Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

peakXp Link Blog

ManCarl Björnberg, 47År, Köping, Sverige

BLOD, SVETT & BLOMKÅLSÖRON

(det är taget, jag vet)

Det positiva med att leva med värmeallergi

AddthisDel   FeedRSS feed  

Värmeallergi, kronisk urtikaria, nässelfeber eller nässelutslag - "kärt" barn har många namn (kan även triggas av kyla, tryck, födoämnen, solljus mm, men just min triggas av värme).


Har du någon gång bränt dig på brännässlor? Då vet du hur det känns. Jag får brännande och stickande utslag på armarna, bröstet, ryggen och vill det sig illa, även i ansiktet. Det sker i princip varje gång jag blir varm, dvs t ex vid träning eller om man är varmt klädd, en varm sommardag, ett varmt bad, men också ibland vid stress eller om man rodnar eller skäms. Och det gör satans ont.


Jag hade det här under flera år som ung och var då tvungen att sluta skolan innan jag hittade rätt medicin. Då sa man att det var kroniskt, men med medicinering kunde jag dämpa reaktionerna skapligt. Efter några år försvann det. Men nu är det alltså tillbaka igen, förmodligen framkallat av den Borreliainfektion jag har. I dagsläget vet jag inte om det kommer försvinna snart eller om några år igen, eller aldrig.


Min gamla medicin är "avregistrerad" och jag fick testa två nya som skulle vara speciellt framtagana för denna typen av allergi. Det hände ingenting. Jag fick dubbla dosen av den ena och fyrdubbla av den andra, och ja, det lindrades, men urk vilka biverkningar :/ Som jag ser det har jag hellre ont en timme eller två om dagen än mår skit 24/7.


Så jag la medicinerna på hyllan och började ge mig fan på att lära mig hantera det istället. För varje gång jag härdar ut blir det kanske lite lättare? Och sen slog det mig. Jag kan faktiskt vända det här till något positivt. Varje gång jag får en reaktion, t ex vid träning (som jag vägrar ge upp), går jag in i fightmode. Extrem fokus. När jag tagit mig igenom smärtan (reaktionerna varierar från ett par minuter till kanske en kvart) får jag en kick av att ha klarat det och är lite lite starkare mentalt.


För att helt få bort reaktionen måste jag sen ta en iskall dusch, vilket i sig också är ganska mentalt stärkande. Och just då, när jag klarat ett träningspass och iskall dusch, då är jag fan odödlig :)

 
Written 659 weeks ago
10468 659 weeks ago

puppe

Det låter superjobbigt! Starkt av dig att ändå kämpa på. Heja dig!
49441 659 weeks ago

peakXp

Jo. Först tyckte jag det var lite orättvist. "Vanligt" folk behöver inte gå igenom sånt här när de tränar. Nu tycker jag nästan att det ger mig en fördel istället. Det är ju inget farligt liksom, och mitt träningsspyke kommer bli hårt som stål :)
3 657 weeks ago

soligaS

usch låter riktigt jobbigt, men toppen att du kan vända det till något positivt. Jag fick nässelutslag en gång, reaktion på KanJang, och det lilla jag fick var hemskt. Hoppas det går bra och träna :)