Logo

Log ind

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

danielfrilans Link Blog

ManDaniel Becker, 47År, Vaxholm, Sverige

Riotrun

Löpning, sim, yoga och massa ultra i terrängen

Sthlm maraton del tre avslutningen....

AddthisDel   FeedRSS feed  

 


STHLM Maraton avslutningen.


 


… efter att ha vrålat och vinkat vilt till min käresta vid tullhus två på skeppsbron, glider jag upp mot slussen. Tiderna på tre milspasseringen gjorde mig föga uppdaterad, att kika på klockan eller armbandet kändes inte intressant. Att låta kroppen bestämma farten, var det enda alternativet just nu. Vaderna och låren började trilskas lite men bara lite trötta. Den mentala viljan var det definitivt inget problem med. Inga större tendenser till att tappa fart, fortsatt stort fokus mot buljongen som jag missade förra året. Kanon med lite mera salt och matsmak i munnen, tänker jag och matar på.


 


Passerar löpare efter löpare. Kroppen och motorn-inombords mullrar av lust och både magnesium och salttabletterna har funkat kanon så här långt in i loppet, även vattnet som tillförts har var i lagom doser. Har tidigare haft tendenser att träna och druckit för mkt vatten, vilket resulterat i saltbrist och annan energitapp i slutet av tävlingar. Jag ser buljongskylten och lägger mig till vänster och smyger mig in och sveper två muggar joggande.


 


På Södermälarstrand som jag nöt flertalet varv under vintern får jag igen syn på en blåkläddlöpare med den gröna 3:45 flaggan på ryggen. Äntligen, där är han från första varvet. Nu har jag en rygg att slå följe på. Jag nöter på mot långholmen men han verkar hålla ett bestämt 5:20 tempo. Jag börja nu känna farten på en höft och ligger på för att ro hem min negativa split. Jag kortar av steget upp mot västerbron och njuter av publiken som gapar och hejar påtagligt mera frekvent än på första varvet. Uppe på västerbron börjar jag närma mig norrmannen med grön flaggan på ryggen. Jag börjar samtal med honom och jag får ny energi, och kanske han oxå. Han säger att ha tror sig kunna avsluta denna drabbning på 3:49 lyckas jag utröna av hans bokmål/nynorsk. Jag har fint driv uppför trots något trötta lår lämnar jag norrmannen som vinkar och fokuserar.


 


Nerför västerbron får jag uppfarten något och stampar igenom kurvan vid rålis. Är frusen och varm på samma gång och börjar blicka mot mittremsan där Jens Sahlström skall stå och heja. Jag matar på fram till vätskan och plötsligt ser jag honom stå och gapa.


 


”Du har en bra tid på G, nu.”


”Lite seg i benen måste öka vidare nu, tack tack” (hasplar jag ur mig)


 


Hm, kunde känna en viss besvikelse i hans röst, eller hade jag blivit så väl ofokuserad nu? Jag tvivlar inte en sekund att perset skall åka lång väg denna vackra och mulna lördag i huvudstaden. Skorna funkar kalas, fötterna känns kanon trots över 34 km löpning på detta luriga underlag. Äntligen rätt skoval. Puh.


 


Citat från vägsträckningen av norrmälarstrand:


 


Längst bort tronar Ragnar Östbergs juvelstycke till Stadshus. Det byggdes med omsorg. Tegelstenarna är handgjorda kopior av de stenar som det nedbrunna slottet Tre Kronor byggdes med. De Tre Kronorna, Stockholms symbol, pryder också Stadshustornets topp.”


 


Jag grubblar vidare lite på Jens ordval, jag hade räknat fel mina passertider, allt detta kanske hans något vaga peppande ord. Men jag vet vilken löpstjärna och entusiast han är och han om någon vet vad som krävs. Han har vad jag vet inte sprungit en mara men han har klart flera andra HM i benen.


 


Nu hägrar snart colan vid stadshuset. Jag känner att vinden från Mälaren kyler friskt på min rygg, jag bestämmer mig att ta en kort paus vid denna kontroll för att verkligen få i mig maximalt men denna sockersöta dryck. Totalt utan kolsyra blir jag lite överraskad men ack så effektivt. Klistret under fötterna berör mig föga då jag nöter vidare mot vasagatan.


 


Fortfarande utan större svackor mosar jag vidare steg för steg, meter för meter, kilometer efter kilometer. Under tunneln och vidare upp mot centralen testar jag jag en lite fartökning, hamnstringarna grinar nu lite illa. Men ingen skavank, ingen skada. Bara ren och skär trötthet av asfaltsmanglandet, börjar benen bli lite trumpna. Men hjärtat, hjärnan och målbilden är som fastgjuten på näthinnan. Nu är det så pass kort bit kvar så nu gäller det att bita ihop. Skarorna med löpare blir lite glesare och jag mosar på. Behovet att kissa har försvunnit och jag kommer kunna hålla ihop nu JÄVLAR gäller det att hålla fart och inte mattas.


 


Jag funderar på dextrosolstoppet vid vasaparken, hur skall jag ta mig an denna möjlighet. Jag gläds av blåorkestern under tunneln vid Arla. Och leker kompositör åt den kvinnliga kören utanför Razmala, en indier på Torsgatan. Jag tar en näver dextrosol i handen och avvaktar vattendepån i slutet av vasaparken. Mosar en i munnen och en mugg vatten. Hinner även doppa min keps i vattenbehållarna mitt på Odengatan. Jag växlar upp tempot mot att hitta en bra spurtfart men med dock lite förlångt kvar för att tokspurta.


 


Citat ”På vår högra sida ståtar Gunnar Asplunds Stadsbibliotek, en världsberömd byggnad som markerar slutpunkten på den klassicistiska epoken. Cylindertoppen på den rektangulära roten påminner om barns lek med klossar!”


 


I backen ner mot Sveavägen har jag bra tryck i benen, värken i vader och lår börjar släppa och jag upptäcker Mikael Forström som flyter fram i en rosa kreation. Jag på kallar hans uppmärksamhet men märker att min fart och rörelse framåt inte vill stanna upp så jag vinkar och ylar att vi talas vid senare. Mitt avslutande ryck har inletts och jag skymtar fyra milsmarkeringen och dundrar över den, får syn på en team skavsåret linne som verkar hålla bra fart. Jag biter mig fast och inser snart att det är en grek och inte alls en Skavsåretlöpare.


 


Finska visor och nubbar ylar stolt ovanför humlegården. Nu börjar det bli trångt på banan. Jag svänger upp och ser tornet på stadion och ökar tempot lite till utan att kroppen sviker mig. Äntligen ett fartbesked igen. Blir lite trängd på Sturegatan men listar mig förbi på högerflanken. Jag ser en litet finskt supporter team som vinkar med olika geler i händerna, jag får lust att vika av och ryka till mig dessa trots att jag vet att min mage inte funkar med sådant i munnen och magen. Men den tanken bara far förbi. Jag tar några längre kliv upp på skvallervägen, och tänker att nu gäller det att bita ihop en gång för alla.


 


Matar mig förbi ett par löpare till och svänger in på långsidan av stadion och håller vänster sidan. Skymtar GIH-badet bakom träden, men ha inte tid att tänka på min hemarena inom simning för nu gäller det att hitta in på stadion och få en fint spår. Väl inne på arenan, blir jag så där rysligt glad och får gåshud av allt tjo och tjim. Jag slalom löper inne på banan som har besök av otaliga löpare. Jag avslutar starkt och snäpper av klockan och glänser till med 3:48:45. GÖTT. Äntligen, min plan och strategi höll.


 


Jag vinglar bort till medaljbordet och inser att jag är stel, men inte i samma skala som för året. Så grymt nöjd och fryntlig minglar ut genom stadion och talar med lite bekanta ansikten. Peter Nilsson ser jag antagit denna utmaning men aqua socks på fötterna. Galet imponerande.


 


En reflektion vad det beträffar negativ-split som var dagens upplägg, bygger självförtroende. I synnerhet efter tre mil då flertalet börjar vackla i tempo och ork. Att öppna hårt och i rätt tempo, anser jag vara överskattat, men bevisa gärna motsatsen nedan i kommentarsfältet.


 


Att öppna i ett lagom tempo är det inga problem för mig i synnerhet ifall det är tiotusentals andra ut med banan. Att sedan öka efter halvasträckan då det börjar tunnas ut, kändes helt rätt för mig denna dag. Några nycklar till en bättre insats i år är flertalet långpass över 30 km, mindre vatten (beroende på väder), mentalt fokus och att jag höll mig till planen som jag satt upp innan start. Målet var att landa mellan 3:45-3:49.


 


Frågan är nu är du nöjd med din insats? Vilken analys lägger du på din insats?


 


Tack för att ni läste och reflekter gärna nedan.


 

 

Attached images

39b04f100778c66d3bbc9c32d6a93f65 D326a1e6aee32531126469008bd32638
 
Written 474 weeks ago
32247 474 weeks ago

Nova78

Underbar läsning. Du har pinat mig lite med att göra tre delar av berättelsen.

Jag har försökt få till en negativ split vid flera olika tävlingar på olika längder, men har dock bara lyckats vid en enda tävling (en halvmara som förövrigt fortfarande är mitt pers på den distansen). När jag läser din text blir jag bara ännu mer övertygad om att jag måste försöka mig på denna taktik vid fler tillfällen.

Grattis än en gång till en stor prestation!
1d57978b05731eacef7c264b35db5d6b8d474ea3da8c35986d653488ae2b16d3 474 weeks ago

danielfrilans

Tack Nova. Alla gång jag testat denna taktik, har jag lyckast, dock alldelles för få hittitills, men mer kommer. Eftersom jag är trögstartad och har en bra avslutning måste jag slipa på denna plan på framtida lopp. Kul att du läste och lycka till med din fortsatta träning och tävlande. Våga testa!!!