Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

peakXp Link Blog

ManCarl Björnberg, 48year , Köping, Sweden

BLOD, SVETT & BLOMKÅLSÖRON

(det är taget, jag vet)

Att göra det man vill eller det man borde...?

AddthisShare   FeedRSS feed  

Haha ja, tänk om livet var lätt att leva? Då kanske det skulle vara lika kul och spännande heller?


Jag läste nyss i genom min "gamla" följetong "Från MUS till MAN" och återupptäkte vilken bra och fungerande metod det verkligen är. Problemet är bara att den inte går att kombinera med 5-6 pass kampsport i veckan. Lekte lite med tanken att ta ett sabbatsår från kampsporten och satsa helhjärtat på att lägga på mig muskler av bra kvalité istället. Upplägget skulle vara 3-4 pass styrke och 1-2 kondition i veckan, inget annat. Och så äta som en häst. Jag kom fram till följande:


Fördelar:
1. Jag skulle komma tillbaka större och starkare än någonsin. Mitt största problem nu är att jag väger mindre och är svagare än de flesta. Detta visar sig som tydligast under markkamp. I stående och i kast är det mer snabbet och teknik som gäller. Ett år skulle åtminstone jämna ut det lite grann.


2. Jag skulle hålla mig relativt skadefri och få en chans att bygga upp min bålstabilitet. Kampsporten ger som sagt en hel del småskador och skavanker, men jag har även problem med höfter/rygg vilket i stor del beror på att min bålstabilitet inte är den bästa.


Nackdelar:
1. Jag skulle tappa ett helt år av teknik-träning och sparring. Tanken är egentligen helt otänkbar, så hela idén faller nog här. Jag skulle också sakna den härliga gemenskap vi har nått fruktansvärt. På sikt skulle jag dock tjäna på det tror jag.


2. Konditionen skulle tryta. Har idag en helt ok kondis, något bättre en de flesta av mina klubbkamrater. Det gör att jag kan hålla mer eller mindre fullt fokus under passen och därmed ta till mig mer av träningen. Så skulle det nog inte se ut efter ett år på gymmet. Däremot tror jag att jag ganska snabbt skulle komma tillbaka till en acceptabel nivå.


Slutsats:
Som det ser ut nu så väger nackdelarna över fördelarna, så det blir någon slags fortsatt kombination av gym-, kondition- och kampsportsträning. Det funkar ju det med, även om det inte är optimalt.


  
                          Före                                                           Efter

 

Attached images

689cae2fed3c9a349740acd559bd3f6e 985f9d67bcc283d8753acdfaca4b95a7
 
Written 709 weeks ago
49441 708 weeks ago

peakXp

Cool, du kommer att bli en grym PT tror jag! Kanske man får anlita dig sen då? ;) Tiden har aldrig varit något problem för mig, jag fixar och trixar och planerar så jag skulle nog kunna träna 4 timmar om dagen om jag ville. Har försökt att ligga på 10-12 timmar i veckan, men tror det kommer att bli runt 8-9 istället.
42728 708 weeks ago

aCookie

Kollade med min PT idag. Han sa att du bör ligga på ett uppbyggnadsprogram i typ 6-8veckor. Efter ett uppbyggnadsprogram är det en vecka med vila -kan köra nåt pass kampsport och nån promenad men ingen styrketräning. Sedan är det 4-8 v lättare, mer explosiv träning med lite MAQ. Sedan är det ett till uppbyggnadsprogram 6-8 veckor osv. Någon gång har jag kört två uppbyggnadsprogram på raken - men shit, man är riktigt, riktigt förstörd efter det. Man är faktiskt sliten ordentligt efter ETT program. So beware ha, ha:-)
Jag trodde aldrig för tre år sedan att jag skulle bli PT eller ens vilja bli det. Men jag tror jag kommer bli grym;-)
49441 708 weeks ago

peakXp

Åh tack, det låter ju riktigt bra. Jag börjar på måndag om kroppen tillåter, vila fram tills dess hur som helst.