Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
56176
  • Sider

  • No pages

tombjo Link Blog

ManTomas Björklund

Varför göra det enkelt när man kan göra det svårt?

AddthisDel   FeedRSS feed

Side: Første | Forrige | 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | Næste | Sidste

Följ med på Crossdiplomering på onsdag

2011-08-22 21:53   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 6 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Jag tänkte inte börja med att ursäkta mig att det var fasanfullt länge sedan jag var här utan istället tänkte försöka locka med er ut på min diplomeringsrunda till jogging/cross-ledare.


Nu på onsdag så går mitt diplomeringspass av stapeln. Det är ett Cross-90 pass från Hornstull som kommer snirkla sig igenom Tantolunden nu på onsdag. Det är bara att dyka upp, och ni vet väl att ni kan ta med era icke-friskismedlemskompisar (fast varför man nu skulle ha några sådana vet jag inte), all uteträning är ju gratis under 2011.


Välkomna!


 

 

.

2011-04-03 17:01   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 6 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Alltså, här tar man en vilodag för en gångs skull och tro fan om man inte går och drar på sig en förkylning då vilket leder mig till slutsatsen att vila uppenbarligen inte är nyttigt för nu har jag varit tvungen att tränandes soffrodel kränga en halv skål fruktsallad, ett halvt paket glass och snart blir jag tvungen att kränga ett halvt tjog våfflor medan huvudet känns som jag stoppat in det mellan 100 och 110 kilogramsvikterna i vadpressmaskinen och näsan känns som översvämning i Yangzefloden och inte ens punkt orkar jag göra

 

Avund

2011-03-19 01:32   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 32 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Jag är avundsjuk. Ja, jag menar det. Jag ska inte ens försöka med något klämkäckt som avundsfrisk. Jag är avundsjuk. Just nu är jag det på Lindbladet och Maria_Becker. Varför undrar ni? Jo, det ska jag berätta för er. Jag är fruktansvärt avundsjuk på deras träningsvärk. Jag vill också ha träningsvärk!!! Här skivstångas, boxas, cirkelgymmar och cirkelfyser, spinner i 4 timmar, klättrar på väggar och styrketränar excentriskt och vad får jag av det? Ja, jo, jag var lite stel i ena skulderbladet när jag rörde det till ändläget i förrgår morse, men det försvann efter nån timme... så jäkla snopet! :(


När jag var på skivstångspasset på Sveavägen idag hörde jag två tjejer prata om att de hade svårt att sätta sig på dass efter förra gången. Jag vill också ha svårt att sätta mig på dass!!! Och Maria skriver om att problemen med att böja benen! Jag kände att en sena i knävecken var en aning uttöjd efter sidosparkarna, hoppsparkarna och yxsparkarna på boxteknikpasset. Det var alles och inte fan gjorde det nått ont när jag gick i trappor efteråt heller!


När jag kör något nytt så kan jag få träningsvärk första gången och känna av det efter andra gången men tredje gången så känner jag ingenting alls. Ja, jag vet att brist på träningsvärk inte betyder brist på effekt men det är lite grann som att betala med visakort i butik: det känns inte.


Jag menar kom igen!!! Jag vill känna hur benen viker sig och när jag går ner för trapporna och jag vill stöna när jag vänder mig i sängen som om det var något helt annat jag höll på med.


För jag är avundsjuk, jag är så avundsjuk
Det finns så mycket jag behöver
Värk efter en massa träning
Avundsjuk, jag är så avundsjuk
Jaahh, aaahh, aaahh 


 

 

Oväntat

2011-03-15 21:41   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 10 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Jaha, ja, jag hade ju inte riktigt förväntad mig det. Hade inte riktigt planerat att det skulle hända. Var ganska oförberedd. Men nu när man är det så får man väl acceptera situationen. Ja kanske till och med glädjas. Det kommer ju ta en hel del engagemang. Men det här är ju bara början. Det dröjer ju ett par månader innan det verkligen sätter igång. Men det känns verkligen underbart att veta att från och med idag är jag Friskisfunktionär.

 

Hej Tomtegubbar

2011-02-28 17:45   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 35 kommentarer   Images 1 Image Small_addthisDel


Ja, då är det klart. Jag ska gå från att vara allmän tomte till att bli Friskistomte! Nånting jag ju tränade på på Strösslets pass men nu ska jag bli det på riktigt. Blev uppringd idag och erbjuden att bli joggingledare. Klart man tackade ja!!!


Så nu blir det Steg 1 i slutet av april. Tyvärr inte då de flesta andra kommer gå utan den 28/4 -1/5. Är det någon som gör mig sällskap där och då?


Sen blir det steg två en vecka efter det (eller nått i den stilen, har inte datumen i huvudet) och sen är det bara att springa upp och diplomeras. Kan till och med bli så att jag kan börja leda pass under sommaren.


Ska verkligen bli superskoj!!!


 

 

Attached images

C5929801a90293a5b5d06e3dedc464c6
 

Väggen skrattar åt mig!

2011-02-25 22:19   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 5 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Idag var det vilodag för pulsen (cirkelgym och uttagningsjogging i går och stationsjympa och bowling i morgon) så jag stack och bouldrade på Solna Klättercentrum. Fick inte med mig någon så det fick bli att gå själv.


Och gaaaa, vad frustrerande det är!!! På boulderväggar markeras varje led med en färg. Det börjar med blått som är enklast, sen kommer rött och sen... tja, kommer inte ihåg längre, det är liksom irrelevant för mig i vilken ordning svart, vitt och grönt kommer.


Blått har jag klättrat nu i snart ett år och det går riktigt hyfsat. Jag har lärt mig att slapna av och arbeta med raka armar och jag fixar till och med överhäng helt OK. Men jag vill ju bli bättre ju så jag försöker mig ju självklart på röda också. Och det är dem som skapar min gaaaa-frustration. Jag fattar inte hur det kan vara sån milsvidd skillnad mellan blått och rött. De har liksom krymt greppen till något som man pincett för att greppa och sen har de liksom plockat bort vartannat grepp!


Jag fixar liksom de flesta blåa utan några problem men de röda jag fixat under det senaste året kan räknas på ena handens uppfläkta fingrar. Gaaa! Jag säger som Terryfromtheblock: Bullen, hjälp mig!


--


PS  Fick ett stort tjockt kuvert där det stod Stockholm Marathon på i brevlådan idag. Min första tanke var "Oj, har jag anmält mig till det och glömt bort det? Ja ja, det kan nog bli skoj." men den visade sig vara felaktig. Istället så var det T-shirten från Tjur Ruset 2011 som anlänt. Det är verkligen ett lopp jag ser fram emot!

 

Min tur för uttagning

2011-02-24 20:41   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 21 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Så var det äntligen min tur att gå få visa upp mig som ledarkandidat; idag var det uttagning till Träna Uteledare på Kungsholmen.


Uttagningen bestod av ett 45 minuter långt löppass där de 5 ledarämnena var och en fick leda en töjningsövning, en intervall och därefter en styrkeövning och en stretchövning. Gick helt okey kändes det som. Kunde ha gått bättre, kunde ha gått sämre.


Efter det var det en kort 20-minutersintervju och sen var det det. Fick också reda på att de har överskott av Crossledare så blir man något så blir det i första hand joggingledare. Men de behövde tydligen inte så många där heller var något de varnade för. Nu är det i runda slängar en veckas väntan innan besked ges. Bara att hålla tummarna. Men blir jag inte ledare så får jag väl träna i tröja i annan färg än röd. Mer än så är det inte. Fast rött är ju fint...

 

Ränt var det här!

2011-02-13 18:34   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 19 kommentarer   Images 1 Image Small_addthisDel

Så där nu var det avklarat för andra gången. Lyckades ragga upp en kompis, Pontus, bortåt 9-snåret i går kväll. Den killen är om något ännu galnare än jag. Han hade nämligen åkt sträckan för Vikingarännet i går också. Bara så där för skojs skull och han bestämde sig bara så där för att göra om det!


Dan började klockan 5 på morgonen med en arg väckarklocka och buss till Uppsala där vi köpte våra nummerlappar för 600 spänn stycket (priset för att vara sent ute) och var väl ute på isen kl 8:42.


Spände på mig mina nya skridskor och så gav vi oss av. Som vanligt får jag alltid svinont i svanken den första timmen när jag åker skidor eller inlines och så även här. Som tur är domnar ryggen efter ett tag.



Vad jag direkt märkte var att min teknik var bra mycket bättre än förra året vilket ju var första gången jag någonsin stått på ett par långfärdskridskor. Kan nog säkerligen tacka Friskis Inlineskurs som jag gick i sommar och ett antal landsvägsmil för det. Kunde trycka ifrån bra mycket bättre och ta mycket färre skär än tidigare.


Pontus med en aning mer skridskoerfarenhet än jag men utan inlinesmilen i kroppen fick trampa på med bra mycket fler skär. Och det gick ju bra i början men bortåt tre timmar så kom den beryktade väggen och gav en käftsmäll eller snarare yttersida-lårsmäll. Men med lite choklad i magen och genom att lägga sig i min rygg så fortsatte vi i en riktigt bra hastighet.


När jag tränade inför Lidingö Ultra förra året (som jag ju aldrig sprang p.g.a. benen) så räknade jag med att springa loppet på 4 timmar blankt och ligga på en puls runt 151-152. När jag åkte Vikingarännet förra året så tog det mig 6,5 h så den här gången räknade jag med ca 5,5 - 6 h jag bestämde mig för att ligga mellan 145-150 i puls den här gången. Men med den bättre tekniken så bara flög vi fram. Så vi kom faktiskt i mål på fullt respektabla 4:15.


Om man tittar på min pulskurva så ser man att den är rejält hackig och med en medelpuls på 141. Det är ju klart inte det mest effektiva sättet för kroppen i allmänhet men mycket av hackigheten tror jag jag fick pga att det blir så mycket enklare att ligga i rygg på någon istället för att dra själv. Kände att pulsen direkt dök 10-15 slag varje gång jag la mig i Pontus rygg för att sen stiga igen när det var min tur att dra. Har aldrig legat i klunga på cykel men börjar absolut fatta grejen.


Som en minneslapp till mig själv inför nästa år kan jag säga att jag frös om lilla magen min. Så nästa år Tomas, ta på dig en längre tröja! Kanske till och med en som är lite vindtät på fronten.


Summerat kan jag i alla fall säga att jag är grymt stolt över vår insats. Tänk er att jag den här gången åkte två timmar och en kvart snabbare än förra året. Det är vad lite teknik betyder. Funderar på om 3:45 är nåbart nästa år kanske.


Om man ska jämföra den i ansträngning med något så blir det ungefär som ett långspinningpass (räknat i använd energi). Värre var det inte. Men nu är det i alla fall dags att vårda en seriöst öm svank med lite Roqueford och Brie framför hemmabion. Bra söndag...

 

Attached images

14d0c98e1a0114c409abdd03769b6a43
 

Sällskap på Vikingarännet?

2011-02-11 14:37   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 5 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel


Min söndag öppnade precis upp sig så jag tänkte ta och åka Vikingarännet nu i övermorgon. Men det hade ju varit så mycket trevliga med sällskap. Någon som vill hänga med.


Jag åkte förra året vilket var första gången jag någonsin stod på ett par långfärdsskrillor och jag fixade på nära maxtid. Sen dess har jag åkt en halvtimme på Östermalms IP och efter det köpt ett par skridskor så förväntar mig radikalt förbättrade tider i år. Kanske till och med får lite mer marginal till repet i ryggen än 10-15 minuter.


Eller låt mig säga så här, nån som vill hänga med ut på en långrunda utan krav på tid?


 

Hugotjejen och Byffe är mina övermän!

2011-02-03 21:41   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 15 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Läste för lite mer än en månad sen om The Kettlebell Sissy test som byffe och hugotjejen gjorde. Byffe har en fullständig beskrivning av djävulskapet men i princip består det av 325 kettlebell fullswings och lika många burpees.


Sen jag läste om deras bravad har jag varit sugen på att prova på den för att mäta mig mot de bästa. Så det gjorde jag idag. Byffe fixade den med en 24 kilos kanonkula på 37:52 och hugotjejen med en 20 kilos på drygt 51 minuter. 24 kilo visste jag redan att jag inte skulle fixa så jag gav mig på hugotjejens tid på 51 minuter.Tyckte nog  att jag som har såpass bra kondition borde kunna fixa det på nån liknande tid.


Så här i efterhand kan jag bara säga Yeeeeaaah riiiight! Det tog mig hela 81:59!!! Jag var med andra ord mil ifrån hugotjejen. För att inte tala om studsbollen byffe! Den killen fixade det på mindre än halva tiden mot vad jag gjorde och det med mera vikt.


Nu är det i alla fall gjort och jag har redan börjat tänka på hur jag ska förbättra min tid. Det lättaste steget är att inte klättra kvällen innan. Mitt handgrepp var så trött att jag var seriöst rädd i början att tappa kettlebellen i huvudet. Var tvungen att bita av kettlebellsvingarna i två ner till nånstans runt 15 repetitioner.


Sen så hade jag en medelpuls puls på 154 och en maxpuls på 176 slag. I början låg jag efter varje set på runt 170 slag men för de sista setten låg jag runt 160. Så uppenbarligen körde jag för hårt i början då jag inte orkade hålla uppe tempot hela tiden. Så nästa gång blir det att försöka att snitta på runt 165 eller kanske ännu lägre och dra ner på pauserna mellan setten. Så genom att jobba på en mer konstant puls borde jag kunna jobba effektivare och dra av lite tid.


Sen är det ju bara att se sanningen i vitögat och inse att jag behöver göra om övningen ett antal gånger för att bli bättre. Specificitet i träningen är något jag tror starkt på.


Slutsatsen kan i alla fall inte bli annat än att byffe och hugotjejen är totalt grymma och heeeelt överlägsna mig... ... än så länge.


 

 
Side: Første | Forrige | 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | Næste | Sidste