Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

proppan2 Link Blog

KvinnaSofia Larsson, Bollnäs, Sweden

VÄGEN TILL HÄLSA

Om träning och kost för att må bra

Hur man än vrider på det...

AddthisShare   FeedRSS feed  

Är trött och borde sova, men kan inte somna. Lika bra att kliva upp en stund igen. Funderar på det här med att jag blir sjuk så ofta och nu när jag läste vännen S:s blogg så fick tankarna ännu mer fart.

Tänker på sambandet mellan kost, träning och god hälsa. Jag tycker att jag äter bra och tränar bra, men jag kanske är fel ute ändå...

Så här tänker jag:
Jag försöker äta kolhydratfattigt för att min mage mår bra av det. Samtidigt kanske "övriga kroppen" behöver mer kolhydrater än den får för att den ska må bra/för att jag ska hålla mig frisk.
Att vara sjuk är för mig ett stressmoment, som i sin tur kanske leder till att magen protesterar, och då är jag ju inne i en dålig cirkel.

Lite kolhydrater ---> trött kropp ---> sjukdom ---> stress ---> ont i magen ---> lite kolhydrater.

Nu menar jag inte att jag ska vräka i mig kolhydrater, men kanske ändå äta lite mer sånt. Självklart väljer jag bra/långsamma kolhydrater. Det kan kanske vara värt att testa.

Ska man äta extra vitaminer? Mivitotal, nån som testat det?

Vill gärna ha era kommentarer/åsikter! Är vansinnigt trött på att vara sjuk så pass ofta.

 
Written 641 weeks ago
84054 641 weeks ago

holmnerrocklov

Hej,
Vet precis hur du känner dig. Det senaste året/åren har jag drabbads av en serie infektionssjukdomar som inte velat ge med sig. Utan att veta så mycket om dig skulle jag vilja tipsa dig att arbeta med stressen framför allt. Stress påverkar immunförsvaret genom flertalet processer och en av dessa är att stresshormonet kortisol i sig gör dig känsligare för infektioner just genom att undertrycka immunförsvaret. Även träning producerar kortisol som sänker immunförsvaret en kort tid så om man både är stressad OCH tränar borde man rimligtvis bli ännu känsligare. På sikt leder förstås träning till starkare immunförsvar.,,, men, jag tror att man måste hamna i balans först. Uppenbarligen är min kropp ur balans nu....

Själv har jag ju små barn och blir förstås utsatt för mer virus och bakterier än många andra. Dock tycker jag att det är märkligt att jag alltid är sjukare än mina barn:) Dessutom har jag massor med vänner som är i samma situation men alltid är friska.
Efter en besvärlig lunginflammation och sjukskrivning i soffan kantad av djup självanalys (hur gör man för att slappna av?!?!?!) så har jag för första gången på länge genomlidit barnens dunderförkylning utan men. Hoppas nu bara att det håller i sig....

Så.... sova, sova, sova och arbeta med att inte bli stressad av jobb, missad träning, viktuppgång... osv. Det är mitt recept!

Lycka till!
84054 641 weeks ago

holmnerrocklov

Just det, ta gärna extra magnesium också!
Googla på magnesium and inflammation, och magnesium and stress; Du kommer att hitta en hel del intressanta saker:)
31850 641 weeks ago

proppan2

Tack alla för era svar! Jag tar till mig allting. :-)