Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Madde J Link Blog

KvinnaMadeleine Johansson, Göteborg, Sweden

Resan mot det bästa jag kan bli

En blogg om hur jag jag gör för att leva livet så som just jag vill leva det- varje dag.

Som kalvar på grönbete

AddthisShare   FeedRSS feed  

Imorse befann jag mig tillsammans med sex arbetskompisar uppe i Skatås. Vi hade stämt träff med Salomon, för att provspringa deras skor. Salomon gör terrängskor, för såväl obanad terräng som grusvägar, stigar, leråkrar osv. Det är ett franskt märke som är väldigt stora på löpskor i Nordamerika och Frankrike men något mindre i Sverige. Deras största område är dock skidåkning.


 


Vi fick på oss några olika dojor och gav oss av, rakt ut i naturen, nu gällde det att verkligen testa om de höll måttet! Att springa med mitt jobb är ju lite speciellt, det är liksom lite prestige i vem som kan springa snabbast. Vi har en del elitlöpare bland oss, samtidigt som en del av oss knappt springer alls. När vi springer ihop tycks det dock ändå handla om vem som kan springa snabbast, så när vi studsade iväg över gräsmattan log jag lite för mig själv åt hur de såg ut. Jag säger "de", då jag själv inte har något behov av att hävda mig, jag har lix sprungit längre än dem alla ändå. ;) Alla ben sprätte fram och det påminde verkligen om när man släpper ett gäng ystra kalvar på grönbete! Roligt att se!! Vuxna människor liksom.. ;)


 


Skorna då, jo, jag hann springa i två olika modeller, XT Whisper som sagt, som är en typ av hybridsko, den funkar bra på grus, bredare stigare och korta sträckor asfalt. Dåligt grepp på riktigt hala underlag, som lera och blöta stenar, dock inga problem på gräs, torra stenar, sandväg. Bredare i framfoten och väldigt tight midja. Dock passar den bäst för lite lättare löpare. Väger man mer så är det XT Wings man ska titta på, den har samma egenskaper, samma passform, men mer dämpning. Motsvarigheten till Whisper för herrar heter Hawk.


Sen sprang jag i Speedcross, Salomons värsting. Tunn sula, endast dämpning i hälen, riktigt rejäla dubbar gör att du har grepp på alla underlag. När jag bara gled när vi sprang uppför en lerig backe så studsade de som hade Speedcross uppför utan problem. Speedcross är väldigt tight i passformen och funkar därför bra för en smalare fot. Orienterare har stor nytta av denna sko.


XA Pro Ultra 3D fick vi inte testa men han berättade att det är deras mest populära sko, den är också lite smalare, funkar i tuff terräng men inte speciellt bra på asfalt. Så om man springer 2 km hemifrån innan man kommer till sin skog så bör man välja en annan modell. Han sa att den passar perfekt för multisportare, som nöter på i jämn fart under en lång tid. "Aha, tänkte jag, du menar för Ultralöpare..."


För samtliga skor gällde tyvärr att våtvikten blev ganska hög. Ja, några av oss sprang rakt igenom att lerdike fullt i vatten... Där har man ju ingen nytta av Gore tex heller, då vattnet kommer in över kanten på skon.


 


En himla rolig grej iaf som jag tycker att fler märken skulle använda sig av!

 
Written 758 weeks ago
35388 758 weeks ago

Marcus74

Antar att det var Speedcross 2 som du körde med, eller kanske en nyare modell i samma serie? Så här uttryckte en duktig ultralöpare om vad han tyckte om denna sko:

"Salomon "Speedcross 2"brutala i skogen...
Kör själv +6tim pass med dom..(trail)
Dom sitter tight på foten,men det att löpkänslan är ypperlig.."

7137 758 weeks ago

Madde J

ja, det var den, den var riktigt grym!