Ladda ner våra appar!

App_store_129

Android_app_on_play_logo_small
Picture?width
  • Sidor

  • Det finns inga sidor

aleckan Link Blogg

ManAlexander Engvall, 35år, Huddinge, Sverige

Aleckans blogg

...längdskidor, landsvägscykling och lite annat skojsigt

Tre Berg, tävlingsklass med sverigeeliten

Att det här loppet skulle bli tufft det visste jag redan innan, och det visade sig bli precis så slititgt som jag trodde. Ställde för första ggn upp i tävlingsklass på ett större lopp och på plats fanns den svenska eliten med bland annat svenka mästaren Gingsjö, Vetterhall och Michael Olsson. Ett flertal Continentallag med mycket starka åkare som vi visste redan innan bestämt sig för att köra skiten ur oss elitmotionärer som tror vi kan cykla.Direkt på start, egentligen redan innan km 0, så satte master-bilen upp farten till 50kmh. Det var att gå från ouppvärmd till 90%+ i puls på ett par minuter. Klungan blev direkt till ett led i kantvinden och man fick slita hårt för att bara hänga med. Efter bara någon km märkte jag hur det sprack av ett par cyklar bak, dvs redan sist i klungan, kul... Försöke förbättra positionen lite och tog mig upp en bit i fältet, pulsen ville dock inte gå ner och jag kände att det här kommer inte fungera i längden. Efter 9km bestämde jag mig för att det är lika bra att släppa nu och hänga på klungan bakom ist som borde köra lite lugnare, sagt å gjort släppte jag av och trampade lugnare ett par minuter innan nästa gäng kom ikapp.

Nästa klunga dröjde inte länge och där fanns flera duktiga cyklister som blivit överrumplade av den tidiga splittringen. I den här gruppen hittade jag dock ett par fler SCKare i form av Robert och Daniel, jag hängde med gruppen till Falköping där dagens första berg kom i form av Mösseberg, en kort stigning på ca 1.5km med ett snitt på runt 7%. Den avslutades dock med en rejäl brant med lutning på upp till 19%, inte bra alls med min utväxling på 11-25 där bak å 39 på lilla klingan ifram.

Jag hade fått slita även med den andra gruppen fram till berget, kroppen kändes inte helt bra. Dagarna innan loppet hade jag haft en trött känsla i kroppen och på kvällen innan strulade magen en del och jag kände mig lite febrig. Väl på start var det bättre men jag märkte ju längre loppet gick att det här är inte min dag. På Mösseberg fick jag ta det lite lugnare uppför än vad jag normalt klarar och var bland de sista upp, täntke att det gör inget då det samlas ihop nedför ändå. Började nedförskörningen offensivt och var bra med gruppen i första sväng, bromsade till lite för hårt i blötan och fick lite sladd på bakdäcket. Instinktivt så började jag fega lite efter det och tappade ist för att ta ikapp utför, blev omkörd av alla som var bakom och tappade gruppen. Kvar blev även Robin som hängt med första klungan längre, men inte fixat backen i deras fart. Vi grupeprade oss med tre andra som oxå tappat klungan och försökte gå ikapp igen, tuggade på i ett par mil innan vi gav upp i vinden som nu bytts från med till mot när vi vände norrut. Vi väntade ist in nästa grupp som vi såg några hundra meter bakom och passade på att fylla på med energi.

Vi körde böljande och vackra vägar som slingrade sig fram genom terrängen, kroppen kändes sämre å sämre. Började må illa och få ont i magen, tankar om attt bryta började dyka upp. Men jag tog mig ändå med gruppen utan större problem, och tänkte att jag får ta min fart om det är så att det blir värre. Snart var vi vid andra berget för dagen, eller snanare en kulle i form av Billingen. Den stigningen var inte alls lika brant som den tidigare, och passade mig mycket bättre. 

Efter backen blev det en nerförskörning och lättåkt en längre sträcka. Vi blev omkörda av två mc och jag förstod att motionsklassen var på g ikapp, skönt tänkte jag, nu kan man bädda in sig i klungan och ta det lite lugnt. Mycket riktigt kom motion ikapp efter någon minut, och jag såg Alex igen som fladdrade av tävlingen strax innan mig. David rullade förbi och hälsade mig välkommen. Vi passerade snart fasta langningssträckan och jag fick mig en ny flaska av Sebastian i farten, fenomenalt fixat.

Efter langningen kom vi ut på Västgötaslätten. Nu skulle vi verkligen få veta att idag BLÅSER det, de nordliga vindarna var i normalt 7-8m/s och i byarna upp mot 15. Vinden kom rakt från höger och inte ett träd fanns i sikte att ta skydd bakom. Klungan stretchades ut som ett snöre längs vägens vänsterkant. Här var jag nära att släppa, en högersväng kom till slut som räddning och jag insåg att efter den kan man få vila lite då det blir motvind ist. Kroppen började ändå kännas bättre på något mystiskt sätt, jag cyklade å längtade lite efter Kinnekulle då vinden skulle ställa till mindre problem där och vägen in i mål sen. Innan den längre stigningen upp på berget var en kortare backe med vinden i ryggen och jag passade på att placera mig bättre. Efter följde en kort sträcka platt i motvind innan det bar ner nerför till Hällekis där den riktiga stigningen börjar. Klungan stretchades ut på nytt. Backen upp på Kinnekulle mjukstartar med ett par km i lätt lutning runt 4-5%, sen brantar den till och å på slutet i målbacken från SM förra året lutar det en bra bit över 10%. Jag placerade mig högt upp tidigt för att ha chans att tappa lite uppför, men lyckades hela backen hålla mig högt och nådde toppen som runt 6a i klungan. Kollade bak å märkte att här är ju ingen klunga längre, vi var runt 8 man som i princip gått loss.

Vi tryckte på nerför och en liten grupp bildades som samarbetade rätt bra. Vi såg att ytterliggare en liknande grupp låg en bit bakom och jagade. När vi vände norrut igen en bit ner slutade vår grupp fungera och de kom ikapp. Tillsammans började vi sedan samarbeta och tryckte på mot Skara. Strax innan vi kom in i Götene kom vi ikapp 2 från tävlingsklass som gick in i vår grupp, de snurrade runt ett par varv med oss och vilade sen drog de på en attack vid en rondell i Götene. Jag och en Valhall-kille hängde på och tillsammans körde vi sen ifrån gruppen och anslöt snart till en större grupp från tävlingsklass som låg å körde 2par efter att blivit avhängda. En väldigt behaglig grupp som lugnt å städat rullade fram i 38-40kmh i medvinden och småpratade. Vi gick in i den gruppen och körde sen med den in i mål. Cyklisterna från motionsklass såg vi inte mer och i mål var vi till slut ca 5min före.

Kroppen känndes verkligen mycket bättre sista 5milen av loppet och jag grämer mig lite att jag var så långsam nerför Mösseberg att jag tappade gruppen med RObert och Daniel där. I övrigt gjorde jag vad jag kunde, kroppen ville inte riktigt fungera så en 75eplats i en klunga med flera continentallag och elitcyklister känns helt ok. Nästa år vill jag komma tillbaka och hänga med längre.
 

 

Bilder

Dc5f10ca14ce263522e0dbb87fa05b52 Ff1c24894a4513c5dd8ab6fe9a7879d4
 
Skrivet för 141 veckor sedan
Aschbacher, Rex och Tomas_Hermansson har peppat detta
A7ed45163a73582c5d8c8b804428a864e2300e25faa7f9d438757e9dc602bfa9 141 veckor sedan

Staffan_Bergsten

Vilket jääääkla race.. Sjukt bra jobbat! :shock:
Picture?wid 141 veckor sedan

aleckan

Tack, hoppas på bättre känsla i kroppen kommande helg i Stockholm Velothon :)