Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

magzeus Link Blog

ManMagnus Andersson, 53År, Brålanda, Sverige

Vägen till min första IRONMAN

Tankar och kommentarer om min träning och vardag inför IM Kalmar 2015

AddthisDel   FeedRSS feed

Side: Første | Forrige | 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | Næste | Sidste

2014-11-07

2014-11-07 13:13   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Simning idag.


Infogade ett extra simpass idag. Inte så långt, blev totalt 36min.


Körde 6x50m med simfenor idag, och det kändes. Bra komplement emellanåt mot vanliga simpassen.
Härlig fart för varje 50:a :-)


Lagt in mer och mer voltvändningar i simningen.
MEN går ju inte så bra. Ok, vissa sitter som en smäck men just idag tror jag nästan inte ngn satt bra.
Men bara nöta på. Däremot funkar andningen bättre, inga problem med hålla luften i vändningen.


Ännu en dag gjort mot IM nästa år... imorgon är det planerat distans på trainer'n.

 

2014-11-06

2014-11-06 18:48   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Idag var det trainer'n på programmet. Och ett nytt pass som hämtats från tidningen Outside.


Tanken med passet är att leka med hög och låg kadens. Nyttigt pass!
Körde med 95 som hög kadens, och låg kadens låg mellan 70-75.
Höll detta hyfsat genom passet.


MEN den j-a programvaran stängde ner sig under passet så fick starta upp ett custompass för slutföra programmet. Ställde in sista delen på 41.42.
Men jävligt irriterande.
Samma gäller kadenssensorn som inte vill starta med en gång, samt att mitt Garmin pulsbälte inte är kompatibelt med Tacx.
Får nog investera i kadenssensor och pulsbälte från Tacx.


Imorgon kör vi simning, men mer av ett recoverypass!

 

2014-11-05

2014-11-05 21:05   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Idag var det simning på schemat.


När jag vaknade imorse dock var jag bra trött. Svårt att mobilsera krafter för att ta mig iväg till Ä'borg.
Så såsade bort nästan 10min innnan jag tog tag i mig. Men trött, japp!


Kör som vanligt inte efter någon speciellt program utan det är intervaller och distans blandat i passet.
Försöker alltmer lägga in voltvändningar i passen. Det går väl sådär men bättre och bättre.
Det som går bäst är nog att jag inte har några problem med andningen i själva volten utan det känns ganska tryggt.


Idag testade jag en ny "fartlek". Körde F1, F2 och F3 med 75m sammansatt frisim. Drog till med några voltisar och det kändes helt ok.


Imorgon är det trainer'n som gäller.

 

2014-01-02: Dagarna efter Sylvesterloppet...

2014-01-02 21:34   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Var väldigt stel i vaderna dagen efter, och några dagar till.
Med facit i hand skulle jag kört stretching och massage men blev inget med det.


För skona vaderna valde jag MTB'n idag. Lite tidspress även denna gång på cykeln. Tänkte igår att jag skulle försöka samla ca 50km men blev ändå 40km. Och vädret var inte bland det bättre men gillar ju när vädret är lite kasst. Gillar ju förstås även när vädret är superb. Men tron är väl att detta bygger pannben *s*.


Körde Sikhallssträckan och tog två varv runt Sikhall. Fick då köra långa backen två gånger, och testade med tung kadens. Men fortfarande sitta på cykel'n. Kändes bra och är kul!


Bra pass!


Efteråt bio och fika med lilla Elsa och frugan. Sen handling och målet att se kvartsfinalen i juniorkronorna.

 

2013-12-31: Sylvesterloppet 2013 Vänersborg

2014-01-02 21:26   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Bestämde mig sent på kvällen dagen före för att delta. Hade inga ambitioner gällande måltid men ville väl hamna runt 4:45-tempo. Kändes som en gräns som kanske och borde vara nåbar.


Hade dessutom lagt på mig en del julkilon, ca 2-3 kg tyngre. Gjorde ju inte saken bättre för få bra tid. Men träningen har fungerat på bra under lång tid. Dagen före blev det också ett pass på MTB'n, ca 3 mil, men kände väl inte att detta påverkade ngt faktiskt, eller ?!?


Funderade också på att cykla till Vänersborg då sträckan inte är så ansträngande och dessutom har jag ju ambitionen att samla träningstimmar inför "satsningen" för detta år. Drog iväg på morgonen, lite senare än tänkt, och med bil. När jag väl kom fram fick uppvärmningstiden krympa ngt än tänkt.


Vädret var helt ok och körde 2XU thights och 2XU tröja, samt t-shirt + långtröja. På fötterna blev det Saucony A5. Allt för främja snabb löpning - och älskar dessa skorna. Dock efter lopp får vaderna lite smäll men bara att massera upp =)


På starten var jag inte så nervös som jag brukar vara, nästan lite mer avspänd. Funderade på var jag skulle stå? Längst fram, ingen ställde sig ju där ?!? Jo till slut kom "eliten" och ställde sig längst fram. Men jag ställde mig längst fram också, tillsammans med Anneli Hilmersson (ungdomsvän från förr i tiden) och Magnus Videll (klasskompis från gymnasiet). Kul att träffa dessa själar också!


Starten gick, och jag följde strömmen. Gick fortare än tänkt, nedåt 4:17-tempo. Men löpte på avspänt och hade en bra känsla. Men lite tidigt kanske att man skulle orka i detta tempo över 8km. Låg med ett gäng och tempot var ca dryga 4:30... kändes väldigt bra, för bra?


Gillade bansträckningen och med vinden i ryggen utefter strandkanten så kändes löpningen stark.
Satsade på att metodiskt passera flera löpare, men utan att ta i för mycket. Ville inte dra på mig stumma ben.


Efter ca 5-6 km mattades jag lite. Såg att tempot gick lite över 4:40... försökte hålla runt 4:30 men vågade inte riktigt. Istället kontroll på att löpa med framförvarande personer. Och där hängde jag med än. Bra draghjälp!


Sista kilometern kändes hur bra som helst och kunde trycka på i löpningen och avsluta med en bra spurt. Sista kilometern ned mot 4:16-tempo.


Efteråt väldigt nöjd, och med ett snittempo på ca 4:33-35, så var jag rätt nöjd med tävlingen.
Kul! Riktigt kul och nöjd att jag ställde upp.

 

Halvvägs till tävlingen Finalloppet

2011-10-14 08:47   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

För 4 veckor sen gjorde jag en helhjärtad satsning på Finalloppet. Tänkte att denna gång skall jag verkligen fokusera dels på löpningen, men också på kosten. Framför allt så skulle jag sköta min sömn, och därmed också undvika att gå upp och äta på nätterna. Japp, är en nattmänniska och alltid varit när det gäller att käka på nätterna.


Jag började skriva på gula post-it lappar vad jag ville nå fram till 5 november (då tävlingen går av stapeln). Som exempelvis "Sluta ät på nätterna!", "Nattplumpar" där jag noterar i fall jag varit uppe så jag ser det och inte gör det igen, "Viktstatistik", uppmaningar vad jag vill hålla för kilometertempo etc. Hela kylskåpet är täckt av dessa post-it lappar... =)


Hur har det gått då? Jo, faktiskt har jag fått en jättetändning på löpning! Helt underbart! Och det gäller alla pass, från lätt distans till tunga intervallpass. Kul, och det trodde jag inte när jag låg utslagen under 2 veckor i somras.


Var som sagt helt utslagen och orkade bl.a. inte röra mig mellan rummen utan helt slut. Var så trött på allt som hade med träning att göra och bestämde att jag skall köra igång sakta och säkert men helt utan tidskrav. Startade med detta efter ca. 2-3 veckor. Sen körde så i ca 1-2 månader, och det var jätteskönt. Drog 10km och sprang som sagt utan krav. 


Ok, nu när jag satsade på Finalloppet då, för ca 4 veckor sen så har allt gått bra. Vikten har minskat ifrån ca 94kg, till 90,2kg denna morgon. Löpningen har utvecklats och framför allt har jag fått till långpass, ca runt 18-20km. Trodde jag inte i somras men helt underbart att springa dessa sträckor. 


Och idag står det Fartlek på schemat, skall bli kul som fan att få ta ut sig. Valt en sträckning på ca 2km, som innehåller 2 rejäla stigningar över järnvägsbroar (200m + 300m backe), samt köra 2 etapper med flacklöpning (100m, samt 400m)


I alla fall, sketkul! Efter Finalloppet skall jag ebba ut lite i träningsmängd och börja skönlöpa igen. Men då blir det längre sträckor än 10km =)

 

Motivation

2011-09-27 20:29   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 1 kommentar   Images 0 Images Small_addthisDel

... nu har det gått ett tag sedan kollapsen i somras och jag har arbetat försiktigt framåt, och kört millöpningar samt styrka. Just styrka är ngt som har legat i bakvattnet när det gäller träningen. Inte prioriterat detta utan kört hårt på löpningen år efter år. Men just med styrkan känns det enormt bra. Sen har jag ju även anammat löpskolningsövningar vilket också känns superb.


Och ännu bättre känns det efter dagens pass. Kommer snart till det...


Förra veckan kom kollegan och tipsade om Finalloppet i Skatås. Jag kikade lite och fick världens tändvätska. Tack Björn förresten =). I alla fall, blev så taggad och fick sån lust för löpningen att jag blev som barn på nytt. Satte igenast igång och snickrade ihop ett träningsprogram. Använde Lidingöupplägget för 2:38 och omvandlade detta till Finalloppets distans 18,8km. Japp, valde den längsta, för ville som sagt ha en rejäl utmaning. Har också gått in hårt för att sköta kosten och skippade nattkäkandet. Funkar bättre och bättre. Fyllt hela utsida kylskåpsdörr med gula post-it lappar. Skrivit ett antal post-it lappar med mina mål för både löpning och kost. och det funkar som sagt väldigt bra och är ju enormt taggad just för jag har denna målbild.


Nu är jag inne på 2:a seriösa träningsveckan. Och idag stod det 6x1km på programmet. Var lite nervös för hur jag skulle orka hålla tempot. Men programmerade klockan på 4:40-tempo. Det var målet att försöka ligga runt där eller kanske runt 4:45-tempo men helst under 5-tempo.


Jag drog igång, och efter ca dryga 500-600 meter på första låg jag i 4-tempo. Oj gick det så bra. Tittade på klockan och drog ned tempot ngt och hamnade på 4,28 min/km. Wow, kändes ju precis som förr och speciellt som år 2009 när jag låg på dessa tider på 1km-intervaller. Det ännu mer positiva var att detta inte var enda intervallen runt denna tid, utan lyckades hålla alla 6 stycken inom just 4:30-tempo. I snitt hamnade faktiskt intervallerna på 4:29-tempo.


Helt otroligt, trodde jag inte skulle hamna runt dessa tider på denna sidan året i alla fall. Men nu är jag där, tänk vad ordet MOTIVATION kan göra.
Känner mig så grymt stark, och säkerligen är det styrketräningen/löpskolningen som bidraget.


Jääääääätteskönt!


 

 

Skippar träningen

2011-09-18 14:50   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

... eftersom halsen känns lite konstig o man har hostat hela natten... lite lätt hostning. Men spär inte på en skör kropp med träning utan vilar istället. Så kan man ju tänka nu under uppbyggnadsperiod, ett pass mer eller mindre spelar ju ingen roll. O rätt skönt faktiskt då man inte har ngn tävling i sikte på ett tag. Men längtar desto mer faktiskt att få tävla, men tar det sakta o säkert.

 

Oj va gott, nu börjar den där löpkänslan infinna sig =)

2011-09-02 23:01   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

... körde som vanligt ett pass utan krav. Bestämmer mig för vad jag skall göra under passets 2 första kilometrar. Men idag tänkte jag faktiskt att jag skulle testa det Nova78 skrev, nämligen springa snabbt men inte på för lång distans. Bestämde mig idag på arbetet att det får bli 3km. När jag sprang tänkte jag 4km men drog ner det till 3km.


Efter uppvärmningskilometrarna som gick väldigt bra, och hade bra puls också blev det några koordinationslopp på 3x80m. Sen huvudpasset = 3km snabbdistans. Gick ut lite hårdare än tidigare, tänkte lite åt bära eller brista. Gick suveränt på första 2km, men däremot mer kämp på avslutande kilometern. Men lyckades hålla mig runt ca 4.30-tempo o det var en skön känsla att se efter avslutat delmoment. Skönt!


Jag körde nedvarning, ca 4km och det kändes så bra. Skönt klipp i steget trots lite trötta ben. Känns att både löpskolningen och styrketräningen har gett utslag.


Nu blir det till att succesivt öka denna distans. Men ökar sakta, så nästa gång samma sträckning igen, men sen som sagt i steg.


Så nu faktiskt väldigt nöjd o längtar till nästa sånt pass, trots det var tufft. Men träning ger färdighet.


Dock får jag väl nu snart också tänka på vikten. Har lite övervikt, o ligger på ca 94-95 kg. Behöver ner nästan 10kg, då vore jag så nöjd. Och får passa på nu, när man inte ställer så höga krav på löpningen =)

 

Bota ont i nacken

2011-09-01 22:51   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

.... igår fick jag ont i nacken. Antar det är några kotor som dragits snett efter besöktet på F&S i onsdags. I alla fall, var det inte bättre i morse utan gick på dexofen för bota smärtan.


Och vanligtvis brukar jag besökta kiropraktor när jag har denna smärta i nacken. Inte denna gång! Nepp, jag anammade nämligen löpning för bota detta. Fick detta som en kommentar av HakanLarsson (gammal god Shapelinkare) för ett bra tag sedan. Tänkte först när han sa detta att detta kan väl inte funka! Men har provat ett par gånger, och det är klockrent. Det funkar! 


Nu när jag sitter här vid datorn har det onda har nästan släppt, kanske lite stel efteråt. Men smärtan är definitivt inte samma som tidigare.


Vet inte vad det är som gör det men man stöter väl en hel del mot backen, och kroppen arbetar sig varm o på ngt sätt lägger sig kotorna rätt igen.


Skönt i alla fall!

 
Side: Første | Forrige | 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | Næste | Sidste