Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

Sport

Hur sitter man på en cykel?

Lock48

You must login to join this group. If you are not a member yet please register for free using the button below.

    AddthisShare   FeedRSS feed

User_female viola

Page_code

Document Hur sitter man på en cykel? Written 27 August 2006 17:40
6299 From: Od
Posts: 13
member: 6299
Kanske en fånig och dum fråga. Men till mitt försvar får jag väl säga att jag är helt novis på det där med cyklar. Inte ens som barn var det något som jag sysslade med. Nu har jag köpt en ny mountainbike som jag försöker ställa in så att den blir skön att cykla på. Till saken hör att jag planerar att köra ett minitriathlon näste år (hur kunde jag komma på en så tokig idé...) och då vill jag ju kunna köra 2.5 mil utan att hela kroppen blir mörbultad. Jag har för mej att jag hört någonstans att höften ska vara i rak linje med.......ja vadå?. Ska knät vara sträckt eller lite böjt när man trampar ner. Ja, jag vet inte, det kanske finns några fler sådana där fina råd. Just nu sitter jag med ryggsmärtor som jag tror beror på mina cykelturer de n sista tiden. Det kan ju vara vanlig träningsvärk men förhoppningsvis kanske jag kan mildra det lite genom små justeringar på sadel eller styre. Hm, som sagt var, en fånig fråga kanske....:-)

User Tjarven

Page_code

Document Written 27 August 2006 18:37
B9dfa6bb55186410aa7d086d4ae693c42380e28399f54f26ea51d573733f6b59 From: Vänersborg
Posts: 253
member: 9004
Finns många sätt att ställa in på men få som är rätt. 1. I regel brukar man säga att när hälen är på pedalen ska benet vara helt sträckt mer eller mindre. Varför? Jo man belastar inte knäna på samma sätt om man sträcker helt ut benet vid trampningen. Sadeln ca vid höfthöjd bör det bli. 2. Sadelspetsen räknat i lod neråt brukar man utgå ligga någon stanns över 5cm bakom vervpartiet. Desto längre bak desto mer kraft får du. Kan jämföras att man oftast i uppförbacke glider bak på sadeln för att få mer kraft med bak musklerna (rumpan) 3. Styrhöjd och sadel kan man rimligen sätta 10cm höjdskillnad ungefär för att man inte ska ha för stor skillnad. Har man svinhög sadel mot styrets höjd är det lätt att man hänger över styret och blir trött i armar och axlar. Man måste kompromissa här låg profil lågt luftmotstånd, bekväm upprätthet mot högt luftmotstånd 4. Tänk som så här: Sitter du på cykeln så ska du känna en bra balans och lagom ligga över styret så att kraften inte blir påfrestande för armarna. 5. Armarna ha gärna lätt böjda då tar man upp stötarna bättre. 6. Försök att ha en kadens på 90-100 trampvarv i minuten. 100 tramp har visat sig ge högst verkningsgrad du återhämtar dig bättre och orkar mer använd växlarna och växla ner när kadensen blir för låg! 7. Mesta gäller som race cykling men borde vara liknande MTB antar jag?

User_female kattiws

Page_code

Document Written 28 August 2006 4:57
7073 From: Täby
Posts: 97
member: 7073
Inte mycket att lägga till Tjarvens utmärkta tips, utom att ryggsmärtorna kan bero på ovana att sitta framåtböjd och hålla i kroppen med magmusklerna, så var det iaf för mig i början. Ha ryggen rundad och spänn magen så blir det nog bättre. Lycka till!

User_female viola

Page_code

Document Tack... Written 28 August 2006 17:52
6299 From: Od
Posts: 13
member: 6299
...för dom råden. Idag har jag klippt gräset och skyfflat grus så jag har inte haft tid att cykla. Förhoppningsvis kan jag ta en tur i morgon och ev. göra en del justeringar.

    AddthisShare   FeedRSS feed