Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
56176
  • Pages

  • No pages

tombjo Link Blog

ManTomas Björklund

Varför göra det enkelt när man kan göra det svårt?

Endorfiner

AddthisShare   FeedRSS feed  

Ur Wikipedia:


Endorfin är ett peptidhormon som kroppen tillverkar själv och som lindrar smärta. Hormonet påverkar vår vilja att sova, äta och dricka. Endorfin utsöndras bland annat vid skratt, stress, motion, men även av sex, förälskelse och vid akupunktur. Endorfinutsöndringen kan leda till "träningsnarkomani", vilket är en kombination av kemiskt beroende av endorfin och ett psykiskt beroende.


En studie har visat effekten av endorfin, mätt i milligram morfin injicerat intravenöst, att 45 minuter högintensiv löpning gav samma effekt mätt i smärthämning vid termisk provokation, som vid injicering av 10 mg morfin.[1]


Varför känner jag mig plötsligt som en junkie?

 
Written 695 weeks ago
56176 695 weeks ago

tombjo

Pratade med min träningskompis S som är läkare idag. Tydligen är det vanligt att man ger en morfinnybörjare 5 mg i taget. Så jämfört med det så är ju faktiskt endorfiner en hyfsad rejäl dos.
56176 695 weeks ago

tombjo

@jeliba: Undrar vad staten skulle säga om jag skulle försöka ändra mitt namn till Tomas Funkie Junkie Björklund.
4 695 weeks ago

Tolkia

Ang, dåligt minne, så nja. Man brukar vara rätt bra på att komma ihåg om man blir dålig av något (jämför hur man kan ha svårt för att äta något man ätit i samband med att man blivit magsjuk t.ex.). Sedan är man förstås olika bra på att notera och registrera symptom.