Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
32638
  • Pages

  • No pages

lenamarie Link Blog

KvinnaMarie Särdqvist, 43year , Mariestad, Sweden

Klara färdiga gå....eller spring

Hälsoprofil

AddthisShare   FeedRSS feed  

På min arbetsplats så genomför man bland personalen en frivillig häloprofil av den enskilde. Det har inneburit regelbundna hälsokonroller med allt från blodprov till kroppsanalys och konditionstest. Jag startade min resa hösten 2009 och på mitt första besök hos sköterskan så blev jag kallad "tokig" fast i positiv bemärkelse. Ni vet sådär som folk reagerar när dom hör att man joggar, cyklar, simmar etc När man rör sig helt enkelt. Men när jag sedan träffade hälsokonsulenten så visade han sig vara en klassiker"tok" precis som jag och vi hade väldigt mycket bra att utbyta med varandra. Han är utbildad idrottspsykolog, sjukgymnast och hälsokonsult. Han är delägare i ett litet lokalt gym där han bla arbetar som PT,han kallade det för sin fritid:)


Tre gånger så har jag vart på besök hos hälsokonsulten, före lidingöloppet 2009, före tjejvasan 2010 och nu i måndags.


På första besöket så hade jag utomordentliga konditionsvärden, men något lägre syreupptagningsförmåga vilket betydde att jag blir trött lite fortare. Han sa att det går att träna upp lite men i grund och botten så är det en ärftlig faktor och behöver inte nödvändigtvis vara något negativt.


På andra besöket så hade jag tappat en aning i konditionsvärdena men ökat min syreupptagningsförmåga med 0,4 enheter. Imponerande! Att jag tappat i konditionen skyllde jag på vintern, snön och skidorna. Jag kom verkligen inte överens med mina skidor, utan körde för att jag var tvungen (enligt mig själv). Löpningen under vintern var placerad på löpband och blev samma 45 min tre dagar i veckan. Inte heller helt kul. Spinningen kör jag ju jämt, men det spelar ingen roll hur trött jag blir eller hur hårt jag pressar mig förjag får aldrig samma höga puls som vid löpning.


Idag, eller i måndags efter 6 månaders skada och 2 månaders träning så var mina konditionsvärden de högsta(!) och konstigt nog så var syreupptagningsförmågan höd med ytterligare 0,4 enheter. Jag blev helt stum och stolt. Men tack vare att jag har gått & gått & gått så har jag underhållt min grundträning och fått mina dagliga 30 minuter som krävs för att underhålla det lilla extra som jag ger min kropp. Fast det var inte riktigt lika roligt när han tog fram sin fettmättarvåg och konstaterade att jag är som en vandrande smörboll.....


Så idag tog jag med min margarinrumpa ut i snålblåsten för en löprunda, kallt och jobbigt men tack vare medvinden hem så blev det personligt rekord!

 
Written 704 weeks ago
41cdefc185c707703a7ab60f76426a705f5e4fc57f02e8a7f73ba6ef01ae30fa 704 weeks ago

Vidstige

"Vandrande smörboll" och "Margarinrumpa" var beskrivningar som fick mig att skratta.
Att du lyckats öka även syreupptagningsförmågan får man bara gratulera till.
Jag skulle mer än gärna göra en liknande test för att se hur jag ligger till och om träningen gör en bättre eller om åldern tar ut sin rätt.