Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
29740
  • Pages

  • No pages

Tjerneng Link Blog

ManPeter Tjerneng, 44year , Tullinge, Sweden

Kamp

mitt livs match med mig själv som motståndare

Instruera själen

AddthisShare   FeedRSS feed  

Har haft en tanke ett tag som jag inte kunnat släppa:


Man har, genom åren, gått på en del pass, såsom spinning, box, PT-cirkel osv.
Generellt så har alla instruktörer man haft varit duktiga och man har fått en rejäl genomkörare.
Men jag har saknat en sak...

Man jobbar måndag till fredag. Är kanske inte jätenöjd med sin situation. Man har kanske något tjafs med en kollega eller chef. Man har kanske bekymmer med pengar. Man sover kanske inte alltid jättebra. Man har kanske haft något onödigt gräl med frun. Man ser massa eländiga saker på nyheterna eller läser massa obehagligt i tidningarna. Någon nära kanske har dött.
   Alla dessa saker kastas på en varje dag, men man ballar inte ur. Man fångar upp det. Lägger det i en liten förpackning och stoppar det i någon ledig plats i själen. När helgen närmar sig är själen rätt så full.
Detta tror jag gäller alla människor.

När man då ska ha t ex ett boxpass så får man ju en möjlighet att tömma ut själen på all den skiten som man samlat på sig.

Det jag då efterlyser är den instruktören som tar sitt pass till en annan nivå. Att istället för att bara sitta och lägga upp vilken övning eller kombination man ska köra i minut 14, fundera över hur man ska lägga upp den psykologiska träningen.
Jag tror man kan komma väldigt långt med att, som instruktör, hjälpa människor att lyfta upp sina demoner. Rensa kroppen på det negativa och fyll sedan på med positivt.

Vet inte om jag är glasklar med hur jag tänker.

Så här hade jag lagt upp ett pass:



  • Uppvärmning: Uppvärmning är precis vad det heter. rent psykologiskt har passet inte riktigt börjat än.

  • Återblick: få deltagarna att tänka tillbaka på veckan som varit. måndag till fredag. vad har hänt? vad har varit precis som vanligt? både det bra och det dåliga.

  • Ut med det gamla: få deltagarna att lyfta fram allt det negativa. allt skit som har hänt. Spöa skiten ur det. Spöa skiten ur allt som är skit runt ikring dem. Spöa skiten ur allt som är skit i hela världen.

  • Lämna det gamla: Vid det här laget ska man få deltagarna att uppleva att de besegrat det gamla, lämnar det bakom sig och går mot ljusare tider.

  • In med det positiva: Mata deltagarna med glädje och positivitet. Framtid och glädje. Kan vara smart att inte peka på något specifikt. saker som är glädjeämnen för mig kan vara källor av smärta för någon annan som t ex "familj" - jag blir glad när jag tänker på min. Men en annan kankse ligger i skilsmässa. 

  • Nedvarvning: Led tankarna mot harmoni. En berättelse om en tyst kväll vid en brygga i skärgården när vattnet ligger spegelblankt och solnedgångar osv osv.


Sammanfattning: Prata inte bara om teknik och kombinationer. Ge hjärnan den motion den behöver också.

Sammanfattning 2: jag borde kanske bli instruktör.

 
Written 754 weeks ago
29740 754 weeks ago

Tjerneng

Syrran: Men det behöver du ju inte. Du har ju en personlig tränare - Madeleine. :)

Kattiws: Jag tror inte att man behöver någon påbyggnadskurs. Jag menar mest att man kan, som instruktör, tänka på hur man kan beröra en annan människa. Man ska inte agera psykolog. Man ska ju inte få folk att berätta något. Man ska få dem att själva gräva ur sig skiten ur magen - skjuta upp det ur kroppen och kasta det genom handsken eller ner genom pedalen. Jag tror instruktörer generellt kan vara för fokuserade på sina låtval och schema. Ägna en tanke åt det psykiska. Jag tror man kan testa sig fram och succesivt lägga in mer och mer fokus på det tills man hittar en bra nivå. Jag är själv gammal fotbollstränare till damer och pubertetsgrabbar. Där tränade jag dem mer mentalt än fysikst. Det fysiska kom naturligt med det psykiska. Men det är ju inte så svårt att göra en hormonstinn 15-åring förbannad. :) Kvinnor är svårare. Det blir mycket mer indiviuellt. En del blir laddade, en del blir förbannade och tappar istället fokus, en del blir ledsna, en del fungerar ingenting på (gäller alltså när det negativa ska ut).

PeakXp: Du är inne på det jag menar. Men jag tror att jag är ute efter det mer uppenbara. Jag är mer inne på att man, istället för att berömma och säga att de är bra, snarare måla upp positiva bilder för dem. Samt att våga dra ur dem aggressionerna så att de kanske får ur sig allt istället för lite. Ett slags aggressionslavemang genom träning. Hoppas du förstår hur jag menar. Vet inte riktigt själv :)
57556 753 weeks ago

Frontgrab

Traditionell karateträning år uppbyggt lite på det sätt som du efterlyser.
29740 753 weeks ago

Tjerneng

Kanske skulle vara nåt för mig då. Fast jag är ju så stel att jag får nackspärr när jag vickar på tårna.