Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

HakanLarsson Link Blog

ManHåkan Larsson, 48År

TriathlonLarssons blogg

- Vi tar det som det kommer...

.Recension skor

AddthisDel   FeedRSS feed  

Jag tänkte att det kanske kan vara intressant att veta vad "vanliga" amatörer tycker om sina skor. Ni får mer än gärna skriva in era omdömen om era favoritdojor som "svar" på denna blogg. Garanterat fritt från skotillverkares mutor.


Mitt betygssystem.


5 = Mycket prisvärd och bra
4 = Prisvärd och bra
3 = Bra
2 = Inte prisvärd
1 = Dålig


New Balance 904 (280g): Min nya favoritsko. Testade den inför säsongen 2010 och fastnade direkt. Det är en lätt och fin sko. Dämpningen är perfekt. Varken för hård, eller för mjuk. Jag har faktiskt aldrig sprungit med en sko med bättre löpkänsla. Den är smal och fin i lästen, vilket gör löpkänslan ännu högre. Enda lilla nackdelen jag hittat är att sulan är utpräglat gjord för astfaltlöpning. Den är rätt slät, så springer man på blöta höststigar så är fästet inte det bästa.


Jag har ännu inte testat hur slit-tålig den är, så det återstår att se. Inte minst för oss som ligger på +80kg. Men även om den håller några mil mindre än exempelvis Asics DS Trainer, så uppväger den positiva löpkänslan slitstyrkan. 904 är ju dessutom 200kr billigare, så kostnaden per kilometer borde inte bli högre.


Pris: 1.300kr
Betyg: 5


------------


Asics DS trainer (287g): Detta är en av mina favoritskor. Dessa kan jag köra mycket mängd i utan att bli skadad. En mycket lätt tränignssko, med enormt fin löpkänsla. Nästan i klass med en renodlad tävlingssko. Den är smal och fin i lästen, vilket jag uppskattar. Den klarar av lätt pronering, tack vare en pronationskil. Tyvärr är årets modell tyngre än föregående. Den har dessutom blivit på tok för dyr.


Det är absolut inte en hård sko, men den kan av den ovane upplevas lite stum. Detta förhöjer visserligen löpkänslan, men en stum sko kräver samtidigt lite mer "aktiv" löpning. Å andra sidan gör en stum sko att hjärnan automatiskt försöker kompensera stötarna genom att justera löpsteget. Istället för att landa tungt på hälen, går man upp mer på fotbladet. En positiv bi-effekt av detta är att steget blir mer energi-effektivt och farten högre. Det är i alla fall min erfarenhet.


Jag tycker att skon är lite för dyr, för att få toppbetyg. Dessutom pajade bak-kappan efter bara två månaders löpning, men det fixade jag med sån där vit bred sporttejp.


Pris: 1500kr
Betyg: 4

------------


Adidas Adizero PR (110g): En fantastiskt lätt tävlingssko för lite kortare distanser. Den har enormt fin löpkänsla. Dock så är den odämpad, så löpsteget bör vara lätt (gärna framfotalöpning). Jag har fyllt igen hålen under skorna med ett tunt lager silikon, eftersom det fastnar grus där annars.


Pris: 1100kr
Betyg: 4


------------


Asics DS racer (203g): En mycket skön tävlingssko. Den är lätt och förvånansvärt stabil. Dämpningen är alldeles tillräcklig för tävlingar upp till 42km, även för mig som väger 85kg. Jag har även tränat endel distanslöpning i dem, men då nöts de ganska fort. Spara dem istället till speciella tillfällen som kräver lite extra inspiration och glädje, som tävlingar och intervallträning! Helt klart prisvärd!

Pris: 1100kr
Betyg: 4

------------


Asics gel-Noosa tri 25th (265g): En svårplacerad sko. Den är mjuk, lätt och skön. Den är inte så högt bygd i hälen, att den även lämpar sig bra för framfotalöpning. Dock kanske en aning för mjuk och "sladdrig" i min smak. Och använder man de medföljande elastiska skosnörena, får jag lite ont i foten. Kanske en vanesak, men jag föredrar vanliga skosnören. En intressant detalj för triathleter är att det går att springa utan sockar. Ett stort minus måste jag dock ge till de tre stora lufthålen i sulan, vilket gör dojan omöjlig att springa i när det är blött och kallt ute. Jag löste helt enkelt detta genom att fylla hålen med silikon. Utan silikon får dojan en 2:a, men med silikon ger jag dem en 3:a.

Pris: 1300
Betyg 3.


------------

Asics 1000-serien (354g): En stabil, slitstark och prisvärd träningssko (även om den för första ggn kostar mer än 1000kr). Den har lagom dämpning, men själva skon ger inte samma löpglädje som DS trainer, eftersom det blivit lite för tung. Trots det är den en av mina favoriter, mycket tack vare priset.

Pris: 1100kr
Betyg: 3

------------

Asics 2000-serien (336g): En mycket stabil och väldämpad sko. Pronerar man är detta det självklara valet! Denna sko har jag haft under många år och den sko jag sprungit flest mil med. Tyvärr har den blivit lite för dyr under senare år, för att fortfarande vara en av mina favoriter.

Pris: 1400kr
Betyg: 3 (för dem som pronerar relativt mycket)

------------

Asics Trabuco (372g): En terrängsko, som fyller sitt syfte. Den har ingen direkt löpglädje, men är bra när man springer vid sidan om vägar och stigar. Att den är relativt vattentät uppskattas framförallt på hösten, vintern och våren då det är kallt och surt i terrängen. Jag tycker att priset är ganska ok.

Pris: 1200kr
Betyg: 3

----------


Asics Kayano (370g):
Låt mig säga det direkt: Denna sko är på tok för dyr om man köper den i Sverige (1800kr). Jag köpte dock mina på en resa i USA, vilket gjorde den överkomlig (motsv. 1000kr). Det är en mycket stabil och mjuk sko, med fantastisk löpkänsla. Jag köpte dem när jag hade dragit på mig löparknä och jag är övertygad om att dessa skor bidrog till min snabba rehabilitering. Det största minuset, förutom priset, är att de nöts oerhört fort. Efter 4 månader var mina helt slut. De sjönk liksom ihop och började luta inåt. En sko för 1.800kr ska inte sjunka ihop så fort, vilket tyvärr drar ner betyget rejält.


Jag ser detta främst som en "rehabb-sko", eller en sko för lite tyngre löpare. För friska löpare under 80kg rekommenderar jag stummare skor.

Pris: 1800kr
Betyg: 2 (för rehabb är den dock prisvärd)

------------

New Balance 1223: En hård, tung och slitstark sko utan löpglädje eller löpkänsla. Jag fick problem med fotlederna i dessa skor. Helt klart den sämsta skon jag någonsin haft.

Pris: 1500kr
Betyg: 1

 
Written 795 weeks ago