Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Madde J Link Blog

KvinnaMadeleine Johansson, Göteborg, Sweden

Resan mot det bästa jag kan bli

En blogg om hur jag jag gör för att leva livet så som just jag vill leva det- varje dag.

Förtydligande

AddthisShare   FeedRSS feed  

Dagens morgonträning: 40 min promenad. Även idag supertrött, men upp kom jag. Jag har mycket som snurrar i huvudet just nu om företaget så jag har svårt att komma till ro på kvällen. Bra med idéer men det får ju inte gå ut över den viktiga sömnen.


 


Jag vill förtydliga mitt förra inlägg lite, då jag fått en del kommentarer på det. De allra flesta håller med mig, vilket inte är så konstigt på ett träningsforum, men en del tycker inte som jag. Jag är glad åt att få höra olika åsikter, alla behöver absolut inte tycka likadant. Dock vill jag få fram en sak.


Det jag pratar om är människor som VILL börja träna, men hela tiden skjuter upp det pga ett gäng ursäkter som de skapar för sig själva. Vill man inte träna så ska man självklart inte göra det! Men om man har den där gnagande känslan i magen att "jag borde verkligen börja träna... Jag måste ta tag i det här... nästa vecka så..." då ska man ta till sig av mitt inlägg.


Alla kan. Oavsett livssituation. Jag är helt övertygad. Jag vet människor som har småbarn, människor som jobbar natt, ensamstående föräldrar, som ändå tränar 10 timmar i veckan. Så att komma iväg och köra tre halvtimmar i veckan ska inte vara omöjligt. Jag själv läste heltid på universitetet samtidigt som jag jobbade halvtid på gym, samtidigt som jag hade en egen häst som tog upp tre timmar per dag, samtidigt som jag tävlade i Bodyfitness, viket i perioder krävde tre timmar träning per dag. Herre gud, jag hade ju aldrig orkat med detta om jag INTE tränat!


 


Den fantastiska Sara, som driver www.träningsglädje.se, skrev en artikel för ett tag sen om hur träning faktiskt ger oss mer tid. Många menar att de inte har tid att träna, men det är precis tvärtom, om du inte tar dig tid att träna så hinner du inte lika mycket på jobbet/hemma sen. Tränar jag en halvtimme tre gånger i veckan så får jag mer tid över på jobbet, då jag kommer att arbeta mer effektivt, jag får mer kvalitetstid med familjen, då jag kommer orka leka med barnen efter jobbet, istället för att rasa ihop i soffan. Jag kanske dessutom kommer att hinna både städa och tvätta samma kväll, så jag kan få nästa kväll helt ledig. Till att träna, ta hand om mig själv, mysa med min familj eller roa mig med vänner.


 


Som JessicaW påpekade i gårdagens inlägg, ofta är man helt slut efter jobbet, men det är bara i huvudet, kroppen behöver röra på sig efter en dags stillasittande på kontret. Försök skilja på det, att känna att visst, jag är helt slut i huvudet just nu, men kroppen är inte det, den behöver frisk luft. Man måste inte ta sig iväg till gymet, hoppa ner på vardagsrumsmattan och gör lite situps, armhävningar, knäböj, upphopp, aksnek medan barnen ser barnprogram, eller kanske tillsammans med barnen? Eller cykla/promenera/spring till jobbet. Har du mindre än enmil till jobbet så går det oftast snabbare att cykla än att åka buss, man slipper ju stanna på alla hållplatser.


 


Alla måste inte träna som jag gör, absolut inte, men det är såå värt att ta sig lite tid att bry sig om sin hälsa, för att få ett rikare och längre liv. Jag vill inte trycka ner någon, snarare uppmuntra till att faktiskt ta de där första stapplande stegen att komma igång. Jag vill riva ner de höga murar du byggt upp framför dig, som bara begränsar dig och gör dig olycklig, och visa vilka fantastiska möjligheter du faktiskt har. Jag tror att du kan!

 
Written 762 weeks ago
7137 762 weeks ago

Madde J

:)
7803 762 weeks ago

Bulldog_3

Oerhört bra blogginlägg Madde J!
Det handlar ju om att bryta den onda cirkeln. Frågan är hur folk fungerar. Vad är det som motiverar? En person som drivs av yttre motivation kanske har svårare att ta sig i kragen för välbefinnandet? Medan en person som drivs av inre motivation ger sig ut 06.30 i regn och snålblåst.

Folk som, lite slarvigt uttryckt, är lata kanske ska fundera på vad det är som driver dem? Vad som kan motivera dem att börja röra på sig?

Yttre motivation - kör du 3 pass á 30 minuter i veckan så får du äta pizza och drick öl till vm-kvalet på lördag!
Inre motivation - kör du 3 pass á 30 minuter i veckan så kommer endorfinerna skölja över dig som ett monsunregn i tropikerna.

tack för mig, heeeej
7137 762 weeks ago

Madde J

Otroligt bra kommentar! Jag tror verkligen du har rätt där, det är nog motivationen som spelar roll, alltför många drivs av yttre motivation, ofta att se bra ut till beachen, eller komma i de där snygga jeansen, medan de borde hitta sin inre motivation, känslan under/efter träningen, känslan av att bli starkare, sova bättre, orka mer osv. Det tror jag håller bättre i längden.