Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

HakanLarsson Link Blog

ManHåkan Larsson, 48År

TriathlonLarssons blogg

- Vi tar det som det kommer...

AddthisDel   FeedRSS feed

Side: Første | Forrige | 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | Næste | Sidste

aquathlon

2014-07-14 20:01   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 1 kommentar   Images 0 Images Small_addthisDel

Puh. Igår körde jag min första tävling på 6 år. En Aquathlon över 2km simning och 21km löpning. Har ju inte tränat något speciellt sedan vi fick barn för 6+ år sedan, men jösses så skoj det var. Har verkligen saknat känslan när man tävlar. Jag höll mig till bröstsim, så fort gick det inte. Löpningen gick inte heller snabbt, men var dock riktigt skoj. I augusti kommer tredje barnet, men jag ska nog ändå köra Lidingö Triathlon ändå. Fick lite blodad tand... :)

 

Träning för barn och unga

2014-03-06 11:21   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 1 kommentar   Images 1 Image Small_addthisDel

Jag har nu läst Michail Tonkonogi bol: "fysisk träning för barn och ungdom". Här är mina minnesanteckingar för "pre-pubertala barn", alltså ca 7-12 år. Fö. väldigt bra bok, alla ungdomstränare borde läsa den.


 


Generella kommentarer


• Allsidig och lekfull fysisk aktivitet en förutsättning för fysiska, psykiska och social utveckling.


• Träningen syftar till att barnen ska kunna nå sina högsta möjliga prestationer, allt annat är ojust mot barnet.


• Alla förmågor ska tränas, även sådana som inte är betydelsefulla för aktuell gren (man vet nämligen inte vilken gren/sport barnen i framtiden kommer fastna för).


• Träningen ska bedrivas i form av lek, men detta får förstås inte gå ut över träningens innehåll. Leken ska anpassas för att passa barnens träningsbehov för aktuell ålder.


• Barn hoppar av idrotten när de inte längre tycker att det är glädjefyllt att idrotta – och det är inte glädjefyllt om man inte utvecklas.


• Den främsta orsaken till skador är felaktig träning som inte tar hänsyn till barnens förutsättning.


Uppvärmning


• Öka långsamt. Övningar i kroppshållning som övergår andra aktiviteter.


Kondition (central och lokal kondition, dvs. hjärta och muskler)


• Barn tolererar distanspass väldigt dåligt, pga. nervprocesser, blir uttråkade, låga blodsockerhalter, hjärtats volym i förhållande till blodkärl etc. 


• Högintensiv intervallträning fungerar bäst för barn. Det är så de rör sig naturligt. Den kan utföras genom hinderbanor, stafetter osv. Empiriskt har följande gett bäst resultat: 7x30 sekunder ”all out” vila 2:45. Eller fyra olika övningar 10x10 sekunder vila 10 sekunder. Eller fyra övningar 5x20 sek vila 20 (se ex. nästa sida).


• Barn har en förbluffande träningsbarhet på den anaeroba (muskelkondition) sidan. Denna träning bedrivs också enl. ovan. Anaerob träning är dock gren/muskelspecifik, dvs. simintervaller ger inte bättre reslutat i löpning.


• ”Kom alla små kycklingar” är ett exempel på bra anaerob träning.


Styrketräning


• Styrketräning är viktigt för att förhindra skador längre fram, inte minst för tjejer. 


• Styrka är nödvändigt för att barn ska kunna lära sig rätt rörelseteknik.


• Man kan uppnå signifikant effekt. Men även om man kan se viss ökning i muskelmassan, är den stora effekten förbättrat samarbete i nervsystemet.


• Man ska inte bedriva statisk styrketräning (dvs. ”plankan” motsv. går bort). 


• 8-12 övningar för olika muskelgrupper. 1-2 set 12-15 rep. 


• Fokus ligger på rätt teknik. Därefter kan belastning ökas.


• Träna stora muskelgrupper och fullständigt rörelseomfång (basövningar).


• Variera med koordination-, balans- och konditionsträning.


• Ett exempel kan vara ”små kalvar” eller ”tuppfäktning”. Använd fantasin.


• Upprepa leken 3-4 gånger med några minuter vila mellan.


Koordination


• Små barn har relativt dålig koordination, men under den prepubertala fasen lärs 90% av alla rörelsemönster in.


• Variera specifika parametrar, som kraft eller hastighet på en given signal.


• Variera sätt att utföra rörelser (springa framåt, bakåt, sidan, hoppa, zick-zack osv.).


Reaktionsförmåga


• Det är väldigt viktigt att tränare inte missar åldern 7-12 år för att utveckla snabbheten. Den största förbättringen sker i unga år.


• Reaktionen är dock till 75% genetisk, men kan förbättras med träning ca 0,1-0,2 sek.


• Man kan öva snabbhet genom reaktions- och spurtlekar så som ”snipp och snapp”, ”hajen kommer” och ”kom alla mina kycklingar”, samt starta och stanna på en signal.


• Begränsa inte övningarna till snabbhet, även övningar under max är effektiva. 


Rörelse/stretch


• Övningsarsenalen för rörlighetsträning för barn involverar passiva, aktiva, statiska, dynamiska, belastade, obelastade övningar osv. Det vetenskapliga underlaget är dock i nuläget otillräckligt för att ange exakt antal rörelser, repetitioner, intensitet osv. 


Tävling


• Att maximera tävlingsprestationer är det bästa sättet att misslyckas med att ta fram en duktig idrottare. De egenskaper som krävs att vinna på barnnivå, är något helt annat än vad som krävs på seniornivå.


• Det är dock inte tävlandet i sig som är problemet, utan sättet att bedriva tävlingsverksamhet. Tävlandet är ett naturligt beteende. Att förlora kan vara minst lika lärorikt som att vinna. Dela inte ut tröstmedaljer, det är en underskattning av barnets kognitiva förmåga. Det är i stället variation i tävlandet som är lösningen. Låt barnen tävla mycket och ofta, men använd fantasin och gör tävlandet variationsrikt så att varje barn får uppleva den magiska vinnarkänslan. Ändra regler och övningar. Låt barnen tävla i mångkampskaraktär uppbyggda på enkla idrottsliga grundformer (stafetter, hinderbanor, variera snabbhet, smidighet, styrka, reaktionssnabbhet etc.).


 

 

Attached images

Ed60e1991593c4ee2a620a86ebb7b2a4
 

Tränare för tureberg!

2014-02-21 10:39   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Förra söndagen var jag på tränarutbildning på Tureberg Friidrott. Det är en fantastisk klubb, måste jag säga. Så långt bort från fotbollens grymtanden som man bara kan komma. De betonar verkligen lek, och att man utgår från barnen. Att jogga under uppvärmningen, gör man inte. Istället leker man kull. Och kids gillar ju inte att stå å vänta på ett led innan en övning, så istället lägger man till ett extra moment däremellan. Och dessutom har man ganska måttfullt med träning och uppmanar att barnen samtidigt ska hålla på med andra idrotter. 


Och trots allt detta, eller kanske just på grund av detta, fostrar Tureberg bland de bästa friidrottrna i Sverige. Kajsa Bergkvist osv. Det känns väldigt roligt att vara med i detta. Nu är jag visserligen bara tränare för barn födda 2007, alltså däribland min dotter. Men likväl. Det känns verkligen som jag hittat rätt. Otroligt seriösa tränarutblidningar osv. Wow. 


Sen ska jag försöka få kidsen att inte bara träna på sollentunavallen, eller för att citera Gunder Hägg (1946):


"Träningen skall förläggas till den friska skogsstigen. Där kan du glida fram utan att så mycket tänka på själva löpningen som att desto mer glädjas att få spänna ut i Guds fria och vackra natur. Där möter dig ett motlut som automatiskt tvingar upp tempot, där följer en löpa utför och så slingrar sig stigen fram än på fullständigt plan mark, än på lätt kuperad, än är underlaget det porösa barrets, än den sviktande mossans, än ligger en sten i vägen, än hejar dig något annat och allt detta gör att andra ting än själva löpningen upptager din tanke; och allt detta tillsammans gör att du bara flyter fram i ett lekande löst steg utan att offra någon kraft eller att ge något av gnistan, men väl stärker du dessa bägge faktorer, ty det är roligt att löpa. Verkligen roligt."


 


:)

 

Dottarns första tävling

2014-02-10 11:33   Pepps 2 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 1 Image Small_addthisDel

Igår körde Isola sin första simtävling. 25m bröst. Man är ju så stolt som far. Hade ju väntat mig värsta leendet när hon kom imål. Men hon var inte nöjd. Det var ju en grabb som kom före i heatet. Att hon var yngst och att han var typ 20cm längre, tog hon inte med i beräkningen. Hehe... Mmmm... Känner igen mig själv... Det är ju i grunden en väldigt god egenskap.


Tiden blev 53:62.


Men på kvällen, med lite distans, var hon rätt nöjd ändå... :)

 

Attached images

459f197d9c7e21539e15eb5055e6ca89
 

Long time...

2014-02-05 22:45   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 5 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Det tog väl 10 min innan jag hittade blogg-funktionen. Men hej hej, kul att se endel gamla ansikten. Dottern har nu vuxit upp och börjat träna osv. så jag tänke att man kanske skulle börja skriva några rader om det. Kanske. Själv kör jag inte så mycket. Har anmält mig till en Aquathon tävling denna sommar, 2km simning följt av 21km löpning. Det är väl uuuuungefär vad ett gammalt triathonhjärta orkar... ;)


 


NÅ, som sagt. Kul att titta förbi !!

 

Första simpasset sedan 2008 avklarat !!

2012-09-09 20:16   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 5 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Idag körde jag första simpasset på ... tja ... sen jag skadade mig 2008. Har tänkt mycket på den där skadan. Började egentligen med att jag en vecka före Ironman 2008 skulle på en svensexa. Skulle ta det lugnt, men så blev det inte. Vi körde paint-ball och jag smällde i vänster knä när jag gick ner i knästående. Fick ont, och kände sedan av det under avslutande maran.


Tänkte vila, och det gick hyfsat. Simmade och det gick bra. Skadan fanns dock kvar. Jag hade inte tänkt köra någon löpning, men så ringde Wagge och frågade om jag skulle köra Sala 1/2 Ironman och jag ville inte vara en bangare, så jag körde. Typ det dummaste jag gjort i mitt liv. Gjorde riktigt ont under löpningen och sedan gick skadan inte till sig på ett år.


Sen rann träningen lixom ut i sanden.


Men nu är man, tack vare Hilda Ralsmark, på banan igen. Och det känns faktikst skönt. Idag simmade jag som sagt. Kändes tekniskt bra, men shit vad trött jag blev. Simmade kanske 1000m men orkade knappt mot slutet.


Innan simningen hade jag varit och kutat. Först 5km uppvärmning, sen körde jag 4x1000m löpning på sollentuna vallen. Höll mig inom pulszon 4, dvs. strax över tröskeltempo.


Kändes riktigt bra.

 

Garmin Vector Wattmätare

2012-09-04 23:54   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 9 kommentarer   Images 1 Image Small_addthisDel

Alltså, fördelen med att ha haft ett låååångt uppehåll, är att man kommer tillbaka till en värld full med häftiga manicker, som inte fanns när man slutade. Eller vad sägs om Garmin Vector Wattmätare? Fungerar till min Garmin Edge 705, även om jag då får totala watt-uttaget och inte watt i dom enskilda pedalerna. Men den totala summan räcker gott och väl för mig.


Garmin Vector


Verkar dock inte ha kommit än... men till våren då jäklar!! :-)

 

Attached images

C75dbfd4b254208b99847ea3e36f2307
 

88,7k

2012-02-03 10:10   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Idag vägde jag mig in på 88,7kg, dvs. -1,6kg sen förra veckan. Najs najs. Och jag som tycker jag har syndat järnet!! :-)

 

Manne hjälper farsan lägga golv...

2012-02-02 12:58   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 1 kommentar   Images 0 Images Small_addthisDel

Hu, en vecka utan träning! Blir göjdat. Är mitt uppe i att renoverar lägenheten, plus att jag just blivit pappaledig. Men ikväll, då ska vädrets makter trotsas. Får bli ett hyfsat långpass. Längtar!!



 

 

90,3kg (-1,1)

2012-01-26 07:53   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 3 kommentarer   Images 0 Images Small_addthisDel

Invägning. 90,3kg. -1,1kg sen förra veckan. Så sätter vi upp 89,9kg som mål till nästa torsdag.


Tjohooo !!

 
Side: Første | Forrige | 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | Næste | Sidste