Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

nolofsson Link Blog

ManNiklas Olofsson

nolofsson's Blog

Summering Sörmland Ultra Marathon 2009

AddthisDel   FeedRSS feed  

Ja då var den så kallade ultradebuten avklarade i och med genomförandet av SUM i lördags.


Hur gick det då? Jag är mycket nöjd med med min insats. Sprang de 50km på 5:26 vilket är en tid jag är väldigt nöjd med men det viktigaste var ändå att jag lyckades hålla ett jämt tempo genom hela loppet. Rusade på lite för mycket första 3-4km men kom sedan in i mitt eget tempo.


Vid ca 30km hade jag en riktigt tung period. Loppet gick då på grus och asfalltsväg och även fast jag höll kring 6 minuters tempo kändes det som att jag kröp fram och jag hade ingen inom synhåll stora delar av sträckan. Visste att sambo och dotter skulle stå och heja vid 38km i Tyresta By så det var bara att kämpa på dit. Väl där stannade jag i 5-10 minuter och stretchade lite samt att jag fick i mig en enregikaka, vätska och kanske det viktigaste moraliskt stöd.


De sista 12km var jag hyfsat pigg och kom ikapp en hel del andra löpare som var rejält slut och då kändes det otroligt skönt att jag hade kört loppet i mitt eget tempo och att det fanns lite krafter kvar. Det var sedan en fantastisk känsla att komma ner för sista backen och in till målet i Rudan.


Nu tre dagar efter kan jag konstatera att kroppen har klarat sig bra. Hade ordentlig träningsvärk i framsida låren och lite känningar i utsidan av knänan men det är borta nu och imorgon ska jag äntligen få springa igen.


Under loppet åt jag 3,5 energikakor och drack ca 1,5 liter vatten som jag hade med i camelback. Sedan blev det lite sportdryck och några bullbitar vid vätskekontrollerna. Kanske kunde jag ha skippat camelbacken och haft med sig något mindre vätskesystem och druckit mer vid kontrollerna. Får fundera på det till nästa år.


Märkte under loppets mer tekniska partier att jag hade bra teknik och där var jag som starkast. Tyckte att det var lite jobbigare mentalt att nöta grus och asfalts väg. Kändes som att det gick så långsamt då. Det var många som hade stora problem bland rötter och stenar så det är till stor hjälp om man är van att löpa i tuff terräng.


Marcus74 (som jag tyvärr inte träffade) undrade om jag fick mersmak för Ultra-lopp. Absolut det fick jagoch det kommer nog bli några fler Ultror framöver men kommer nog att nöja mig med 50km ett tag då jag inte känner att jag har tid att träna för längre sträckor idag. Lidingö Ultra kommer nog bli nästa lopp tror jag.

 
Written 754 weeks ago
35388 754 weeks ago

Marcus74

Som jag skrev tidigare i min blogg så var det en enastående fin prestation av dig. Tänk den som kunde vara så stark i sitt första ultralopp. Jag blir itne förvånad om du gör 4.30 på Lidingö med tanke på denna insats.

Jag har själv funderat mkt på hur man ska hantera vätska och energi vid kontrollerna och har inte mkt råd att ge. Däremot så ska man nog se till att vara i rörelse hela tiden så man inte blir stel och blir trögstartad. Många tar dryck och energi i farten o går springer med det. vilket säkert är det optimala om man vill göra bra tid. Nu var det iofs inte så många kontroller, men om det exempelvis var som under Lidingöultran där det var kontroll var 4.e km så blir det en hel del minuter som går åt i fall man tappar 1-2 min per kontroll.
3g61tdz3i2o0gcckc0oc 754 weeks ago

Linda Granath

Grattis till en jättefin insatts!
7137 754 weeks ago

Madde J

Grattis till en superbra prestation! Grym premiär. Du har ju gott om tid till mängdträning nu över vintern, så till Lidingö kommer du vara ännu starkare.