Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
Picture
  • Pages

  • No pages

Lampfot Link Blog

Madison Pop

Never leave it in the hands of the judges

Lampfots Blogg

Härska, Berätta, Hjälpa, Älska / Veta, Kunna, Tro, Känna

AddthisShare   FeedRSS feed  

Jag har stött på en del saker på sistone som har fått mig att fundera över min inställning till kritiskt tänkande vs. experter och intuition vs. selektivt tänkande. Jag är så sjukt pissed över alla inkompetenta PT's, kostrådgivare, läkare m.fl. som sprider felaktig fakta. Jag var inte pissed förrän jag fattade hur stor del av all den där "kunskapen" de lärde mig, som var motbevisad förlegad forskning, ren myt och en och annan klar lögn (för att överlista folks dåliga omdöme). Och så är jag ju sjukt intresserad av information och kommunikation. Here it goes: 


 
TED-föreläsningen med Noreena Hertz, How To Use Experts - And When Not To. Det var faktiskt den som fick mig att vilja skriva om det här just nu. Hon vände på hela skiten. Alltså, hela mitt motstånd till de som tror men inte vet och de med anekdoterna. Visst, jag har verkligen börjat fatta vitsen med inuition - men hon sa det så tydligt, så bra, och med ett så öppensinnat perspektiv. Hon snackar om hur psykologiskt beroende vi är av experter - och hur ofta de har fel! Se ASAP! 


 
QuickAndDirtyTips.com's Housecall Doctor tipsar om hur man får det mesta möjliga ur ett läkarbesök genom att göra sin läkare glad. Sammanfattning av avsnitt 051:
1. Skriv ner vad du gjort och vad du vill.
2. Kyss rumpa och trippa på tå.
Det är väl meningen att podcasten ska vara lite mer underhållning och lite mindre allvar - men jag blir bara lite mörkrädd. Undrar hur stor del av läkarkåren som faktiskt är såhär sjukt lättkränkta. Är det något med utbildningen…? Eller är det bara de med golvad självkänsla som hörs och syns lite mer…? Jag vill ju att mina stereotypa fördomar bara ska vara just fördomar! Å andra sidan är vissa råd bra, som att vara öppen och saklig, trots att vissa läkare svarar med att golva patienter som berättar, tänker och frågar (se Härskarteknik nedan...). Lyssna och reagera! 


Jag såg äntligen den där bögfilmen med Jim Carrey, I Love You Phillip Morris. Sååå bra! Och den påminde mig också om det där med hur mycket man kan lura folk, om man verkligen engagerar sig i det. Helt galen film! Oväntad! Rolig! Smart! Se den! 


Härskarteknik av Elaine Bergqvist. Gryyyym bok! Den listar en hel lång rad på de vanligare teknikerna, hur man känner igen dem och bemöter dem, och hur man undviker att använda dem själv. För ofta så utövar folk härskarteknik omedvetet (men inte alltid? :P). Elaine är grymt underhållande - helskön! Synd att hon inte läser ljudboken, men det funkar ändå. Den är kul och framförallt informativ och superbra! Läs eller lyssna! 

Information overload isn't the problem.
If it was, you'd walk into a library and die.
The first time you connected to the web you'd blow up.


- David Allen, författare och produktivitetsguru 


(Klicka länken & läs bloggposten!)

 

Attached images

5bf0ab59082e64fc131cd42df03e50ff 3eaebaef71ab3a01f36ffea114443d61 Dcba32d851d9418b4e5939f0c485470c 2117934126bbcfe48a14845ba5317442
 
Written 553 weeks ago