Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
Picture
  • Pages

  • No pages

Lampfot Link Blog

Madison Pop

Never leave it in the hands of the judges

Lampfots Blogg

En uppmaning + Mitt bidrag för att krossa de fruktansvärda fördomarna mot schizon, aspies & adhdies

AddthisShare   FeedRSS feed  

 


(Disclaimer: Som antydes i titeln kommer det här inte handla så mycket om träning.) 


Häromveckan drog jag ut och sprang i min favvo-natt-backe vid akuten & psykakuten. Vid ett tillfälle gick det förbi en såndär snubbe som vissa/äldre skulle kalla nåt med femma, vad hette det nu igen... ;) Jaja, han såg iaf mer rädd ut än mig, som "de" brukar göra - och försvann i promenadtakt, medan han upprepat och oroligt såg sig över axeln, upp mot Blekingesjukhusets huvudbyggnad/akutmottagningen. 


Kommer att tänka på alla vidriga fördomar som gärna dras upp i samband hemska brott, som det som hände i Olso och på Utøya. Ignoranta människor börjar genast spekulera om gärningsmannen kan vara schizo, psykotisk eller ha asperger. Ibland kommer ADHD med på ett hörn. Som om det skulle finnas ett samband. 


Samma ignoranta människor gillar ju att skylla människors handlingar på saker som datorspel också. En förvånansvärt bra och läsvärd artikel från Aftonblaskan, med en intervju av en psykolog, finns här: "Rasistiskt att skylla våldsdåd på tv-spel" Det mest läskiga med såna människor, tycker jag, är tanken på vad de själva skulle kunna hitta på, för att sedan skylla ifrån sig på tv-spel. 


Och samma syndabockar ser jag alldeles för ofta be om ursäkt för sig själva och sin diagnos. Antingen rent verbalt eller så visar det med sitt kroppsspråk - De drar sig undan för att de inte vill att folk ska bli rädda - eller, ofta, båda. De säger "...men... ehm... alltså jag är inte våldsam eller så..." och stirrar neråt.


Det gör mig så jävla förbannad. Inte på syndabockarna, såklart, men på anledningen till varför de ber om ursäkt för sig själva. 


 


En gång för alla:


Människor som har någon psykossjukdom, som t.ex. schizofreni eller paranoia, är inte farligare eller mer våldsamma än andra! 


Människor som har funktionshinder som t.ex. asperger eller ADHD är inte farligare eller mer våldsamma än andra! 


"Men för att kunna göra något sånt MÅSTE man ju va psykiskt sjuk!" 
Svar: NEJ det måste man inte! Inte enligt den sanna definitionen av psykisk sjukdom. 


Och definitionerna av AS och ADHD (som är funktionshinder, inte sjukdomar) är grymt mycket mer och komplexa än vad vissa enkelt väljer att kalla "bristande empati" och "impulsivitet". 


Ondska är ingen sjukdom. Ondska är ingen funktionsnedsättning. Om Anders Behring Breivik i DN: "Bedöms vara störd, inte sjuk" Om du är en sån som behöver uppleva anekdotbevis för att tro mig: Besök en sysselsättningsarbetsplats. De finns över hela landet. Landstingen och kommunerna driver caféer m.m. för att långtidssjukskrivna som inte klarar av att arbeta på vanliga arbetsplatser ska få arbeta (för att de vill arbeta, inte för att de tvingas). Här i Karlskrona t.ex. caféet i Wämöparken och Försäkringskassans lunchcafé. De är fulla av schizon m.fl. som ber om ursäkt för en massa saker de aldrig gjort och aldrig skulle få för sig att göra. Och de är världens fredligaste, mest godhjärtade människor. 


Och jag vet, ignorans är inte samma sak som arrogans. Så vi behöver sprida informationen som krossar fördomarna. Jag blev själv inpräntad i offentliga skolan* att kriminella behöver "vård" - att de minsann säkert hade upplevt saker som gjort dem moraliskt störda - med ett starkt, mer eller mindre mellan raderna, budskap att bristande moral jämställdes med psykisk sjukdom - och sen kriminella. Många kriminella behöver HJÄLP med olika saker, men verkligen inte med någon moralistisk hjärntvättning. Och nu vet jag bättre. 


 


Det har gått över en månad sedan attentaten i Olso.
Nyhetsvärdet är borta. Men fördomarna finns kvar.
Hjälp till att sprida kunskapen för att få bort dem. 


 


* som jag bittert och helt personligt kallar sosseskolan, eftersom den både drevs av gamla S-regeringen, och innehåll många lärare som var aktiva i (S) och som propagerade för just den här kriminalitet=sjukdom-mentaliteten 


 

 

Attached images

755af7579200a9e9d657c951feedfed3
 
Written 531 weeks ago
Pictu 531 weeks ago

Lampfot

Jag tycker det är frustrerande oavsett mina egna diagnoser. Jag har träffat många med schizofreni t.ex., som är väldigt rädda och folkskydda för att de är så rädda för att bli uppfattade som onda galningar. Tycker det är upprivande att de lever med den rädslan.

Ang rasismen; Jag skrev en liknande sak bara häromdagen på Twitter! Jag får nämligen precis samma reaktion när jag berättar att jag bor i invandrartätt område. Blir nästan illamående hur äckligt rasistiska folk är - det är såna som verkligen inte ser sig själva som rasister heller. Jag trivs här & så länge jag bor i Karlskrona kommer jag aldrig flytta ifrån Marieberg! :)
31850 531 weeks ago

proppan2

*applåderar*
Pictu 530 weeks ago

Lampfot

Yey! Tack :D