Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
32638
  • Pages

  • No pages

lenamarie Link Blog

KvinnaMarie Särdqvist, 43year , Mariestad, Sweden

Klara färdiga gå....eller spring

Yes!!!

AddthisShare   FeedRSS feed  

Idag passade jag på att ge mig ut på löprundan ca 10.30. Hade bestämt mig för att idag är det dags för nytt rekord på lilla varvet, kände mig pigg i benen och vädret var bra med solen gömd bakom molnen. Idag bestämde jag mig för att ta på mig pulsbandet och ha lite koll, men jag kan ärligt erkänna att jag har svårt för att riktigt läsa av den. Men jag begriper i alla fall vart pulsmätaren är och tidtagaruret, stegräknaren är väl inte så viktig för mig. Värmde upp med en promenad som eskalerade till lätt löpning och startade klockan vid bommen som jag brukar utgå från. Det kändes bra, lite stumt på utsida lår, men inte värre än att det försvann när jag sedan blev ordentligt varm. Flåset kändes inte jobbigt alls, ökade lite och det kändes fortfarande bra. La mig på puls 150-158 utan att det kändes övermäktigt ökade i backarna och hamnade då på 166-171. När det blev tungt la jag in en lugnare växel då jag sprang 3 min med puls 137-149(fick göra det 2 gånger), målet var att aldrig ligga under 140, men det är svårt att styra. Vad är rimligt att ligga på ung? Får nog slänga ut frågan i forumet. Fegkörde jag?


Ialla fall så klarade jag lilla varvet som är 9,7 km på 0.59.15 som faktiskt är PB. Jag är mycket nöjd, när jag kom hem så hade nya numret av iform kommit och där fanns ett 8 veckors program för att öka farten, lite olika intervall m.m Funderar på att köra igång ett sådant program, då är jag lagom slut med det till Lidigöloppet och förhoppningsvis så kan jag öka min mil med någon eller några minuter.


Efter maten bar det iväg till stranden med familjen och där passade jag på att simma 20 min. 10 min rakt ut i vänern och tillbaka. Vattnet var riktigt skönt. En härlig dag som nu skall avslutas med lite grillat och färska potatisar.


Imorgon skall jag cykla hem till mina föräldrar som skall hålla med släktkalas. Det är 4 mil enkel resa, hem blir det nog bil, men det beror på tid och väder.


Kram

 
Written 772 weeks ago
39858 772 weeks ago

Göran44

allt beror ju på var du har din max puls allternativt din tröskelpuls om man utgår från sin maxpuls så
skall man köra grundkondition och fettförbränning (hälsozon) ligger man mellan 55 - 70% av sin maxpuls
För att öka kondisen (fitnesszon) 70 - 80% av maxpulsen
träning i nästa zon bör bara ske om man är mycket bra tränad powerzon 80 - 100% av max

Så tar man min puls som riktvärde fast jag har räknat fram den med hjälp av Håkan utifrån min tröskelpuls jag har en teoretisk maxpuls på 208 slag/min
min
hälsozon ligger mellan 114 - 146 slag/min
fitnesszon ligger mellan 146 - 166 slag/min
powerzonen räknas från 166 - 208 slag/min
hoppas du har någon glädje av denna info
32638 772 weeks ago

lenamarie

Göran, du är en pärla! Jag skall räkna på vad jag har för maxpuls, ska kolla Håkans sidor. Har läst där lite förr men inte vart motiverad nog att ta till mig det. Men nu känner jag att all löpträning börjar ge effekt och att det skulle vara roligt att pressa lite mer inför tjejmilen och Lidingö.
3g61tdz3i2o0gcckc0oc 772 weeks ago

Linda Granath

Grattis till ditt RB. Jag var faktiskt så nyfiken om du klarade det att jag var inne och kolla dein träningsdagbok direkt när du hade lagt in passet. Jag blev glad i hela kroppen när jag såg att du fixade det.

Vad gäller pulsträning kan jag inte alls hjälpa dig, då jag är helt novis på det området (jag tränar mycket på känsla), men du har ju fått många bra svar och Håkans sida om pulsträning är att rekomendera.

Jag har också tidningen Iform och såg deras 8 veckors program. Spontant kan jag bara säga, var försiktig. Det var ett mycket tungt intervallprogram. Är du inte van att köra intervaller är risken för skador stor. Jag skulle inte vilja följa det och plötsligt lägga in både 2 och 3 intervallpass i veckan. Men känner du dig sugen så kör, men var ordentligt uppvärmd och varva ned osv. Annars kan du ju göra ett eget, lite försiktigare program, inspirerat utav deras. Kör lite försiktigare, och kanske bara intervall 1 gång i veckan och fartökning eller fartlek en gång. Det sista du vill är ju att vara skadad när det blir dags för Lidingöloppet. Du ser ju att farten kommer succesivt även med den träning du kör nu.