Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

peakXp Link Blog

ManCarl Björnberg, 48year , Köping, Sweden

BLOD, SVETT & BLOMKÅLSÖRON

(det är taget, jag vet)

Hur funkar blogglistan egentligen?

AddthisShare   FeedRSS feed  

Tjo!


Verkligen skoj att det har blivit sån aktivitet på bloggandet här på Shapelink. Enda nackdelen är väl att man knappt hinner med att läsa allt, än mindre kommentera. Det är många "0 kommentarer" där ute, vilket ju är lite synd kan jag tycka. Jag tror de flesta skriver för att få lite respons trots allt.


Jag har funderat lite på hur den där listan till höger fungerar egentligen. "Bloggtipset" kallas den visst. Det finns Mest lästa resp Mest kommenterade och något slags poängsystem. Någon som vet hur det funkar? Inte för att det spelar så stor roll egentligen, men det kan vara lite intressant tycker jag.


Själv märker jag att min blogg sjunker i listan så fort jag publicerat ett nytt inlägg. Det beror väl på att ingen hunnit läst/kommenterat än? Av samma anledning åker man upp i listan om man inte skrivit något på ett tag (eftersom alla andra åker ner). Ibland ser man också att en blogg som inte uppdaterats på väldigt länge ligger högt upp.


Om jag fick bestämma skulle det funka på ett ungefär så här:


Mest lästa
Baseras på unika träffar. De flesta har väl inställt att det krävs att man har ett konto här för att kunna läsa ens blogg, med andra ord enkelt att kolla vem som besökt sidan och sedan lagra det. Fler besök från samma användare räknas alltså inte. Om besökaren inte är inloggad får man kolla på unika IP-adresser, inte lika tillförlitligt då flera kan ha samma utgående IP-adress, men jag tror det är försumbart. Ev skulle det gå att lösa med någon cookie kanske. Dessa träffar skulle sedan summeras ihop under en, låt säga, tre månaders period. Har man inte varit speciellt aktiv på tre månader förtjänar man inte att ligga på listan samtidigt som man får jobba lite för att komma med så att säga. Dock bör inte de senaste blogginläggen räknas förrän det gått 24h från det att inlägget postades. Typ.


Mest kommenterade
Egentligen på motsvarande sätt som ovan, men egna kommentarer borde inte räknas. Dessutom borde listan synas tydligare. Personligen tycker jag denna lista säger mer om populariteten än den andra, men det kanske bara är jag.


Men som sagt, det spelar ju inte så stor roll ;)

 
Written 711 weeks ago
50316 711 weeks ago

Peed

Äh, jag tycker nog det är ganska viktigt att det är hyggligt korrekt. Jag använder det som en del av återkopplingen. Får man inga kommentarer och ligger där mot slutet av listan så tolkar man det som att det är ganska ointressant det man skriver.
61534 711 weeks ago

NailShop

Ahhh du tänker så du ;)
49441 711 weeks ago

peakXp

Håller med om att det är irriterande att det så ofta blir error och att det efter det fortfarande står "O kommentarer" då. Räknas det med i statistiken då måntro? Kommentaren brukar då inte heller komma med i "Senaste kommentarer". Ibland dyker den dock upp långt senare. Vi får väl kanske ställa på "personalen" på shapelink lite, de har väl någon avlönad person (knappast på heltid dock) som sköter driften och utvecklingen här?