Logo

Conectado

Conectarse automaticamente la proxima vez

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Konditionsträning

tränar jag tillräckligt?

Lock48

You must login to join this group. If you are not a member yet please register for free using the button below.

    AddthisCompartir   FeedRSS feed

User_female Josan

Page_code

Document tränar jag tillräckligt? escrito 22 de junio de 2005 10:36
4935 de: Lund
Posts: 21
Miembro: 4935
tja! jag heter josefin och jag gillar att springa, för då mår jag bra i kropp och själ. just nu jobbar jag i hemtjänsten, vilket innebär att jag cyklar ca 90 min varje arbetsdag (säkert ännu mer vissa dagar) så det är inte alltid jag pallar med att löpträna som jag gjort tidigare. på den tiden då det begav sig och jag gjorde milen på 40-45 min (det är inte länge sen, men om man jämför form då och nu så känns det som ljusår) sprang jag totalt ca 6 timmar i veckan mot idag ca 3-4 timmar i veckan. inte bra alls. frågan nu är, hur mycket tappar man i löpprestation när man tvingas ersätta löppassen med cykelpass på det här viset? det blir ju heller inga riktiga "pass" heller när jag jobbar eftersom jag trampar max 15 min i sträck. fast mjölksyraträning råder det ingen brist på kan jag iaf lova.. :) damn it's gott med digestivekex yeah

Deleted user

Page_code

Document escrito 22 de junio de 2005 11:35
Om man tittar på vilka egenskaper som löparen behöver så är det främst god aerob förmåga i benen och hög syresättning. Båda dessa egenskaperna fostras av cykling så om man skall crosstraina något för löpning så är det just cykling som är bland de bästa alternativet (längskidåkning och orientering brukar tillskrivas bättre egenskaper men är svårt kräver mer utrustning och planering). Om målet är milen på 45 minuter så räcker 3-4 timmars löpträning alldeles utomordentligt. Jag tränade inte mer löpträning än så inför Göteborgsvarvet och sprang det på 1.36 (förbättring av personbästa med 27 minuter). Endast marathonlöpare behöver kvantitet över kvalitet på löpträningen. Vi som springer halvmaror som längst kan med fördel träna kvalitativt istället. Om du har tid att träna endast cirka 3 timmar i veckan skulle jag dela upp dem enligt följande: Pass 1: Intervall träning Börja med 10 minuter i 14 km/h + 10 minuter i 10 km/h x 3 Allt eftersom du blir bättre tränad försök komma upp i 15km/h på hastighetssträckorna och kanske 12 km/h på de lägre. Totalt 60 minuter. Pass 2: Intervall + Backträning 15 minuter i 14 km/h + 10 minuter i 10 km/h fram till backen Maxfart upp för backen, lugnt tillbaka och vila 1-2 minuter. Upprepa detta i ungeär 20 minuter. Jogga sedan lugnt hem för att transportera ut mjölksyran ur benen. Totalt cirka 65 minuter. Pass 3: Distansträning Försök hitta en bana som är minst 11-13 km, alltså något längre än målbilden 10 km. Försök hålla samma tempo de första 10 kilometrarna och öka sedan något in i mål. Kör Coopertestet varje månad för att mäta kroppens utveckling (du hittar mer information om detta här på forumet). Spring milen i tävlingstempo en gång varannan månad och se hur du ligger i tid. Om du siktar på längre sträckor också (till exempel Göteborgsvarvet) öka distansträningen till 16 km och försök spring samma sträcka som tävlingen åtminstone 1 gång i kvartalet. Och sist men inte minst var uppmärksam på överträning och skador. Träningen får ju inte gå ut över jobbet som sätter bröd på bordet ;)

User HakanLarsson

Page_code

Document escrito 22 de junio de 2005 11:47
6061 de: Sollentuna
Posts: 1639
Miembro: 6061
Yo!! Du borde skicka denna fråga till triathletproffset "peppe". Han hänger på detta forum och vet vad han snackar om när det gäller cykel och löpning. Men var glad! Hur många har förmånen att träna 90 min under arbetstid - och få betalt för det? Det är en lyx att få träna och röra på kroppen under arbetstid!! :) //Håkke By the way: Vi går åter mot mörkare tider... Och vi har bara haft typ två varma sommardagar... Gah!! Vem kom på den urbota korkade idén att bosätta detta Guds-förgätna land?
Josantja! jag heter josefin och jag gillar att springa, för då mår jag bra i kropp och själ. just nu jobbar jag i hemtjänsten, vilket innebär att jag cyklar ca 90 min varje arbetsdag (säkert ännu mer vissa dagar) så det är inte alltid jag pallar med att löpträna som jag gjort tidigare. på den tiden då det begav sig och jag gjorde milen på 40-45 min (det är inte länge sen, men om man jämför form då och nu så känns det som ljusår) sprang jag totalt ca 6 timmar i veckan mot idag ca 3-4 timmar i veckan. inte bra alls. frågan nu är, hur mycket tappar man i löpprestation när man tvingas ersätta löppassen med cykelpass på det här viset? det blir ju heller inga riktiga "pass" heller när jag jobbar eftersom jag trampar max 15 min i sträck. fast mjölksyraträning råder det ingen brist på kan jag iaf lova.. :) damn it's gott med digestivekex yeah

User_female Josan

Page_code

Document escrito 22 de junio de 2005 14:53
4935 de: Lund
Posts: 21
Miembro: 4935
CremytosOm man tittar på vilka egenskaper som löparen behöver så är det främst god aerob förmåga i benen och hög syresättning. Båda dessa egenskaperna fostras av cykling så om man skall crosstraina något för löpning så är det just cykling som är bland de bästa alternativet (längskidåkning och orientering brukar tillskrivas bättre egenskaper men är svårt kräver mer utrustning och planering).
yeah! tack, det var fint att veta. vad snabbt jag kommer trampa uppför backarna hädanefter..
CremytosOm målet är milen på 45 minuter så räcker 3-4 timmars löpträning alldeles utomordentligt. Jag tränade inte mer löpträning än så inför Göteborgsvarvet och sprang det på 1.36 (förbättring av personbästa med 27 minuter). Endast marathonlöpare behöver kvantitet över kvalitet på löpträningen. Vi som springer halvmaror som längst kan med fördel träna kvalitativt istället. Om du har tid att träna endast cirka 3 timmar i veckan skulle jag dela upp dem enligt följande: Pass 1: Intervall träning Börja med 10 minuter i 14 km/h + 10 minuter i 10 km/h x 3 Allt eftersom du blir bättre tränad försök komma upp i 15km/h på hastighetssträckorna och kanske 12 km/h på de lägre. Totalt 60 minuter. Pass 2: Intervall + Backträning 15 minuter i 14 km/h + 10 minuter i 10 km/h fram till backen Maxfart upp för backen, lugnt tillbaka och vila 1-2 minuter. Upprepa detta i ungeär 20 minuter. Jogga sedan lugnt hem för att transportera ut mjölksyran ur benen. Totalt cirka 65 minuter. Pass 3: Distansträning Försök hitta en bana som är minst 11-13 km, alltså något längre än målbilden 10 km. Försök hålla samma tempo de första 10 kilometrarna och öka sedan något in i mål.
oo.. jag har hört detta om kvalitetsträning innan. jag försöker köra ett intervallpass och ett långpass varje vecka, men det blir lite si och så speciellt när man jobbar helg, då långpassen lämpligast utförs. ska skärpa mig. också skönt att höra att denna uppfattning var åt rätt håll.
CremytosOch sist men inte minst var uppmärksam på överträning och skador. Träningen får ju inte gå ut över jobbet som sätter bröd på bordet ;)
word. bättre att vänta med skadorna tills när man latar i skolan i höst och vädret ändå inte tillåter vettiga människor att vistas utomhus.

User_female Josan

Page_code

Document escrito 22 de junio de 2005 14:57
4935 de: Lund
Posts: 21
Miembro: 4935
HakanLarssonYo!! Du borde skicka denna fråga till triathletproffset "peppe". Han hänger på detta forum och vet vad han snackar om när det gäller cykel och löpning.
ska trakassera människan efter behov, tackar.
HakanLarssonMen var glad! Hur många har förmånen att träna 90 min under arbetstid - och få betalt för det? Det är en lyx att få träna och röra på kroppen under arbetstid!!
jag VET. en av anledningarna till att jag sökte jobbet. enda minuset är att det är rätt riskfyllt när man blir sjuk. en lätt förkylning utvecklades för typ en månad sen till en allvarlig luftvägskatarr som höll på att kväva mig i sömnen. ska lära mig att sjukskriva mig.
HakanLarssonBy the way: Vi går åter mot mörkare tider... Och vi har bara haft typ två varma sommardagar... Gah!! Vem kom på den urbota korkade idén att bosätta detta Guds-förgätna land?
mina föräldrar. jag hade faktiskt inget val. meeen, det är inte kört ännu. ska kontakta kubas ambassad om medborgarskap i veckan. sen är det enkel biljett och aaaaaahhh..

    AddthisCompartir   FeedRSS feed