Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
2e967c13af0b02df76d263a81acde0ec7b9af3a17da4ff13d5adb6a9d560f1fe
  • Pages

  • No pages

viiva Link Blog

KvinnaViktoria Ivarsson, 48year

viiva's Blog

AddthisShare   FeedRSS feed

Page: First | Previous | 1 · 2 · 3 · 4 | Next | Last

Vila på semestern

2015-07-08 07:42   Pepps 1 Like   Speech_bubble 1 Comment   Images 0 Images Small_addthisShare

Äntligen semester i tre hela veckor! Skottland blir det för min del och förhoppningsvis kommer jag att få en vila som jag inte kan få här hemma. Jag har nämligen svårt att släppa alla måsten som finns i vardagen, något av ett kontrollfreak. Mental vila kan göra underverk för kroppen och detta i kombination med löpning, bergsklättring och vandring måste vara ett vinnande koncept.


Förutom det så har jag nu ätit lchf i 7 veckor. 3 kilo på vågen har det blivit vilket måste räknas som tämligen normalt för mig eftersom jag inte har så mycket övervikt. Det som däremot förundrar mig är hur bra jag mår allmänt. Jag är inte svullen i kroppen längre, känner mig slim över magen även fast jag inte riktigt är det, min hy har blivit mycket finare och jag får inte längre "matkoma" som jag alltid fick förr.


Jag äter inte helt strikt utan unnar mig jordgubbar med grädde, gott om bär i smoothien och ett glas vin titt som tätt. Dock avstår jag helt från all form av raffinerat socker (godis), allt som innehåller spannmål och jag undviker stärkelserika grönsaker även om jag åt sill och potatis på midsommar.


Jag tänker att ska jag unna mig något gott så ska det vara fruktansvärt gott och det enda jag stött på hittils är en pannacotta på en fin restaurang och några rutor mörk choklad. När man frågar sig om detta man ska äta verkligen är så gott? inser man att sällan så är fallet.


Jag har tränat mycket under några månader och min rygg säger nu ifrån lite, kanske för den ökade mängden. Dock tror jag det ger sig själv när jag åker bort. När jag kommer hem blir det nämligen sista långpasset före halvmaran Järvsötrail, vilken jag är grymt nervös för och är rädd att jag tagit mig vatten över huvudet då det är väldigt kuperat. Ska tala med min coach om lite mental förberedelse, hur får mig själv att inse att det är en utmaning på vägen och inte ett eldprov. 


15 Juli lyfts jag till nya dimensioner när jag på en bergstopp på Isle of Skye kommer att få en ring på mitt finger. Lycka och kärlek!


Önskar alla som läser en fin träningssommar!

 

LCHF vecka 4

2015-06-16 08:24   Pepps 1 Like   Speech_bubble 0 Comments   Images 0 Images Small_addthisShare

Nu har jag varit utan kolhydrater och snopet nog syns knappt något på vågen men det gör faktiskt inte så mycket efter som jag mår så mycket bättre.


Jag har blivit piggare, min kropp samlar inte på sig så mycket vatten och jag får inte "matkoma" varje gång efter jag ätit. 


Just nu har det blivit helt naturligt att jag inte ens tänker på att jag kanske ska äta fikabröd eller godis och när jag någon gång är sugen och känner att jag vill ha något så tänker jag bara på hur jag blir och må med uppsvälld mage och trötthet, vips försvinner suget!


Alla ni som tvivlar att man inte kan leva utan pasta, bröd, stärkelserika rotfrukter osv. Lägg en månad av ert liv på att prova, det skadar väl inte? Jag vill att fler ska få må bättre!


Önskar alla som råkar läsa mina små reflektioner en underbar midsommar!

 

LCHF vecka 2

2015-05-26 07:49   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 Comments   Images 0 Images Small_addthisShare

Nu har jag ätit LCHF en vecka och inser att det kommer att ta en tid innan jag kommer in i de nya matvanorna. Just nu är det mycket letande på internet för att få variation. Självklart finns det grönsaker och kött men det gäller ju att få i sig fett också.


Jag har ätit marginellt med kolhydrater (förutom vinet i helgen). Mina mättnadskänslor funkar ganska bra, har inte haft något jättesug efter något att bara stoppa i munnen men jag vet inte om detta beror på maten eller om det är en inställningsfråga eftersom jag faktiskt bestämt mig den här gången att lägga om kosten. 


Jag har inte gått ner i vikt men känner mig faktiskt inte så uppsvälld i kroppen som jag kan göra, jag har också varit mer törstig än tidigare. 


Senaste halvåret har jag ökat min träningsdos ganska drastiskt och jag hoppas det är en förklaring till att vågen alltid står still, att jag faktiskt byggt muskler under lång tid. Ja, jag vet att man måste vara jätte konsekvent om man faktiskt vill bli av med överskottsfett, dock är jag på väg dit.


Det var en liten rapportering om veckan som gått. Idag blir det fläskwok med sjögräsnudlar, enkelt och gott och lätt att värma som matlåda.


Ha en fin dag alla!

 

LCHF

2015-05-20 17:25   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 2 Comments   Images 0 Images Small_addthisShare

Sedan jag skrev ssenast har jag hunnit med 4 stycken grupppträningar, vilka har gått mycket bättre än jag förväntade mig. Jag är riktigt peppad av den extra press jag får av kunniga människor upplagda träningspass som pressar mig längre än jag skulle klarat att själv göra. 


Förutom detta har jag även fått en chockartad upplevelse efter mycket research på nätet där jag förstått faran med alla de kolhydrater vi får i oss och faran med de idiotiska kostråden som myndigheter och dietister hittills gett ut. 


Med början den här veckan har jag därför skurit bort allt spannmål och allt socker ur min kost, för att istället ersätta det med fett, protein och självklart grönsaker som jag alltid ätit mycket av. 


Vågen står idag på 67kg, jag är trött ofta, känner mig tung i kroppen och som att jag konstant vore full av vätska. Förutom detta har jag en gammal ryggskada som gör att mina nerver är översensibiliserade, vilket ibland kan ge mig smärta i hela kroppen, speciellt när jag är stressad, vilket sedan också leder till trötthet.


Dock börjar jag nu på allvar tro att mycket av smärtan och tröttheten kommer av den mat jag äter och inget annat. 


För alla er som äter med LCHF som grund: Snälla! ge mig tips om misstag ni gjort, saker som varit extra bra, era bästa recept, tips och tricks.

 

Nervositet och prestationsångest

2015-04-12 21:27   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 0 Comments   Images 0 Images Small_addthisShare

Jag har bestämt mig för att öva mina sociala färdigheter genom att börja träna i grupp. Jag har anmält mig till Team Nordic Trail och mitt första pass är på tisdag kväll.


Jag som är en enstöring och därför valt skogen att springa runt själv i är sjukt nervös inför detta. Mycket på grund av att jag har så stor press på mig själv. Jag var ju på Springcross trailskola nyligen men det var så mycket människor att jag försvann i mängden då. 


Nu har jag träningspasset på tisdag och Springcross loppet på lördag. Båda tar mycket mental energi för mig att oroa mig över. Dock hoppas jag att jag av att utmana mig själv ska bli mer lugn och säker i liknande situationer i framtiden. Kanske inse att jag inte är så dålig och att alla har fullt upp med att kämpa själva och inte titta på mig.


Är det någon som känner lite lika som mig? Vi kanske kan hjälpa till att peppa varandra?

 

Underbara Dalaskogar!

2015-04-06 22:41   Pepps 1 Like   Speech_bubble 1 Comment   Images 1 Image Small_addthisShare

Passade på att hälsa på mina föräldrar och samtidigt ta en tur i skogen under påsken. Än har inte tjälen släppt varför det inte heller var speciellt blött i skogen. Solen värmde både mig och den lilla snö som låg kvar alldeles lagom för att jag skulle få känna på värmen och för att skaren skulle bära mig på de strängar av snö som fortfarande fanns kvar. 


Jag skrapade under veckan ihop 29 km varav 5 av dessa var promenad. Jag har börjat lyssna mer på kroppen nu och förundras över hur tydligt den faktiskt talar till mig. Passen tidigare under veckan hade för mig olika ansträngningsgrad och en vända på ett motionsspår var lika jobbigt mentalt som denna sista vända var i min rygg och övre delen av ändan. 


Tänk att det mentala visar sig som smärta och jobbigt i kroppen medan trixiga skogsstigar som tvingar mig både att koncentrera mig samtidigt som de ger en djup tillfredställese i form av att vara ett med naturen visar sig som sann ansträngning i kroppen. Ett motionsspår kan bli jobbigt efter en kilometer och en runda på skogsstigar blir jobbig när den faktiskt är det.


Summa av det hela är att jag ÄLSKAR skogsstigar och ska sträva efter att varje pass kunna utföra den löpning jag faktiskt trivs bäst med. En utmaning i logistik och tid precis som för de flesta andra.


Önskar alla er andra en underbar vecka och många fina träningspass!

 

Attached images

E35b8d474bb866e19547a2f3a0b269d5
 

Vem sa något om backintervaller?

2015-03-28 09:09   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 1 Comment   Images 0 Images Small_addthisShare

Jag som normalt inte är så förtjust i att träna i grupp valde i alla fall att gå på del 2 i Springcross trailskola. Jag hade läst om teknikträning i backe i det mail jag fått och även hört Miranda Kvist tala om att det är viktigt att vi vet vilka muskler vi ska använda när vi springer i naturen. 


Det som jag däremot helt missade var texten om backintervaller.. 


Vi började med att lugnt värma upp och ta oss från Östermalms ip till Fiskartorpsbacken. Väl framme övade vi teknik i en ganska brant backe, där sorkarna (eller har vi mullvadar i Sverige?) grävt upp små högar som vi halkade runt i och som gav lite extra motstånd på väg upp. 


När vi gjort detta en god stund skriker Miranda att: – Nu ska vi applicera våra nyvunna kunskaper på backintervaller!  Det börjar nu skymma lite denna småkalla onsdagskväll och vi mer får känna oss fram med fötterna än att se var vi sätter dem. Detta passar i och för sig utmärkt i det vi lärt oss, att vi ska lyfta blicken och vara raka i ryggen. Ungefär hundra personer flåsar och kämpar sig uppför dessa backar i vad som för mig känns som en evighet. När det börjar flimra för ögonen och min flåsande andhämtning når nya decibel hör jag äntligen visselpipan som talar om att vi är klara. Eller? Nej, vi ska avsluta med ytterligare tre intervaller i stora backen, och då ge ALLT vi har!


Efter att vi gett allt vi har joggar vi tillbaka till Östermalms ip och de flesta antar jag känner sig precis som jag, tacksamma för att ha fått denna coachning och extra press som vi aldrig skulle lyckas lägga på oss själva. Människan har en inneboende självbevarelsedrift och lathet som gör att vi inte "frivilligt" tar slut på våra krafter på detta sätt. Däremot får jag höra att detta ska föra träningen ett stort steg framåt.


Nu går jag och funderar på om det här med gruppträning kanske inte är så dumt i alla fall. Kanske ska jag gå på fler träningar med Team Nordic Trail? Det finns ju i vilket fall gott om tid för mig att vara själv i skogen och kanske det utmynnar i att jag orkar springa längre när jag är ute på mina ensamturer, det är ju ändå det som är mitt mål i slutändan, att springa riktigt långt.

 

En bra vecka efter peppande föreläsning.

2015-03-22 07:24   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 2 Comments   Images 0 Images Small_addthisShare

Efter lite för höga målsättningar och påföljande dipp har jag nu fått lite andra preferenser. Jag var nämligen på en inspirationsförläsning med traillöperskan Miranda Kvist. Den här tjejen sprudlar av allmän livsglädje och framförallt av löparglädje. 


Hon gav mig också några viktiga saker att tänka på. Dels att det sliter på kroppen att springa på asfalt. Jag som inte ens tycker om det har bestämt mig för att i minsta möjliga mån springa på asfalt fortsättningsvis och alla lopp jag överhuvudtaget skall tänka på skall vara i skogen.


Hon ratade också jakten på tider och prestationer vilket jag senaste veckan har haft i bakhuvudet när jag sprungit. Jag har helt enkelt med framgång lyssnat på kroppen. 


Jag vet att jag vissa tider i månaden har sämre ork och mer ont i ryggen men just nu känns det så j_vla bra! 


På onsdag är det dags för Miranda igen men denna gång teknikträning i skog och framförallt backe.

 

Mentala upp och nedgångar

2015-03-16 07:08   Pepps 1 Like   Speech_bubble 3 Comments   Images 0 Images Small_addthisShare

Många kvinnor och jag i synnerhet har humörsvängningar, kanske även vissa män har det? För mindre än en vecka sedan satt jag och grät eftersom jag inte sovit bra av mina ryggsmärtor och tyckte att jag lika gärna kunde lägga ner allt vad löpning heter eftersom jag i alla fall inte kommer att kunna ta mig några längre sträckor i taget. Hela framtiden såg mörk ut.


Efter en inspirationsföreläsning med Mirandra Kvist och ett par nätter med god sömn ser framtiden inte alls lika dan ut. jag kan kanske springa om jag tänker till och gör på ett visst sätt? 


Jag vet att jag kommer att gå på många minor längs vägen och att jag vill mer än vad min kropp tillåter, eller kanske inte mer men definitivt snabbare. Jag måste lära mig se på min träning ur ett livslångt perspektiv och inte bara för i år. 


De som redan springer några mil i taget säger att har man inte kapaciteten måste man ta det lugnare och eventuellt varva gång med löpning, samtidigt vet jag att dessa människor också skulle bli galna om de inte fick ta ut sig och träna på i den takt deras hjärna ville. 


Ännu en dag med underbar sol och våren som nalkas (trots kallgrader), jag har gymmet inplanerat idag men det ser ut som det får blir en promenad de 4 km dit och tillbaka.


Ha en fin måndag!

 

Träningsschemat höll en vecka

2015-03-11 16:04   Pepps 0 Likes   Speech_bubble 3 Comments   Images 0 Images Small_addthisShare

Lika fort som jag beslutade att följa ett träningsschema inför en halvmara. Lika fort fick jag inse att det inte funkar för mig och min kropp som ibland säger ifrån. Jag måste helt enkelt lyssna på kroppen varje pass och inte göra mer än det som känns bra. 


Inget nytt, tänker du nu. Kanske inte men ofta måste jag lära av mina egna misstag, det går inte att läsa sig till allt. 


Idag har jag joggat 5 km i skogen vilket kändes ok. Dock har jag ont i min högra skinka (känns det som) och det är tungt i kroppen men lätt i sinnet när jag springer. Jag vill mer än vad jag orkar och min rygg talar om för mig på nätterna att jag är en idiot!


Blundar för detta just nu och njuter av livet! Att studera är fantastiskt eftersom jag väljer min arbetstid och tempo själv. Jag tränar när jag vill och sover när jag vill så länge jag tar ansvar för att allt blir klart. Det är inte alla förunnat att få ett sådant arbetsliv.

 
Page: First | Previous | 1 · 2 · 3 · 4 | Next | Last