Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Pjodde Link Blog

ManPeter Bengtslin, 47year , Lund, Sweden

Peters blogg

Simning, löpning, cykling och annat skoj

Klena knän

AddthisShare   FeedRSS feed  

Aldrig tar eländet slut med dessa klena knän. Nu har jag fått problem genom cyklingen också och de långa loppen närmar sig. Suck. Får rejält ont i inre breda lårmuskeln, Vastus medialis, där den fäster i knäskålen. Det är i framförallt vänster knä som jag har fått dessa problem. Första gången det uppstod var det ganska kallt och jag körde i shorts, sen hade jag uppehåll från cykling i tio dagar och behandlade med Voltaren gel och smärtorna försvann. Höjde sadeln lite eftersom jag läst att smärtor i knä och lår kan bero på för låg sadel. Igår var det dags igen att cykla en runda, efter 25 km kommer smärtorna tillbaka, återigen var det lite små kallt, framförallt i vinden. Frågan är vad som är problemet. Provade att sänka sadeln igen efter 30 km igår och cyklade de sista 11 km med fortsatta smärtor, det kändes inte som om det blev värre men kanske inte heller så mycket bättre. Kan problemet vara så enkelt att det varit för kallt vid dessa båda tillfällen? Eller att jag har för låg kadens? Eller ska jag nöja mig med sadelhöjden och försöka skruva på klossar och pedaler? Det blir till och mecka i kväll och köpa knävärmare. 125 km Ringsjön runt väntar på lördag och vill givetvis göra så bra ifrån mig som möjligt.


Muskler benen

 
Written 779 weeks ago
39858 779 weeks ago

Göran44

Fan vad det låter trist
Men kör du med hög belastning och låg kadens som de flesta eller? jag läste att för att spara knäna skall man ha nästan helt utsträkta ben låg belastning och hög kadens kan detta vara ett tips som hjälper kanske
94607145aa0500bce316c22efcfb6b79fd62109fcf79f579cd778ab6e760983d 779 weeks ago

tpv917jj

Nu skriver du ju inte din kadens i träningsdagboken längre...men har den inte förändrats sedan den tiden du gjorde just detta så har du på tok för låg kadens. För övrigt har jag som jag sagt innan läst precis det motsatta angående sadelhöjden. Dvs för hög sadel ger knäproblem. För låg sadel ska enligt den källan snarare ge baksidan lår kramp, än knäproblem. Men huruvida det stämmer eller ej vet jag inte. Däremot kan jag av erfarenhet konstatera att en annan vida spridd men också i viss mån omstridd "regel" stämmer på mig. Denna regel säger att knäet ska vara framför pedalcentrum när du har trampan så långt fram den kan vara i varvet. Det är framförallt detta som jag själv har kämpat med och som jag i viss mån lyckats avhjälpa genom att vända sadelstolpen bak och fram så att offseten pekar framåt isätllet för bakåt. Ibland när jag har känningar under turerna och ökar från 85-90 till 100-105 i kadens så släpper det. Mina knäproblem är numera lite mindre smärtsamma och uppstår oftast inte under tur utan efter istället. Tror dock att de eg är så allvarliga att jag BORDE avstå cykling ett par veckor för att bli RIKTIGT bra en gång för alla. Trodde ju jag var av med dem under ett par veckors tid...men så kom de tillbaka när jag hade min högintensiva 5 milstur förra fredagen. Då hade jag ändå ganska hög medelkadens MEN låg ju på ett "effektuttag" jag inte varit i närheten av tidigare. Jag har ju inte sett dig på din cykel men kanske är det dags att testa att flytta FRAM sadeln snarare än att ändra på höjden?

Mvh
Jerka