ner 13 kg på 4 veckor genom att enbart äta baernaisesås.